PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=487834}
6,3 42 tys. ocen
6,3 10 1 42179
5,5 11 krytyków
Ojciec Mateusz
powrót do forum serialu Ojciec Mateusz

Pierwszy zarzut. Monotematyczność. Schemat każdego kolejnego odcinka jest praktycznie identyczny. Scenarzyści działają wg starej i banalnej zasady, że pierwszy podejrzany nigdy nie jest winny. Dlatego człowiek czuje się tak, jakby co tydzień oglądał ten sam odcinek.
Zarzut nr dwa. Wyidealizowana rzeczywistość, a wręcz jej brak. Sandomierz przypomina tutaj mickiewiczowskie Soplicowo, czy poznane niedawno Wilkowyje. Miasto kompletnie oderwane od świata takiego, jakiego znamy. Policjanci, którzy na akcje jeżdżą w mundurach galowych (inspektor oO). Aspirant, którego nadwaga aż bije po oczach i każdy zdrowo myślący człowiek wie, że facet nie miałby najmniejszych szans, by dostać się do policji. W samym Sandomierzu zabójstw, jak w Nowym Jorku. Żmiejewski niedługo nie będzie miał kogo spowiadać, bo już teraz wybili mu pół parafii..
Zarzut nr trzy. Kompletne ośmieszanie wymiaru sprawiedliwości. Ci ludzie działają tak irracjonalnie, że aż głowa boli. Każdą kolejną "zagadkę" musi za nich rozwiązywać ksiądz (a jakże, nie od dziś wiadomo, że w naszym kraju ludzie idą tylko za głosem czarnej kasty).

Zdaję sobie sprawę, że pojawią się głosy. Nie podoba się nie oglądaj. nie tędy droga, mam prawo do oceny tego, co już widziałem. Ktoś inny napisze, że to tylko film. Owszem, ale ja niestety jestem realistą i lubię oglądać filmy, które obrazują świat takim, jakim jest.
Ten film ma być lekki, taki jest. Ma bawić, zapewne niektórych bawi. Mnie jednak mocno irytuje fakt, że taki chłam ma czelność przypisywać sobie miano - kryminału.

Ashardon

Mnie najbardziej irytuje ta muzyka.

ocenił(a) serial na 3
Ashardon

W zupełności się z Tobą zgadzam. Ten serial jest głupi, nudny jak flaki z olejem i denny. Największą jego pomyłką jest to, że twórcy kręcą go na poważnie - gdyby był to serial komediowy, na pewno byłby niezły, a tak, pozując na "kryminał" jest po prostu żałosny i śmieszny... Scenariusze tych odcinków to z d..., wieje od nich nudą. Żadnych zabójstw z prawdziwego zdarzenia, żadnych gwałtów, ćwiartowań zwłok, brutalności, tylko cały czas jakieś durne kradzieże, oszustwa i nieszczęśliwe wypadki.... To ma być kryminał? Do tego wszystko okraszone kretyńską muzyką przypominającą bolka i lolka... A nocul to już w ogóle porażka - równie dobrze mogliby baletnicę o oddziału AT przyjąć... Serial dla debili, i tyle w temacie... On podoba się chyba tylko zgrzybiałym moherom, dzieciakom z podstawówki, albo idiotom, którzy nigdy serialu kryminalnego nie widzieli. Twórców tego serialu powinni wpakować do paki, a aktorzy to za mało, by uratować tego gniota.
Były tylko dwa naprawdę dobre odcinki: ten, w którym ktoś chciał zabić księdza (przy czym i tak finał został spieprzony) i ten w którym Możejko tropił zabójców swego ojca.
Może ktoś wreszcie odstrzeli głowę natalii i przestaną ten syf kręcić.

ocenił(a) serial na 4
MrJigssaw

Wiadomo że byś chciał aby ludzie oglądali Pitbula ale tak nie będzie. To nie jest serial który powinno się brać poważnie.