Obcy: Ziemia
powrót do forum 1 sezonu

Gniot totalny, fabułę to chyba AI czat napisał.
Idiotyzm goni idiotyzm.
Statek kosmiczny spada na Ziemię, ale wszyscy zaskoczeni, zero monitorowania przestrzeni kosmicznej w dobie lotów kosmicznych...

Robo dzieci w każdym odcieniu tęczy będą wysyłać do katastrofy zamiast specjalistów...

Kreacja jakiegoś niby dziecko geniusza tak głupia, że sam nie wiem czy celem było bym jako widz się z niego śmiał czy płakał nad scenariuszem. Postać i jej prezentacja żywcem wyciągnięta z filmów klasy B, albo i niżej. Tylko wykonania jeszcze gorsze...

Myślałem, że nie da się gorzej niż Romulus, ale hollywood ciągle mówi "potrzymaj mi piwo" i udowadnia, że da się gorzej.

Predator w tym samym stylu nadchodzi albo i gorzej, bo tam w trailerach już chcą z predatora komedię robić...

karollipsko

A kto to przyszedł, Pan maruda, niszczyciel dobrej zabawy i uśmiechów dzieci xD

karollipsko

Generyczne kocopoły xD chyba bardziej sztampowo się nie dało tego wysrywu napisać, więc gratuluję, fotograficznej wręcz, umiejętności reprodukcji zlepków różnych populistycznych bredni z zakątków internetu xdd

Virsitaris

mocne merytoryczne argumenty xD

ocenił(a) serial na 1
Virsitaris

"cały wątek z wysłaniem tych dzieci androidów na miejsce wypadku jest wprost irracjonalny.
Odpowiedz
3
Virsitaris
Virsitaris
KASIDIN A co w tym irracjonalnego, skoro chcieli pozyskiwać dane w terenie z ich zachowań i działań? Nawet zakładając, że skończy się to tragedią to przypominam tylko, że Polacy wysłali dzieci na czołgi i karabiny podczas powstania, więc czynnik głupoty i fanaberii jest wpisany w kod genetyczny człowieka."

ocenił(a) serial na 1
karollipsko

Przytaczam Twoją wypowiedź z wątku niżej. Myślę, że to wystarcza całkowicie jako odpowiedź.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
karollipsko

Albo to fanatyk, albo debil. Widzę, ze ma prawdziwą misję odpowiadania w każdym wątku, o tym jaki ten serial jest genialny.

ocenił(a) serial na 2
Virsitaris

To że masz z.....y gust, nie znaczy, że musisz się tym chwalić.

karollipsko

No, wygląda to trochę tak jakby bardzo chcieli zrobić serial o Obcym, ale za ch..j nie mogli napisać ciekawej fabuły, i po wielu nieudanych próbach ktoś w końcu przeczytał w miarę znośny scenariusz i powiedział "dobra, zostawcie to już tak jak jest, robimy ten serial". Jako wielki fan Ksenomorfa i kina klasycznego nie jestem zachwycony. Fabuła jakoś nie wciąga, jaszczur za dużo i za szybko morduje, jakby na siłę chcieli pokazać jaka to z niego straszna maszyna do zabijania i wyszło trochę kino klasy B. Bohaterzy też jacyś tacy byle jacy. Ogólnie narazie, jak to mówią, dupy nie urwał. Ale nie ma co oceniać całego serialu, to dopiero pierwsze 2 odcinki. Może się rozkula...

karollipsko

Cały zamysł "Obcego" nigdy nie powinen lądowac na ziemi -wyjatkiem jest Predator 1987r

ocenił(a) serial na 4
karollipsko

Może i nie tak tragicznie, jak piszesz, obejrzeć można. Ale fakt - to serial dla dzieci i o dzieciach. Ze "starym" Obcym nie ma nic wspólnego. Logiki też też żadnej. We wraku statku, ekipa "komandosów" zachowuje się jak stado baranów. Aż zęby bolą. Nasi harcerze poradziliby sobie lepiej.

galders

Ale to nie byli jacyś komandosi, tylko zwykłe szaraki do roboty stróżów/ratowników na jakimś zadupiu. Z resztą, w drugiej części obcych super nakoksani marines też napierdulali z granatników i miotaczy na pałę, przez co z resztą dali dupy jeszcze szybciej niż te półgłówki z serialu. Już samo oczekiwanie rozsądku i myślenia od trepów w kamaszach to sygnał, że chyba niezbyt wiesz, jaki typ człowieka dobrze odnajduje się w mundurze xD

ocenił(a) serial na 4
Virsitaris

Mówię o MINIMUM rozsądku :) Uwierz mi, wiem.

