Zastanawiam się jakie stopnie mają McNally, Collins i inni którzy pracują na posterunku, skoro szefuje im sierżant sztabowy który w naszej policji nie jest aż tak ważny, to jakie stopnie ma reszta ?? Nie mogą to być zwykli posterunkowi skoro już trochę czasu pracują. Jakby ktos mógł mi wytłumaczyć to będe wdzieczny. Pozdrawiam.
Wydaje mi się, że ich ranga to Police Constable 1 albo 2 klasy (zakładając ze 1sezon to 1 rok).
Dlaczego tak domniemywam: z tego co się kiedyś orientowałam (aczkolwiek nie jestem pewna czy zrozumiałam dobrze) to zaczynają od cadeta, który (zależnie od prowincji) przez pół roku (bądź rok) jest na "okresie próbnym" (ma swojego T.O itp), po tym czasie dostają rangę "4th Class Constable" albo "3rd Class Constable" (znowu zależne od prowincji i departamentu). Owi Constable z automatu (znowu) dostają co roku wyższa rangę aż dobrną do "1th Class Constable". Wszystkie stopnie powyżej Constable zależne są od rożnych czynników.
(Żeby zostać sztabowym w Kanadzie musisz pracować ok.12lat i być dobrym w tym co robisz;P wiec Sierżant Sztabowy jest tam chyba kimś wiecej niż u Nas w Polsce.
W Kanadzie i krajach Anglosaskich jest inny system stopni policji. . Jak możesz usłyszeć w serialu mówi się police officer co od razu jest zupełnie innym określeniem nisz u nas funkcjonariusz lub Panie władzo . Sierżanci są filarem systemu to doświadczeni funkcjonariusze którzy kierują albo specjalnymi jednostkami tak jak zespoły taktyczne coś jak S.W.A.T lub jednostkami kryminalnymi lub zmianami na posterunku bo na na dobrą sprawę sierżant jest przypisany do danej zmiany I II lub III. Staż pracy ma tutaj bardzo duże znaczenie dowodzi oficer o większym stażu jeżeli akcją nie kieruje sierżant lub detektyw. I tutaj mamy kolejny ewenement w porównaniu z Polską Detektyw w USA lub Kanadzie jest często traktowany jako stopień wyższy niż Constable lub police officer ale niższy niż sierżant w polsce to funkcja nie stopień. Praktycznie każdy departament policji w USA i Kanadzie ma własny system stopni ale jest on dużo mniejszy niż w polskiej policji gdzie ilość stopni jest bardzo duża (17 stopni)
Poniżej zestawienie stopni w Toronto Police Service bardzo zbliżone do serialowego
Chief of Police
Deputy Chief of Police
Staff Superintendent
Superintendent or Staff Inspector (Div. Unit Commander)
Inspector (Divisional Unit 2IC)
Staff Sergeant (Platoon Manager)
Sergeant (Supervisor)
Constable