Który z tych seriali lubicie najbardziej?
Ja się pokuszę o własną kwalifikacje:
1. Pitbull - realizm tego serialu jest przygniatający... po prostu wszystko jest świetnie odzwierciedlone (może poza kilkoma bardzo nielicznymi wyjątkami), prawdziwe sprawy, problemy bohaterów, świetna gra aktorów (tam nawet "aktorzy" grający epizodyczne role są dobrzy), charakteryzacja (jak żul to żul a nie jakiś rozczochrany naprędce aktor), scenografia (jak jest jakaś melina to naprawdę wygląda jak prawdziwa, itp.).
2. Glina - bardzo bardzo blisko Pitbulla, trochę inny klimat, bardziej filmowy ale też niewesoły, rewelacyjna rola Radziwiłowicza w roli Gajewskiego no i piękna muzyka Lorenca.
3. Oficer - Niezły, budowane napięcie w przeciągu całego serialu, ale niestety słabsza gra aktorów i momentami się dłuży.
4. Odwróceni - Niestety najsłabiej z tych czterech, trochę słabe odzwierciedlenie rzeczywistości, zbyt to wszystko ładne i poukładane. Wg mnie niektórzy aktorzy zostali źle dobrani do swoich ról i ogólnie jest trochę sztucznawo. Aha i jeszcze dosyć słaba muzyka wg mnie, autor się nie wysilił, pojechał po najmniejszej linii oporu, jest smutno to smutna muzyka (ta oklepana gitarka) jest akcja to dynamiczna muzyka, itp.
Jakie są Wasze typy?
zamieszczam ten wpis na forum każdego z tych seriali.
Jak dla mnie "Odwróceni" nie są najsłabsze. Fakt, trochę upiększony ten świat mafii. Co do aktorstwa nie zgodze się. Aktorzy są świetnie dopasowani. Muzyka nie jest słaba, a jaką chciałeś muzykę do akcji, jak nie dynamiczną? Co do "Pitbulla" się zgodze. "Gliny" nie oglądałem, więc nie wiem, a "Oficer" jest średni.
dwie pierwsze pozycje w 100% jestem zgodny. jak chodzi o miejsca 3 i 4 to wymiennie i co do odworconych mam troszke lepsza opinnie niz Ty chociaz zgadzam sie, ze zbyt upiekszony jest ten swiat mafi
No oczywiście Pitbull jest moim zdaniem najlepszym z tych. Gliny nie oglądałem a do Oficera właśnie się zabieram :] ale Odwróceni dla mnie to świetny serial. Zgodzę się, że nie jest tak realistyczny pod względem ukazania życia policjantów ale bardzo dużo motywów jest autentycznych i temu ten serial mnie zaciekawił. Pozdrawiam:]
Odwroceni nie opowiada o zyciu policjantow tylko gangsterow, jest duzo odniesien do autentycznych wydarzen z "alfabetu mafii" chociaz pokrzekrecanych ale dobrze skomponowanych w calosc. No i minusem jest to ze jak wszystie produkcje tvn-u troche za kolorowe.
dla mnie
1.Pitbull
2.Odwroceni
A gdzie najwspanialszy i najbardziej realistyczny serial policyjny czyli "Kryminalni" :))) Oczywiście żartuję. Jak dla mnie Pitbull wymiata i narazie nikt nie może się zbliżyć do jego poziomu.
1. Pitbull
Mistrzostwo, w szczególności pierwsza seria, w której nie było wypikanych przekleństw, a było chlanie wódy z bandziorami. W rolę Gebelsa idealnie wpasował się Grabowski. W pierwszej serii właściwie cała obsada była genialna, teraz troche ta babka mi nie pasuje, ale cała reszta jest ok. Serial porusza autentyczne sprawy i nie wszystko jest w nim czarne, czy białe. Jest dużo szarości. Do tego jeszcze sposób filmowania, kamera z ręki i dobra muzyka. Same plusy. Jednak Pitbull raczej nie nadaje się do puszczania za granicami Polski. Wielu rzeczy obcokrajowcy mogliby nie zrozumieć. Podobna sytuacja jest np. z Dniem Świra. Oglądam co tydzień.
2. Odwróceni
Nowocześnie zrobiony serial, podobnie jak Pitbull, wzoruje się na prawdziwych wydarzeniach. Jak ktoś już tu pisał, zrobiony jest po amerykańsku, są cliffhangery i wiarygodne postaci. Serial utwierdził mnie w przekonaniu, że w Polsce są jeszcze dobrzy aktorzy. W obsadzie brak jest słabych punktów. Scenariusz i muzyka stoją na wysokim poziomie. W szczególności dobra muzyka była przy zapowiedzi następnych odcinków. Wszystko jest tak nakręcone, że po samym obrazie można pomyśleć, że się ogląda amerykański film. Idealnie się nadaje na eksport. Niech zobaczą na zachodzie jak się w Polsce robi dobre seriale.
3. Oficer
Grand to najlepsza rola w karierze Małaszyńskiego. Potrafił zrobić niezły czarny charakter. Do tego cała plejada świetnych aktorów. Minusem są niektóre odcinki, w których więcej telenoweli, niż serialu sensacyjnego.
Hm, pare postów wyżej napisałem, że "Oficer" średni, ale po kolejnym obejrzeniu na DVD w ciszy i spokoju. Mogę stwierdzić, że jest tak dobry jak "Odwróceni".
Pare osob stawia na 1 miejscu Pitbulla,ale zamierzenie,badz nieswiadomie nie obieracie swych seriali w calosc,gdyby poptrzec na 3 sezony tego psa(Pitbull)trzeba by skorygowac jego pozycje.
A Patryk Vega,robi teraz za monopoliste...kreci co sie da,za kase.
Nie jest dopbrze-Wiem,ze nie jest.
Vega bowiem nakrecil 2 sezony poronionego serialu Twarza w twarz,przepraszam,ze bedziecie musieli sie zmierzyc w ten sposob z moja opinia :P
To chore krecic tak niespojny logicznie serial,szafowac czas,obierac lata w dni,czysta ironia,wlasciwie to chyba niezamierzona...mialo byc potwornie i bylo,jest,ale w odwrotnym kierunku.
Najgorszy bekart TVN,Vegi...sukces ma wielu ojcow.