ocenił(a) serial na 2
Virsitaris

Właśnie takie błędy są wyjątkowo rażące. Typ, który jest niby ratownikiem nosi krótkofalówkę w KIESZENI zamiast na pasie taktycznym, którego notabene nawet nie posiada. Więc żeby wezwać strażaków do pożaru, normalka, ratownik medyczny wzywa strażaków, bo w tamtym miejscu nie działa 911, WYCIĄGA krótkofalówkę z KIESZENI i coś tam do niej gada. Mój mąż prawie zleciał z fotela jak to zobaczył. Podobnych baboli jest mnóstwo, nawet tak komiczne i kompletnie nieuzasadnione niczym fakty, że upadający na ziemię statek kosmiczny upadł tak delikatnie, że w jego pomieszczeniach wszystko stoi na stołach w idealnym porządku, nic się nie poprzewracało, nie potłukło, nie zniszczyło a jedyną usterka na wyświetlanym cały czas filmie daje się naprawić poprzez POSTUKANIE w monitor (podobno czasem faktycznie pomagało na źle zlutowane styki i w przyszłości wszystkie monitory naprawia się właśnie lutownicą lub pięścią) Pomimo, że od wieku we wszystkich instalacjach montujemy zawory awaryjne, odcinające i bezpieczniki w statku, który uderzył o ziemię nadal pracują silniki (ciekawe zresztą jakie, hamujące???? Kto je włączył i jak skoro nie było komu) no i w budynkach gdzie walnął statek żadne służby konsekwentnie nie odcinają prądu, cały czas leci jakaś muza, pokaz mody a przy tym wesołym akompaniamencie ludki z giwerami wycelowanymi przeciwko jak rozumiem poszkodowanymi w wyniku uderzenia statku, patrolując miejsce katastrofy w formacji bojowej wołają hop hop, jest tu ktoś? Jesteśmy ratownikami JPRD,

7kota

Idziemy tutaj w zupełnie drugą stronę, wręcz szukania dziury w całym. Takie rażące błędy znajdziesz praktycznie w każdym filmie czy serialu bo twórcy, zupełnie jak większość ludzi na tej planecie, idą na skróty. Sam nie jestem fanem prostoty i braku głębi, ale maniakalne szukanie realizmu w każdym tworze zawsze zakończy się tym, że z powodzeniem coś wytkniesz. Rose leżąca na drewnianych drzwiach w Titanicu nie zamarza, raptor w Jurassic Park otwiera drzwi, Indiana Jones przeżywa wybuch nuklearny w lodówce, w Harrym Potterze czarodzieje zamiast używać broni palnej to bawią się w rzucanie śmiercionośnych zaklęć albo w Avatarze ludzie potrzebują masek tlenowych, bo atmosfera jest trująca, a gdy Jake płacze to łzy nie parują ani nie są skażone gazem. Czy zmienia to postać rzeczy? Pewnie nie, ale można ogłosić buńczucznie zwycięstwo, a innych nazwać krótkowzrocznymi bo zauważyło się nieistotne pierdoły. W innym poście ktoś wyliczył czy "rozbicie" się tego statku jest realistyczne (nie jest). Uzasadnione jest odjęcie małych punktów od oceny na podstawie scenografii czy braku realizmu, ale taka małostkowość wynika albo ze z góry założonej narracji, albo ze spektrum autyzmu.

TL;DR:
Tak – można i warto punktować lenistwo scenariuszowe.
Nie – nie trzeba udawać, że kino (zwłaszcza sci-fi czy fantasy) ma być instrukcją BHP czy symulatorem fizyki/działań wojskowych.
Tak – można się śmiać z takich „baboli” dla zabawy.
Nie – nie trzeba traktować ich jako argumentu, że twór jest bezwartościowy.

galders

.... to serial dla dzieci i o dzieciach... i tego się trzymajmy. Serial dla kasy i widowni 10-12 lat.

galders

Przecież to zwykła korporacyjna Policja. Ludzie też przeceniają "komandosów" Jakby się polski GROM zachował jakby miał zabezpieczyć akcję ratowniczą na jakimś rozwalonym pociągu? Przecież nikt się tam nie spodziewał maszkar z kosmosu.

