Jestem świeżo po lekturze obu książek Masy&Górskiego. Zaintrygowała mnie relacja pruszkowskiego gangstera, dlatego chętnie sięgnęłabym po serial ;) Mam w związku z tym pytanie, co polecacie: "Odwróceni" czy "Alfabet mafii"? Chodzi mi nie tyle o walory estetyczne co zgodność z rzeczywistością. Już na starcie jestem trochę zrażona do "Odwróconych" ze względu na wypowiedź Masy, jakoby scenarzysta nie miał zielonego pojęcia o mafijnych realiach. Jakie jest Wasze zdanie?
Jeżeli znacie inne, dobre seriale/filmy o polskiej mafii to śmiało, polecajcie ;) Słyszałam, że warto obejrzeć "Krew z krwi", coś jeszcze? :)
Pierwsze Alfabet Mafii a później Odwróceni.Dlaczego Alfabet? ano żebyś zapoznał się z historią mafii,Odwróconych właśnie masz odwzorowanie to co robiła mafia Porwani,zwerbowanie Masy na świadka koronnego,śmierć pershinga śmierć kiełbasy itp.
Zaczęłam oglądać "Alfabet mafii" i już na wstępie się zraziłam. Jak już wspomniałam przy innym wątku - jest zbyt wiele przekłamanych informacji oraz mocno rażący subiektywizm redaktorów (w szczególności komentarze dotyczące Dziada). Można obejrzeć dla przyjemności i ze względu na materiały filmowe z archiwów, ale nie jest to najlepsze źródło informacji. Dokument był kręcony ponad 10 lat temu, według mnie stał się już nieaktualny. Przez ten czas wyszło na jaw wiele sensacji, a i książki Górskiego sporo namieszały.