PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=339345}
7,9 50 tys. ocen
7,9 10 1 49793
7,7 14 krytyków
Odwróceni
powrót do forum serialu Odwróceni

wątek rodziny Sikory. Kogo jeszcze denerwuje upierdliwa żoncia i ciągłe problemy rodzinne? Poza tym drobiazgiem brak większych zastrzeżeń. Daję 8 gwiazdek, byłoby 10 gdyby nie ten szkopuł.

użytkownik usunięty
verdi20

Nie jest to aż tak poważna wada. Twórcy wprowadzili to celowo, chciano, aby widz się zastanawiał, kto kogo odwróci, czy Blacha Sikorę, czy na odwrót. Kto orientuje się w świecie naszych gangsterów, to wie, kto zostanie odwrócony i jak to się zakończy.

ocenił(a) serial na 8

No ja rozumiem, że w jakiś tam sposób rodzina Sikory przedstawiona być musiała, no ale nie AŻ w taki! No sorry, jak przychodzisz styrany do domu po zajebiście ciężkim dniu pracy, a niemal zapłakana żoncia wyskakuje z tekstem do Ciebie: "zapomniałeś o Pietruszce!Nie kupiłeś mu wozu strażackiego" -brzmiało to jakby od tego co najmniej zależało jego życie, czy naprawdę ta kobieta nie ma większych zmartwień? Ogólnie serial jest b. dobry (no poza rodzinką).

użytkownik usunięty
verdi20

Gorsze od tego był wątek Lidki i Michała. Te rozterki miłosne córki Sikory mnie drażniły i całe szczęście, że nie wydłużono tego. Szkoda, że świat Pruszokowa i Wołomina został przedstawiony w tak korzystnym dla nich świetle, dla zwykłego widza ich świat nie wydaje się taki bezlitosny. W "Odwróconych" fach gangstera to całkiem przyjemne zajęcie, a wiemy jak jest naprawdę. Szkoda, że zaniechano pokazania okrucieństwa zarządu Pruszkowa.

ocenił(a) serial na 10

za taki szczegół zabierać 2 z 9 punktów. ponad 22-23% to troche przesada.

ocenił(a) serial na 8
Lukasz7890

Może i przesada, ale jak słusznie zauważył Hilary nie pokazano też prawdziwego okrucieństwa mafii! W tym serialu Pruszków został przedstawiony jako "fajne, sympatyczne chłopaki, którym czasem zdarza się zbłądzić i zgwałcić gdzieś na boku". Każdy ma jakieś tam odchyły ale ogólnie jest spoko.

ocenił(a) serial na 10
verdi20

Mi tam się podobał

Jedyna wada to wątek tego dziennikarza, no i przyznam, że odcinki są za krótkie. 13 po ok 40-45 min. wolałbym 10 po około 50-60 min.

Gdyby serial faktycznie był taki brutanny, seryjne gwałty, podrzynanie gardeł, pełno trupów, mordobić itd. to mało kto by go oglądał.
przez tą delikatność jest uniwersalny - dla, mężczyzn, kobiet a nawet dla (większych) dzieci.

użytkownik usunięty
Lukasz7890

Tak, ale robienie z Masy(serialowego Blachy) osoby z zasadami, z honorem to lekka przesada.

ocenił(a) serial na 10

Tak masz racje troche przesada.
Dziwne, że facet przez tyle lat był wysokim szczeblu w strukturze mafijnej a nigdy nikogo nie zabił. - brzydził się przemocą.

użytkownik usunięty
Lukasz7890

A jego relistyczny odpowiednik, Masa to gwałciciel, mógł mieć zabójstwa na sumieniu, był pośmiewiskiem, a zarazem postrachem wśród prostytutek. Wyżywał się na nich, bo po sterydach, które prawdopodobnie zażywał miał drobne problemy. Przynajmniej tak twierdzi Słowik.

ocenił(a) serial na 8

Skąd Ty bierzesz takie informacje? Jestem pod wrażeniem.

