PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=849236}

Nocna msza

Midnight Mass
2021
6,4 17 tys. ocen
6,4 10 1 16560
6,9 20 krytyków
Nocna msza
powrót do forum serialu Nocna msza

Niekoniecznie. Jak dla mnie najsłabsza z trzech ostatnich produkcji serialowych Flanagana. "Bly Manor" nadal na 1wszym miejscu, a za nim "HOHH". Sam twórca wypowiadał się przedwczoraj na tt, że dla niego osobiście to jego najważniejsze dzieło. Dużo tu rozważania o życiu, śmierci, bogu i religiach ogólnie. Pewnie stoją za tym jakieś osobiste przemyślenia i doświadczenia, jednak dla mnie jako widza, zbyt przeintelektualizowane i zbyt na serio. Zabrakło mi tego subtelnego poczucia humoru obecnego w Bly i HH. Tamte produkcje też niosły za sobą filozoficzne i uniwersalne przesłania, a jednak nie były aż tak ciężkie i poważne jak MM. Tutaj przydałby się moim zdaniem jakiś drobny "comedy relief" żeby złapać oddech.
Nie wiem też czy oryginalnie serial był planowany na 7 odc. czy z powodu covida musieli przyciąć produkcję, ale momentami można odnieść wrażenie, że fabuła jest przyspieszona.
Plusy na pewno za świetną ścieżkę dźwiękową i zdjęcia, ale to u Flanagana zawsze jest. No i fajne puszczenie oka w stronę "X-Files" w postaci plakatu Scully i Annabeth Gish aka Agentki Reyes, tutaj grającej postać dr Gunning. Świetna również postać Bev Keane (Samantha Sloyan), bezkompromisowa, przebiegła fanatyczka, adoptująca i interpretująca biblię na własne potrzeby :D Szkoda tylko, że pomimo swojego sprytu nie zaczęła szybciej kopać tej dziury na plaży :D
No i nikt mnie nie przekona, że OG Vamp nie przetrwał finału. Te skrzydła na bank się załatały po tym jak possał z Erin. Gość odleciał w siną dal szukać kolejnego "kościoła" i wiernych, żeby "głosić dobrą nowinę":D

ocenił(a) serial na 6
DiableAuCorps

Wydaje mi się że reżyser jest po albo planuje próbę „S”

k3421

Moim zdaniem tego typu komentarze są zbędne. To, że ma Pan opinię na temat prywatnego życia znanej osoby, nie oznacza, że powinien Pan ją upubliczniać na forum. Tym bardziej, że nie idą za nią żadne fakty. A nawet gdyby szły, to i tak jest to nie na miejscu. Zgłaszam komentarz, do adminów.

ocenił(a) serial na 6
DiableAuCorps

To zgłaszaj. Życzę szczęścia. Typ zrobił taki film to piszę co widzę.

DiableAuCorps

Jeszcze poleć na prokuraturę i policję.... echh, skąd wy się bierzecie...

czlowiek_z26

Od pana bozi, przecież to oczywiste.

DiableAuCorps

masz na myśli tego zdegenerowanego demona jahwe ?

ocenił(a) serial na 7
DiableAuCorps

Dla mnie jest trochę jak napisałeś, dałem ocenę wyżej tylko dlatego że momentami nawet w tym swoim średnim i ciężkim rozwinięciu pokazywał momenty od których ciężko było się oderwać. Od siebie dodam że na duży plus ostatni odcinek, bardzo, bardzo klimatyczny.

WTTW_FILM

No klimat jest, ale "TM" Flanagana. Kilka dni po premierze, chyba najbardziej uderzyła mnie finalna scena z Szeryfem Hassanem i jego synem Alim.
Poza tym tak sobie myślę, że ten serial to doskonały tutorial jak lirycznie, epicko i romantycznie pokazać jak spalać ludzi na ekranie :D

ocenił(a) serial na 7
DiableAuCorps

Moim zdaniem właśnie nie przetrwał, o czym miały świadczyć słowa tej dziewczyny na łódce, że już nie czuje nóg - potwór zginął, więc efekty działania jego krwi się cofnęły, koniec pieśni (inna sprawa, że to nie ma większego sensu - skoro krew potwora powodowała regenerację tkanek to efekt powinien się utrzymać bez względu na wszystko).