Ten odcinek reżyserował Ronny Yu http://www.filmweb.pl/o11042/Ronny+Yu (m.in. "Narzeczona laleczki Chucky", "Freddy kontra Jason", "Formuła"), a scenariusz zapewnił mu Daniel Knauf http://www.filmweb.pl/o46305/Daniel+Knauf (m.in. 2 epizody "Wolf lake", 1 "Supernatural" i 8 epizodów "Carnivale").
Dennis Mahoney jest głową szczęśliwej i kochającej się rodziny. Gdy pewnego dnia wyrusza jak zwykle do pracy, wpada swym samochodem pod rozpędzonego pickupa. Po tym jak budzi się w szpitalu stwierdza ze zdziwieniem, że znalazł się w ciele seryjnego mordercy zwanego 'ojcem rodziny'.
Tym razem spoiler jest zbędny całkowicie. :)
Ten odcinek nie wywarł na mnie żadnego wrażenia. Nie zaciekawił mnie temat, nie zaciekawili bohaterowie, nie zaintrygowały zdjęcia. Zaczyna się bardzo przeciętnie. Dalej jest lepiej, gdyż dochodzą odwiedziny nowego gościa w więzieniu, ale historia nadal jakoś niespecjalnie porywa. Dopiero finał stanowi bardzo dobrą stronę epizodu. W sumie całość jest niezła, ale mimo wszystko jak dla mnie, to trochę za mało. Nie moja strefa zainteresowań. :)
Sesja mi trochę popsuła plany i wpłynęła na moją pamięć i zapomniałam obejrzeć.. Czy mogłabym prosić jakiś dokładniejszy opis odcinka, zwłaszcza jeśli chodzi o zakończenie, bo zastanawiam się czy dużo straciłam.. A zapomniałam kompletnie i nawet nie nagrałam.. :(
Jeśli chcesz obejrzeć odcinek w oryginalnej wersji językowej, to zawsze coś można znaleźć via Youtube. http://pl.youtube.com/watch?v=u6YusKw7aUc
Fabuła w skrócie:
...:::SPOILER ALERT:::...
Jak się okazuje, nie tylko Dennis trafia do cudzego ciała, ale również jego pierwotny właściciel - morderca kilkunastu rodzin - trafia do ciała Dennisa i wraz z jego żoną i dziećmi trafia do jego domu. Dennis nie może zcierpieć tej myśli, ale umieszczony w areszcie, nie może liczyć na pomoc strażników, zwłaszcza że poprzedni właściciel ciała zapracował sobie na co najmniej dożywocie.
W areszcie Dennisa odwiedza niespodziewany gość - morderca w Dennisa osobie. Proponuje zrozpaczonemu układ - on pomoże Dennisowi przeżyć za kratami, Dennis zaś będzie mu radził, jak żyć w zgodzie z jego rodziną. Przyparty do muru, Dennis zgadza się na ten układ i zyskuje tym samym regularnego gościa.
Teraz dochodzimy do momentu zdradzenia finału.
Pewnego dnia "Ojciec rodziny" nie przychodzi do więzienia. Wyobraźnia Dennisa podsuwa mu różne, przerażające wizje. Przystaje zatem na ugodę ze strażnikami i obiecuje im pokazać miejsce w którym ukrył zwłoki nieodnalezionych rodzin. Gdy nadarza się okazja, Dennis zabija policjantów i wraca do domu, by obronić rodzinę. W domu wywiązuje się bójka, w efekcie której <jeśli chcesz obejrzeć odcinek, porzuć dalszą lekturę tego opisu> Morderca w ciele Dennisa pada na Ziemię bliski śmierci, zaś Dennis w ciele mordercy zostaje zabity.
Po chwili Dennis budzi się w swoim ciele. Po domu kręci się pełno policjantów próbujących poukładać niedawne wydarzenia. Gdy Dennis wchodzi na górę, by spotkać się z rodziną, okazuje się że przybył za późno - jego żona została zamordowana, córka zaś jest w ciężkim stanie. Dennis idzie do niej by ją pocieszyć, przytulić, uspokoić, jednak ona rozpoznaje w nim mordercę.
...:::SPOILER END:::...
Fabuła tego odcinka była dla mnie dość ciekawa, pomysł z zamianą ciał był dobry, a pewnie zrobiłby na mnie jeszcze większe wrażanie gdyby nie to, że nie tak dawno obejrzałem film z podobnym motywem, jednak trochę innej kategorii. Ogólnie jednak odcinek średni gdyż było w nim trochę zbyt mało akcji i napięcia. Jednak i tak podobał mi się bardziej niż odcinek 2.
Zobaczymy jak będzie dalej :)