użytkownik usunięty
verdi20

Na tym forum są osoby z dużo większą wiedzą niż ja. Po części z rozmów z niektórymi tu. Z książek - Dziada, Słowika. Z starych artykułów. Jak ktoś się tym interesuje to info znajdzie bez problemu.

ocenił(a) serial na 9

Brawo Hilary, ludzie niech zaczną odróżniać, że Masa to nie ten fajny i ciepły Blacha.
Masa (pierwowzór Blachy) przez wiele lat był bandytą. Facet odpowiedzialny za wielokrotne napady z pobiciami na TIRy, brał udział z kolegami w napadzie z skutkiem śmiertelnym na parkingu MAKRO (nigdy za to nie odpowiedział), najprawdopodobniej odpowiada za zamordowanie gangstera Kiełbasy który był Jego wieloletnim przyjacielem (od lat dziecięcych)... Masa przed zostaniem świadkiem koronnym: był alkoholikiem , hazardzistą (tak jak Pershing) i trwał w ciągłym "cugu" narkotykowym. To wcale nie była pozytywna postać z bajki....

użytkownik usunięty
cpiotr1

Cpiotr, a miałeś się odezwać do mnie i do pana CyganaGSI na gg:) Mój nr jest w jednym z tematów tutaj, jego też. Bo mało jest ludzi, z którymi możnaby podyskutować o tych sprawach.

Hah! Nie oglądałem ani jednego odcinka "Odwróconych" a uważam serial za jeden z najlepszych w Polsce... Ale nie długo obejrzę sobie wszystkie odcinki. ;) Ogólnie troszkę poczytałem i pooglądałem sobie (Alfabet Mafii polecam) na temat mafii polskiej i grupy pruszkowskiej i cieszę się, że serial jest tak zrobiony a nie inaczej. Na początku (po obejrzeniu ŚK) pomyślałem sobie ee... kolejny film niby na faktach a przeinaczają historię... Ale teraz wiem, że jakby przedstawili wszystko tak jak w prawdziwym życiu to Blacha nie wiele by się różnił od Kowala (Parasol, Mnicha (Słowik) i innych. A tak to postać ma swoje uczucia, zasady, przyjaciół i jakiś taki błysk w oku co przyciąga ludzi do zapoznania się z jego historią. ;) A gdyby zamiast Blachy byłby taki nie za ładny, nie za mądry, ćpun Masa to pewnie większość po pierwszym odcinku przestała by oglądać. Choć ja i tak do Masy mam szacunek, ponieważ (z tego co mówi) zerwał z mafią dla swojej rodziny i stał się nowym człowiekiem. Ogólnie dam serialowi 10! A co! :D

ocenił(a) serial na 9
jakubb33

H1lary ja to byłbym wdzięczny jakbyś mi parę namiarów na to info dotyczacych wlaśnie pruszkowa.wołomina i ich wojny podał.Temat mnie interesuje tylko zbytnio czasu nie mam na szperanie i wyszukiwanie tego.Pzdr

użytkownik usunięty
manix_2

Linków bezpośrednio prowadzących do info o tym nie mam, ale warto poczytać artykuły z polityka.pl. Na stronie serialu "Alfabet Mafii" też coś powinno być - www.alfabetmafii.onet.pl. Wiele się dowiesz z książki napisanej przez Dziada. W książce Słowika nic na ten temat ciekawego nie znajdziesz.

cpiotr1

Ja mylse, ze ludzie zdaja sobie sprawe, ze Masa to nie byl rowny gosc. Przeciez zeznawal jako swiadek uczestniczacy w tych wszystkich akcjach o ktorych opowiadal w sadzie, wiec aniolkiem nie byl. Normalny bandzior, na dodatek inteligentny i wyrachowany. Polecam poczytac relacje dziennikarzy, ktorzy byli na rozprawach, wcale bym sie nie zdziwil, gdyby Masa narobil najwiecej zlego z tych wszystkich ktorych posadzil. Szczerze, to wcale sie nie zdziwie, jak go "odpala" za pare lat. Jeszcze sie tocza procesy reszty bandziorow wiec Sokolowski jest bezpieczny ale zaraz po procesach politycy zadbaja o to, zeby odpowiedzial za to co zrobil. Jak dla mnie to kawal gowna, i jjako obywatel Polski, bo kraj okradal, i jako bandzior, bo nie ma na tyle sumienia, zeby odpowiedziec za przestepstwa. A te gadki o skruszonym bandycie pozostawiam milosnikom taniej sensacji.

