PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=487834}
6,3 42 tys. ocen
6,3 10 1 42180
5,5 11 krytyków
Ojciec Mateusz
powrót do forum serialu Ojciec Mateusz

Ja oceniam na 9/10, podobaja mi sie polskie realia, humor, obsada.
Mozna kazdemu polecic, lekki serial na niedzielne popołudnia.

ocenił(a) serial na 10
marcin112

Mi też serial strasznie sie podoba, chociaż jest to podróba "Dona Mateo" lecz ja uważam że nawet lepsza. Lubię go oglądać w niedziele, jest taki klimat, serial miły do oglądania. Artur Żmijewski naprawdę pasuje do tej roli. Tylko jedno mnie dziwię, że tyle przęstepstw w tym Sandomierzy, ale nie wnikam.

ocenił(a) serial na 9
katarzyna_94

Tak to prawda, jak Ojciec Mateusz wyjedzie z Sandomierza na jakas inna parafie to to miasto pogrązy sie w haosie i ludzie długo tam nie przetrwają. A mowiac powaznie to podoba nam sie bardziej bo to polskie realia.

marcin112

mi też się ten serial bardzo podoba. fajny klimat i ogólnie Sandomierz jest idealnym miastem do tego serialu, ale jak na nie 'ogromne' miasto to dużo tam przestępstw :P

ocenił(a) serial na 8
apricoot

JA TEŻ LUBIĘ:)

ocenił(a) serial na 5
saskialove

Lubić , lubie ale za Chiny Ludowe 9/10 pkt nie dam. Kiedyś , kiedys był fim bodajrze włoski ...

boundless

Serial porażka. Żałosne DNO

boundless

Don Mateo ? xD

ocenił(a) serial na 3
marcin112

Serial słaby i to bardzo. Odnosi się wrażenie że jedyną mądrą osobą w Sandomierzu jest ksiądz. Kiedy wyjeżdża z miasta to średnie IQ w Sandomierzu spada o połowę.
Dialogi banalne. Fabuła naiwna. Policja to gamonie i tylko dzięki księdzu nie wsadzają do więzienia niewinnych ludzi. Ksiądz ma taki dar przekonywania, że po rozmowie z seryjnym morderca lub gwałcicielem ten żałuje za grzechy i planuje wstąpić do zakonu.
Humor mało inteligentny i niewyszukany. To pozwala osobom w starszym wieku rozumieć doskonale bawić się oglądając ten serial, ale to nie dla mnie.
Najbardziej przykro mi się robi jak oglądam ta gosposie księdza. Nie rozumiem, dlaczego z niej zrobili takiego matoła (chyba dla kontrastu)
Najlepsze jest uzmysławianie ludziom o tym jak księża są skromni. Jakież było by wrażenie gdyby ksiądz Mateusz jak większość księży jeździł do parafian samochodem? a tutaj mamy obraz skromnego księdza, który wszędzie jeździ rowerem. On chyba pół dnia spędza na rowerze by czasem dojechać na miejsce zbrodni.

NIe rozumiem w jakim aspekcie ten serial odpowiada polskim realiom:
- że w każdej miejscowości tylko ksiądz jest inteligentny?
- że policja sobie nie radzi bez kościoła katolickiego?
- że morderca stojąc oko w oko z księdzem nie zabija go, ale zaczyna się modlić?
- że ksiądz angażuje się w rozwikłanie wszystkich zagadek kryminalnych w mieście?
- że księża nie mają samochodów? - czytaj wszystkie pieniądze które otrzymują od parafian przekazują biednym

ocenił(a) serial na 9
Jankes_3

To tylko serial człowieku, jest lekki, nieprawdziwy, naiwny ale oglada sie go z przyjemnoscia, i o to chodzi.

Dla takich ynetygentow jak Ty chyba jeszcze nie wymyslono dobrego serialu/filmu.

Jak sie nie podoba to nie ogladaj, dziwie sie ze skoro tak ociekasz zajebistoscia to w ogole posiadasz taki przedmiot dla mas jakim jest telewizor.

ocenił(a) serial na 9
marcin112

Podoba mi się, jest taki .. ludzki. Ksiądz to wzór wszystkich cnót, nie ma już takich ;) hehe