Obcy: Ziemia: Sezon 1 Obcy: Ziemia sezon 1, odcinek 8
odcinek Obcy: Ziemia (2025)

Obcy: Ziemia | Prawdziwe potwory

The Real Monsters 49m
5,1 1,1 tys. ocen
5,1 10 1 1052
Obcy: Ziemia
powrót do forum s1e8

Ciekawy sezon jest gore, obcy, androidy, AI ba nawet i owce. Lecz wygląda to jak wersje 0,5 widać że historia była pisana na 2, to sezon z nie zamkniętą historią. Sporo dobrych konceptów, ale niestety też trochę nieścisłości które nie psują oglądania ale pozostawiają niesmak. Podsumowując Noah Hawley przedstawił swój projekt ale widać tu niestety paluchy producentów z Disneya i Ridleya Scotta którzy na siłę próbują dopasować to do zwykłego zjadacza burgerów, gdyby nie oni była by gwiazdka wyżej.

PIXA_GOD

Stary, wszystko co opisałeś w komentarzu, automatycznie wyklucza żeby dać temu czemuś 7. Nauczcie się wreszcie poprawnie używać ocen, bo potem takie gnioty mają zawyżona oceny.

MinisterLG

Nie podzielam twoje opinii mocne 7/10 polecił bym każdemu 

ocenił(a) serial na 5
PIXA_GOD

Szczegolnie final :DD

aronn

Dokładnie finałowi też dałem 7/10, jakby co mogę wytłumaczyć jeżeli czegoś nie zrozumiałeś.

ocenił(a) serial na 5
PIXA_GOD

Dlaczego oczko umiescilo sie w trupie zamiast w zywicielu gdzie bylyby rezerwy witalne?Ogolnie musialo przejsc kawal drogi a przeciez po drodze byla masa zywych ludzi.

aronn

W drugim sezonie zapewne nam odpowie bo już nie będzie musiało meczeć :) , a tak na poważnie baza była opanowana przez obcego i syntetyki a jak wiemy z nimi nie miało szans, na dodatek to ciało stwarza kojenie ciekawe wątki w fabule i ma koneksje z innymi postaciami.

ocenił(a) serial na 5
PIXA_GOD

Ale nie ma sensu totalnie jak wiekszosc w tym serialu,trup dla oczka powinien byc bezużyteczny.

ocenił(a) serial na 6
MinisterLG

Tak, bo każdy ma oceniać jak ty chcesz, proszę cię, uszanuj opinię innych.

Garrus2

Wybacz ;) przy*ebalem się niepotrzebnie.

ocenił(a) serial na 3
PIXA_GOD

Po tym jak dziecko robot robi cyk cyk buzią i obcy jest na jej usługi pogrzebało ten serial. Jerśli "obcy" jest dobry to co to w ogóle ma być? Jedyne co może sprawić że 2 sezon zaczne oglądać to dalsze losy oczka i tego czym jest. Bo banda super dzieciaków jest tak irytująca że fakt iż tylko jedno zginęło mnie zawiodło. Jak to ma mieć taką cukierkową otoczkę że dobro wygrywa itp to szkoda. Kolejny po predatorze kultowy łowca zostaje sprowadzony do parteru, tym razem jako posłuszny zwierzaczek.

tihomax

Rozumiem Twoje rozczarowanie, ale warto spojrzeć na to z szerszej perspektywy. Obcy (ksenomorf) z natury jest dronem służącym Królowej - w serialu tę rolę hierarchiczną przejęła Wendy, co jest ciekawym zabiegiem narracyjnym. To nie tyle "oswojenie", co pokazanie pierwotnej natury tego stworzenia jako części większego systemu społecznego.
Ksenomorf to przede wszystkim zwierzę kierujące się instynktem. Z perspektywy ludzi jest "zły", bo nas zabija, ale to antropocentryczne podejście - sama Wendy zwraca na to uwagę w serialu. To jak nazywanie lwa złym, bo poluje na antylopy.
Motyw kobiety/dziecka panującego nad bestią to archetypiczny wzorzec przewijający się w kulturze od wieków - od mitologicznej Artemidy, przez Daenerys i jej smoki w "Grze o Tron", Księżniczkę Mononoke i wilki u Miyazakiego, po Lyrrę i jej niedźwiedzia w "Mrocznych materiach".
Serial świadomie czerpie z koncepcji Piotrusia Pana - wieczne dzieciństwo, brak dorosłych, własne zasady. To konwencja baśniowa, która może nie każdemu przypaść do gustu, szczególnie fanom brutalnego horroru z oryginalnych filmów. Ale to celowy zabieg twórców - dekonstrukcja mitu o niepokonanym potworze i pokazanie go jako części ekosystemu, nie jako absolutnego zła. 
Jak już napisałem wcześniej Syntetyki nie są dobrze ustosunkowane do ludzi zabiją ich bez mrugnięcia okiem, mają już swoją własną moralność i traktują siebie jako istoty lepsze od ludzi. Ciężko powiedzieć czy dobro wygrało ta historia raczej jest w odcieniach mroku i szarości. A Predator już w pierwszej części został sprowadzony do parteru to nieodzowna część tej historii.

ocenił(a) serial na 6
PIXA_GOD

To jest to, co jest ciekawe w tym serialu. Dodam jeszcze motywy biblijne typu wszechwidzące oko - symbol Boga albo anioła, owca - baranek. Jest  więc nawiązanie do mitu stworzenia człowieka podjętego w Prometeuszu,. No i Xenomorph w krzakach - czekałem na to prawie 30 lat od zakończenia Obcego 4 gdzie jest cień szansy, że dostał się on na ziemię. Tylko z odcinka na odcinek coraz więcej zgrzytów, jakoś rozjeżdża się to wszystko, brakuje spójności.

balustrada

Na dodatek tryptyk w celi z osadzonych nawet Boy jako Jezus na krzyżu :). Co do spadku tempa wydaje mi się ze ostatni odcinek nie miał być końcem sezonu ale najwyraźniej budżetu starczyło na tylko tyle i mamy taki cliffhanger ale muszę dodać mało emocjonujący mogli to lepiej napisać.

ocenił(a) serial na 3
PIXA_GOD

Po prosty dla mnie to bardziej film familijny, odrobiną krwi i flaków. Liczę na to że brat w końcu będzie musiał stronę wybrać bo dzieciakom odbije i zaczną mordować. Coś żeby to miało jakiś dramatyzm a tak to słodka opowieść o rodzince z obcym w tle.

ocenił(a) serial na 5
PIXA_GOD

https://youtu.be/-yGRAJnh4vI?si=xYOxLmffihY7FCFL
Masz pole do popisu teraz tlumacz nam te wszystkie idiotyzmy :D

aronn

naprawdę nie mam czasu na oglądanie 36 minutowego filmu na YouTube jak obejrzałeś może jakieś TLDR czyli podsumowanie.

ocenił(a) serial na 5
PIXA_GOD

Nawet urywki,acha.,dobry unik.