ocenił(a) serial na 4
piotr_cracow_2

To nie rozwalony pociąg, to statek kosmiczny. Zdrowy rozsądek i przede wszystkim procedury. Katastrofa statku. Przebywający - "komandosi" (zresztą, po co łazili z tymi wielkimi karabinami w stanie gotowości jeśli chcieli po prostu ratować?) Zauważyli ślady pozaziemskiego życia - groźne, niegroźne - nieważne. Przecież to logiczne - powinni niezwłocznie poinformować kogo trzeba, a cały teren powinien od razu podlec KWARANTANNIE. Ewentualnie mogli dalej prowadzić misję ratowniczą, a nie - "iść  sprawdzać - a cóż to, ciekawe jest?" Generalnie jest ok, fakt - to zwykła rozrywka bez zagłębiania się. Zdjęcia i efekty są na odpowiednim poziomie, nie najgorsze. No ale twórcy serialu traktują widzów jak baranów. Ja rozumiem, że ta produkcja jest raczej dla młodszych widzów, ale oni - ci widzowi nie są przecież głupi.

galders

Widzę to podobnie jak Ty. Ta chaotyczna pseudoakcja ratunkowa niestety zabija cały klimat i napięcie. W zasadzie my już wiemy z czym mamy do czynienia, a głupie zachowania bohaterów nie pomagają w budowie klimatu.

ocenił(a) serial na 8
galders

Ale chyba nie dokładnie zrozumiałeś lore. Nie ma już państw a ci "komandosi" mają kamery na których wszystko ogląda zarząd a nawet szef ich "korpo-państwa". Kogo niby mają jeszcze powiadamiać? To świat w którym wszystkim zarządza prywatna firma.

galders

Kompletnie nie rozumiesz o czym jest to uniwersum i dlaczego te sytuacje mają miejsce. To jest prywatne miasto korporacji, statek jest prywatną własnością korporacji. Wszystkie korporacje w uniwersum obcego są skrzywione moralnie i Weyland-Yutani prędzej by papieża wyruchało niż powiedziało komukolwiek, że rozbił się im statek z potencjalnie groźnymi obcymi formami życia, a w momencie akcji filmu, Ziemianie nawet nie mieli pojęcia o ich istnieniu. Pytasz o łażenie z karabinami - właśnie ze względu na waśnie między korporacjami i nawet takimi frakcjami jak UPP czy CLF, o których wspomina się tylko w komiksach, grach czy Alien RPG. To nie jest tak prostoliniowe jak się wydaje, że wszyscy ziemianie są zjednoczeni i pokojowo nastawieni xD

ocenił(a) serial na 4
Virsitaris

Ja wszystko bardzo dobrze rozumiem. Podoba Ci serial ?Oglądaj. Uważasz go za udany i ciekawy? Ok. To Twoja subiektywna decyzja. A moja jest taka, powtórzę - serial nieudolny, postacie drewniane, napięcia brak, reżyser spartolił sprawę. Tyle.

galders

Ale ja mam w dupie twoją ocenę reżyserki, ścieżki dźwiękowej czy wprowadzenia postaci. Piszesz bzdety w internecie to licz się z tym, że ktoś ciebie naprostuje. Już powiedziałem, że jak na serial to jest za wcześnie by mówić o jakiejkolwiek budowie świata i postaci po dwóch odcinkach xd

Virsitaris

Co jeszcze masz w dupie, że tak się prujesz w obronie tego chłamu?

PPS

"Chłamu", w sensie że uniwersum, w którym osadzony jest ten serial, gry, komiksy i filmy? Ludzie na tym portalu to serio NPCe, które mają binarne pojmowanie rzeczywistości xD

Virsitaris

W sensie chujowego serialu robionego przez idiotów, o idiotach, dla idiotów.

ocenił(a) serial na 2
Virsitaris

Serial dla idiotów. Jeżeli ci się podoba, to znaczy że też jesteś idiotą.

nex6_fw

Oceniłeś ród smoka na 8, kiedy jego najlepsze dialogi to średniaki na miarę pierwszych sezonów gry o tron. Nie wiem czy jesteś w pozycji, żeby nazywać ludzi idiotami xD A czy ten obcy jako całokształt będzie dobry to dopiero ocenię po całości, a nie jak polskie cuckoldy - po 1/4 sezonu.

Virsitaris

Kukoldem to jest twój chłopak.

