Ostatnimi czasy koreańscy twórcy bardzo pozytywnie mnie zaskakują. Brawo !
Ostatnimi czasy? Od paru lat nawet prześcigają Amerykańskie produkcje. Warto zagłębić się w Koreańskie seriale oraz filmy, warto
No co by nie mówić to Squid Game było przełomem dla tych produkcji, bo rozsławiło ich na cały świat przez co firmy streamujące wsadzają grubą kasę tam. Niezwykli, a także Dziewczyna w masce to świetne produkcje i z czasem tylko będą zyskiwać popularność.
od 2-3 lat cisne produkcje koreanskie. Przyzwyczailem sie do ich wygladu, jezyka i zachowan. Obecnie nawet nie podchodze do innych produkcji. No moze raz do roku w ramach detoxu :)
Mam dokładnie to samo ;) szkoda czasu na lansowane hollywoodzkie produkcje średniej jakości, jak kino azjatyckie ma dużo więcej do zaoferowania
To prawda że koreańskie produkcje - swoją estetyką, i dobrym wykonaniem - zaczynając zdobywać rynki światowe - tak na prawdę wszędzie poza Europą i Ameryką są traktowane na równi z rodzimymi produkcjami- czy Amerykańskimi. szczególnie mocno wybiły się w Ameryce Południowej ... ale też i na południu Azji, nawet w Chinach. Nam Europejczykom jeszcze ten styl i kultura trochę nie przypadła do gustu - sam mam już za sobą blisko 100 koreańskich produkcji za sobą - i bardzo dobrze je oceniam ... ale oglądam wszystko co dobre nie ważne skąd pochodzi.
A co do tego serialu - jest zaskakujący - pomysłowy, dobrze zagrany, bez typowych koreańskich manier - wręcz dla "zachodniego widza"! I oby takich więcej .. dla ciekawości napiszę że mnie akurat Squid Game nie przypadł do gustu - za dużo bezsensownej przemocy - a to mnie zniechęca.