PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=339345}
7,9 50 tys. ocen
7,9 10 1 49551
8,0 12 krytyków
Odwróceni
powrót do forum serialu Odwróceni

Mam za sobą 9 odcinków i trochę mieszane uczucia. Ogólnie serial jest dobry, ma jakąś fabułę,
nawet-nawet muzykę i bardzo dobrą obsadę. Zacznę od minusów.
MINUSY:
- jak już ktoś wspomniał są w tym serialu wątki, które jadą plastikiem na kilometr. Strasznie
wymęczyły mnie niektóre sceny dot. relacji Sikory z rodziną. Główny bohater przedstawiony
zupełnie bez wad, kochający żonę i w dodatku z balastem w postaci chorego syna.
- naiwne spojrzenie na bandycki świat, w którym ludzie na najwyższych szczeblach gangsterki
mają dobre serduszka, nie zabijają ludzi, są inteligentni (no może poza Kowalem, hah) i
kochają swoje żony.
- trochę nieprofesjonalny montaż. Mam na myśli te zapowiedzi następnych odcinków, może się
czepiam, trochę mnie to irytuje.
- wiele postaci jest tu przedstawionych w jakiś komiksowy sposób. Ta cała postać mnicha jakby
wyjęta z jakiejś kreskówki jest najlepszym przykładem.
PLUSY
- wymienione na początku
- dosyć wciągająca fabuła
- kilka ciekawych postaci, typu Szybki
- kilka fajnych smaczków, jak na przykład scena w bibliotece w 9 odcinku :) (jeśli ktoś wie, jaką
książkę czytał Sikora - bo nie dosłyszałem - to proszę powiedzieć ;)

Jakby co, pisząc tu, proszę, nie spojlerujcie na temat następnych odcinków.

ObywatelTB

Po kilku pierwszych odcinkach dałbym ocenę 6, ale ostatnio jakby mniej tych beznadziejnych scen z problemami obyczajowymi, więc chyba dam 7.

ocenił(a) serial na 10
ObywatelTB

Zgodzę się z wątkiem rodziny Sikory, zresztą cała postać zagrana przez Żmijewskiego jest najsłabszym ogniwem filmu( Foremniak nie wymieniam bo się nie liczy).Nie wiem czy tak kazali mu grać czy sam aktor tak wykreował graną postać.

Nie zabijaja ludzi ? Kto nie zabija ? Kowal, Mnich, Szybki, Ptasiek-wszyscy zabijają lub zlecaja zabójstwa.

Montaz, jak i muzyka,rezyseria,zdjęcia i scenariusz są na najwyższym poziomie- ciężko się o coś przyczepić.

Postać mnicha jest świetnie zagrana przez Zielińskiego, nie odczułem żadnej teatralności czy przerysowania postaci.

KRISPO_DE_PALMA

Ja wiem, że większość z nich zabija i ogólnie jest zła. Ale jak się pojawiają takie postaci jak Skalpel (aka Swój Chłop), Blacha (który sam się przyznał, że nie zabił nikogo) czy Nie-pamiętam-jak-się-nazywa gangsta z pieskiem to wydaje mi się to nierealne. Lepiej te osobowości gangsterów przedstawiono w "Glinie".
Mnich jest mega teatralny i mało oryginalny, bo już nie raz pojawiał się w kinie motyw głęboko wierzącego gangstera, zabijającego z zimną krwią. Większość tych jego gestów wygląda dla mnie sztucznie.
No, ale mam za sobą już 11 odcinków, akcja nabrała niezłego tempa i gdyby nie te niektóre sztuczne sceny to właściwie już nie mam nic do zarzucenia. Oceniam na razie na 7 :)

ocenił(a) serial na 10
ObywatelTB

blacha nie mógł zabić bo by nie był koronnym,
Nie każdy gangster jest mordercą, serial oparty na faktach a większość pierwowzorów postaci nie byli skazani za zabójstwa.
Poza Pitbullem i Odwróconymi pozostałe seriale typu oficer czy sfora miały ,,komiksowe" postacie i fabuły.Odwróceni to dla mnie perełka, możesz uważć inaczej-twoje prawo, ale ja sięztwoją opinia raczej nie zgadzam.

ocenił(a) serial na 7
ObywatelTB

"Pan Cogito"