PPS

Zgasiłeś go jak kiepa:D

Virsitaris

Zaletą tego serialu jest przecież to, że nie jest totalnym gniotem i da się go obejrzeć. Tak teraz należy podchodzić do współczesnych produkcji. Czas wybitnych filmów już mniął, jeśli coś jest minimalnie znośne to już świeto :)

karollipsko

Mówi to ktoś kto ocenił siedem dusz na 8. Takiego dziadostwa dawno nie widziałem

karollipsko

Mnie zastanawia dlaczego od 30 lat nikt nie dojdzie do tego co tak naprawdę ludzie pokochali w pierwszych filmach o obcym i zamiast idiotycznych wątków z androidami, czarną mazią czy gównianym i hybrydami, dadzą colonial Marines, klaustrofobiczny klimat, poczucie beznadziejności i przede wszystkim to czego od lat 90tych brakuje najbardziej: samego xenomorfa

Carnal_Vader

Bo oni na siłę próbują nas przekonać, że to co robią jest fajne i ma nam to się podobać.

ocenił(a) serial na 2
karollipsko

Disney uwalił kolejną markę. Komuś się Obcy z Małymi Agentami pomylił. Typ, co pisał scenariusz wcześniej pewnie ogarniał Hanne Montane. Jeden wielki wysryw z krainy poczytaj mi mamo..

ocenił(a) serial na 4
L_Rebel99

W punkt

L_Rebel99

To ciekawe, że ludziom, którzy siedzą w uniwersum do tego stopnia, że nawet roleplayują przy stole czy w grze, mają bardzo dobre zdanie o tym serialu xD Lepiej poćwicz albo usuń konto.

Virsitaris

Ale solidny argument XD W ogóle jak się czyta twoje wysrywy to widać że znasz się na logice jak świnia na gwiazdach.

Carnal_Vader

Jacuś, chodzi po prostu o to, że Janusz, który dwa razy w życiu obejrzał łobcego na Polsacie to gorszy sort krytyka, co z resztą widać po twoim innym komentarzu "ponie trzyści lot tymu to było, niech zrobio to samo"

Virsitaris

Gościu, ty się w argumentacji powołujesz na przegrywów od "roleplejowania przy stole" XD Już nikt nigdy nic głupszego w temacie obcego nie napisze. Winszuje

Carnal_Vader

Dobra panie senat i lud rzymski, pewnie w cmss13 byś był marnym materiałem na chestburstera, a zamieszczasz tu swoje wysrywy, jakby miały z powodzeniem coś udowodnić xd nawet na poziom tego portalu skutecznie zaniżasz poprzeczkę.

Carnal_Vader

Auć - w samą szczepionkę.

PPS

Gość jest nie podrabiany, każdy jego wpis to kaskada zajebistosci. Aż żal go nie podjudzać haha

Virsitaris

Jeszcze raz bo nie dociera: ty argumentując że gówniany serial nie jest gówniany, napisałeś że podoba się jakimś nerdom od gier fabularnych. No przecież to jest tak genialne że mogę to wyciągać bez końca. I jeszcze piszesz komuś "skasuj konto" XD Chłopcze, ty w tym wątku nie jesteś w stanie już nikogo obrazić ani ośmieszyć. W pewnym stopniu cię nawet pidziwiam

Carnal_Vader

Ale co ty, fanie pozerskiego zespołu z polszy, myślisz, że w dobie renesansu planszówek i rpgów, ktoś się przejmie jakimś stolcojadem z fylmwebu? Z resztą widać,  że wujku nawet nie ogarniasz czym jest cmss13, weź tam lepiej nawet nie wbijaj do tej gry, bo przeładowanie broni rozsadzi ci czachę. Dla ciebie pozostaje słuchanie wejdera XD

Virsitaris

Pisałeś to sam czy pomógł ci mistrz gry? A może rycerz, elf I krasnolud?

Carnal_Vader

Przyjechoł wejder, zaśpiewoł o łiczerze, że to jego ymye i poszło z górki, zaraz założę nowe konto na cześć tego zacnego zespołu dla kindermetali XD

Virsitaris

Kontakt z kobietami pewnie też w całości zależy od mistrza gry podczas "roleplejowania przy stole" ;)

Carnal_Vader

Oho, wjechały przymrużenia grozy z czasów gadugadu ; ] Na szczęście jak przychodzi twoja żona to robimy grupową penetrację lochu XD

Virsitaris

Obrażanie idzie ci tak dobrze jak argumentowanie: nawet wtedy ostro goni od ciebie przegrywem który penetrację zna jedynie z opisu kolegów od roleplejowania przy stole.