Reakcje na serial Obi Wan Kenobi są różne: jedni dostrzegają paździerz i dziadostwo. Drudzy popadają w ekstazę. Biblioteka Ossus najpierw płacze że dziadostwo ale pojawienie się Vadera wywołuje u niej entuzjazm: bijo się na żwirowisku świetlówkami i nic innego nie jest ważne w związku z tym. A pojawia się parowóz gwiezdny: przecież maja tam technikę antygrawitacyjną wyrafinowana, łączność międzygwiezdną, nie ma tu miejsca na parowozy. I ogólną siermiężność pojazdów mechanicznych wyrażającą się brakiem szyb, karoserii, dachu i klimy. Obi mieszka w jaskini a gdzie jego domek? Dalej mamy psucie Nowej Nadziei („retconowanie”), czyli nie zgadza się fabuła z tym co jest w IV części. Vader mówi tam że jak się wcześniej spotkali to był uczniem a teraz jest mistrzem np. Już w Łotrze 1 rebelianci ponieśli klęskę a w napisach przed NN wygrali. Ergo scenarzyści obecni są kołkami bezrozumnymi. Jeszcze durne tłumaczenia będą tu zapodawane zobaczycie.
Podobnie jednym podoba się gra młodej Lei a innym nie. Że się za mało boi. Arystokratką jest i jej nie wypada. Poczytajcie se Dumasa itp. Ale w 3 odcinku dodali jej trochę słabości. Wg mnie na plus (za kilka lat będzie ona mogła grac Leię w wieku OT - myślę, że mają taką koncepcję: dają młode wersje aby okrzepły i weszły w rolę ). Są jeszcze tam inne postacie jak oficerka. Oficerka jest żałosna w momencie porównania do Klossa. Kloss był agentem i obserwowaliśmy jak działa dla naszych udając że nie działa. Na zachodzie nie ma chyba w ogóle takich seriali bo tam mamy tradycję westernową. We westernach aktor musiał być odpowiednio ubrany aby widz wiedział, czy odgrywa dobrą postać czy złą. Jak czarna koszula to zła. Nie pojmie tamtejszy widz takich subtelności jak Kloss, Bruner itp.? Aż se puszczę kilka odcinków. Odkrywczym by było gdyby oficerka konspirowała i kombinowała jak tu się nie zdradzić. A nie takie to. Z kolei niedobrym bohaterem jest kret, który kieruje ciężarówką. Wygląda kretowato i jest przykładem lojalnego obywatela. Cała akcja z jego ciężarówką jest żałosna.
Na tą chwilę jest to wszystko jednak do zniesienia i da się oglądać. Ponoć zmienili zakończenie bo będzie 2 sezon. Zostało jeszcze 3 odcinki jednak w których mogą położyć serial. Ma on obecnie oglądalność sporą i oceny niezłe. Nie oceniałem na IMDB jednak. Zobaczymy.