użytkownik usunięty
legatory88

Na pewno odpowie za to, co zrobił. Tyle, że nie przed sądem. Program świadka koronnego nie trwa wiecznie, ta ochrona nie jest dożywotnia.

ocenił(a) serial na 9

A później, po zakończeniu programu świadka koronnego nie odpowie za wszystkie przestępstwa, których się dopuścił ?

użytkownik usunięty
mathias06

Z tego co wiem to nie. Inaczej program świadka koronnego nie miałby sensu, skoro i tak później skruszony przestępca miałby być skazany.

ocenił(a) serial na 9

Może. Ale zastanawiają mnie słowa Parasola w jednym z odcinków Alfabetu Mafii, gdy powiedział, że "narazie Masa jest bezkarny bo inaczej cały ten system by się im zawalił" czy jakoś tak to było. Dlatego myślałem, że później poniesie konsekwencje tylko w łagodniejszym wymiarze.

mathias06

bezkarny dlatego, że jest chroniony przez CBŚ i gangsterzy nie mogą go dorwać, ale jak tylko program ochrony się skończy, wtedy wyrównają z nim rachunki(amen), chyba o to chodziło Parasolowi, tak mi się przynajmniej wydaje :):)

ocenił(a) serial na 9
kax222

Chyba trochę popłynęliście w domysłach... Masa naraził się wielu ludziom swoimi zeznaniami, ale opowiadanie o "wielkich" sumach przeznaczonych za Jego głowę i o ciągłym poszukiwaniu Go przez mafię to naciągane wątki. Gangsterzy bardzo chcieli "odstrzelić" Masę na samym początku gdy został Koronnym, wtedy jeszcze nie wiadomo było co i kogo będzie chciał sypnąć. Była szansa, że Go "odpalą" zanim zdradzi bardzo różne sekrety wielu ludzi. Nie było tak, że Jarosław S. przyszedł do prokuratury i nawijał jak najęty. Masa był cwany zdradzał sekrety po "małych kawałkach", kiedy widział, że na jakiś informacjach bardzo zależy prokuraturze potrafił przeciągać taki czas "w nieskończoność" i przy okazji załatwić coś dla siebie (np.jakieś kolejne przywileje, przychylność w swoich sprawach itp).
Gangsterzy kilkakrotnie już po zostaniu Koronnym przez Masę byli "o krok" od Jego dorwania. Przynajmniej dwukrotnie udało im się przekupić odpowiednie osoby i uzyskać adres przetrzymywania Masy (ochrona zdążyła Go wywieść przed czasem). Bardzo głośna była też sprawa gdzie eskortujący Jarosława konwój dostał rozkaz wysadzenia Go z samochodu przy drodze pod Warszawą, gdzie miał "chwilę" zaczekać na przejęcie Go przez inny konwój. Jak się później okazało w wskazanym miejscu czekał na Niego płatny morderca, a konwój który miał Go przejąć nic o tym nie wiedział... W tej ostatniej sytuacji górę wziął zdrowy rozsadek i dowódca konwoju masy nie spełnił tego rozkazu (nie pozostawił Masy przy drodze).
Dzisiaj gdyby mafia chciała i przeznaczyła na to odpowiednie środki, znalazła by Masę wraz z rodziną... widocznie zemsta to nie taka motywacja.

legatory88

Na pewno aniołkiem nie był, ale chyba "zaszczytny" tytuł największej gnidy z Pruszkowa należy się nie Masie, a Słowikowi, który był perfidnie wyrachowany. To zdanie potwierdza wypowiedź Dziada, który powiedział, ze jemu jako jedynemu z pruszkowskich ręki by nie podał, skoro nawet boss przeciwnej grupy tak twierdzi coś w tym musi być, co nie??? :):):);)