Obcy: Ziemia
powrót do forum 1 sezonu

Jak dotąd najciekawsza i najlepiej zagrana postać, chociaż po tych kilku odcinkach bardzo przypomina mi Davida z Prometeusza. Mam nadzieje że twórcy nie poszli aż na taką łatwiznę i jego działania w serialu będą bardziej zawiłe.

pik_pok_3

"bardzo przypomina mi Davida z Prometeusza"
David najprawdopodobniej nie miał wbudowanych bezpieczników (w końcu był "dzieckiem" samego Petera Weylanda), bo te kilkadziesiąt lat wcześniej syntetyki nie były tak ograniczane, jak te produkowane później.

ocenił(a) serial na 6
Nabongodonozor

Ale David bezpośrednio nie skrzywdził żadnego człowieka więc może jakieś tam protokoły miał.

Panckracy

No nie, dodanie czarnej mazi Hollowayowi do drinka (co miało też wpływ na Shaw) to nie było "bezpośrednie skrzywdzenie".
Zbombardowania planety Inżynierów czarną mazią również nie można uznać za "bezpośrednie skrzywdzenie".
W końcu pokrojenie Shaw (prawdopodobnie żywcem) pomiędzy "Prometeuszem" a "Przymierzem" i wykorzystanie jej do eksperymentów także nie można nazwać "bezpośrednim skrzywdzeniem człowieka", prawda? Prawda?:D

ocenił(a) serial na 6
Nabongodonozor

Te łyse biedaki to nie byli ludzie a podanie kropelki do drinka (wtedy nawet skutków nie mógł przewidzieć) czy tam zagadanie przygłupiastego kapitana żeby się nachylił nad jajem nie było "bezpośrednim" skrzywdzeniem. Jedynie przypadek Shaw by tu mógł pasować ale po pierwsze nie ma go w oficjalnej wersji filmu a po drugie nie wiadomo dokładnie co jej zrobił.

Panckracy

"Te łyse biedaki to nie byli ludzie"
Co za różnica, skoro jednych i drugich David nienawidził tak samo.

"a podanie kropelki do drinka (wtedy nawet skutków nie mógł przewidzieć)"
Nie, w ogóle:D W końcu to sam Weyland zasugerował Davidowi, że chyba już "czas na eksperyment".
W jednym wątku twierdzisz, że syntetyki są superinteligentne, bo wspomagane przez AI, a teraz twierdzisz, że jednak są tak głupie, że nie potrafią przewidzieć skutków działania substancji, którą przed podaniem badali? Zdecyduj się na jakąś jedną, spójną wersje, bo robisz z siebie adwokata diabła (żeby nie ująć tego dosadniej), kreując narrację na potrzeby chwili.

"zagadanie przygłupiastego kapitana żeby się nachylił nad jajem nie było "bezpośrednim" skrzywdzeniem"
Ani trochę, przecież David był tak przygłupi, że nie wiedział co jest w jaju i co za chwilę się stanie:D

"po drugie nie wiadomo dokładnie co jej zrobił"
Aha, nie wiadomo...
https://www.filmweb.pl/film/Alien%3A+Covenant+Prologue%3A+The+Crossing-2017-8144 45
https://www.filmweb.pl/film/Alien%3A+Covenant+Advent-2017-10015405

Dodatkowo, jako ciekawostka.
https://www.filmweb.pl/film/Alien%3A+Covenant+Meet+Walter-2017-829481
https://www.filmweb.pl/film/Alien%3A+Covenant+Phobos-2017-10015547

Taki właśnie z ciebie fan (choć jeśli mam być szczery, to jesteś dla mnie niczym więcej niż trollem, biorąc pod uwagę wiek konta i ilość ocen) od siedmiu boleści, który z każdym kolejnym komentarzem udowadnia, w jak głębokim szambie niewiedzy o uniwersum się topi.

ocenił(a) serial na 6
Nabongodonozor

Gościu ja do ciebie kulturalnie to i tak proszę a jak nie to morda kajdaniarzu. Nie rozumiesz co to bezpośredni czyn a pośredni w kontekście o czym tu piszemy (braku lub nie ograniczenia androida Davida do krzywdzenia rasy ludzkiej). Bezpośredni to np. gdybym w twój pyszczek wysłał plaskacza (pewnie byś zaczął pisać mądrzejsze komentarze) a pośredni to gdybym cię subtelnie np. zamknął w stodole z jadowitą kobrą. Czujesz różnice czy przerasta twoje zdolności intelektualne? W pierwszym przypadku zakładam, że nos ci się może złamać a w drugim narażam cię na niebezpieczeństwo ale nie mam pewności, że cokolwiek ci się stanie. Pewnie nie ogarniasz bo to za trudne ale Prometeusz sugeruje, że David nie tylko jest taki pokrętny ale przede wszystkim ciekawski. Jak napisałem, że nie mógł znać skutków "otrucia" doktorka to tak dokładnie było choćby sto takich mędrców jak ty pisało inaczej. Wiedział, że substancja dziwna, ciekawski był eksperymentu ale nie wiedział czy otrutemu wyrosną skrzydła, ogień z pupy czy się zamieni w maszkarę. A już zupełnie nie mógł przewidzieć, że doprowadzi to do zmutowania się plemnika w gigantycznego facehuggera. Ale ponieważ nie rozumiesz podstawowych pojęć szkoda po prostu pisania na takiego leszka.

Panckracy

"Gościu ja do ciebie kulturalnie to i tak proszę a jak nie to morda kajdaniarzu."
Synek, tak do swoich kolegów z podwórka ujadaj, nie do mnie.

"Bezpośredni to np. gdybym w twój pyszczek wysłał plaskacza"
No to dawaj kozaku w necie. Podać ci miejsce i czas spotkania czy już zafajdałeś zbroję?

"W pierwszym przypadku zakładam, że nos ci się może złamać"
A ja zakładam, że piąstka może ci się połamać - chcesz to sprawdzić w praktyce?

"David nie tylko jest taki pokrętny ale przede wszystkim ciekawski"
David nie jest ciekawski, David zwyczajnie gardzi ludźmi, nienawidzi ich i uważa się za lepszych od nich.

"Ale ponieważ nie rozumiesz podstawowych pojęć szkoda po prostu pisania na takiego leszka."
Masz rację, szkoda na ciebie dżuli, bo fakty są takie, że guano wiesz o tym uniwersum (tyle, co z filmów, a i to po łebkach i bez krzty krytycyzmu obejrzanych).
Jak już pisałem, jesteś tylko trollem z trzema ocenami na krzyż na koncie, który broni dziurawego logicznie serialiku bardziej niż niepodległości.

PS Czyli co, jak kiedyś ktoś do oranżadki dorzuci ci pigułę gwałtu, to bezpośrednio cię tym nie skrzywdzi, tak?:D