PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=487834}
6,3 42 tys. ocen
6,3 10 1 42130
5,7 9 krytyków
Ojciec Mateusz
powrót do forum serialu Ojciec Mateusz

baaardzo przeciętne

ocenił(a) serial na 7

Beznadziejna intryga (i w ogóle scenariusz), przeciętne aktorstwo. Za to fantastyczne lokacje Sandomierza - klimat wyszedł jak w małym śródziemnomorskim miasteczku, a także świetna rola Piotra Polka.

Na razie 5/10, mam nadzieję że będą jakieś lepsze odcinki

ocenił(a) serial na 5
krevek

Ja też niewiem co o tym sądzić.Ale z jednym się niezgodzę,intryga wcale niebyła beznadziejna.Ale czegoś w tym zabrakło,niepokazano dokładnie jak Mateusz doszedł do wniosku że to detektyw jest sprawcą.I wegług mnie(sądząc po podkładzie muzycznym w różnych scenach)serial stara się być na siłę wesoły i to bez względu na sytuację.Narazie daję 5/50.

ocenił(a) serial na 6
michela81

Rzeczywiście Sandomierz "zagrał" znakomicie swoją rolę.
To być może na razie jedyne, co przeciągnęło wzrok do telewizora.
Właśnie, a co z tą muzyką?! Nawet nie zwróciłam uwagi, czy była wesoła, czy smutna. Być może to właśnie ów Sandomierz zepchnął ją na dalszy plan?
A chyba tak nie powinno być, zważywszy, że jak w napisach końcowych napisano kontrolował tą część Michał Lorenz. W "Bandycie" tej samej ekipie znakomicie udało się połączyć te elementy (muzyka i obraz).

krevek

Bo Sandomierz to jest przepiękne miasto! Obecność Żmijewskiego, Polka, Pani Kingi przyciąga. Uważam, że Pan Artur jest bardzo dobrym aktorem, mówcie co chcecie. Zbytnio kojarzył się z Kubą z 'Na dobre...' Taka miła odmiana ;D Po pierwszym odcinku trudno spodziewać się rewelacji, ale serial dla mnie JUŻ jest lepszy niż wieeeele innego polskiego badziewia...

ocenił(a) serial na 4
_Anya_

Mieszkam w Sandomierzu. W filmie wygląda piękniej niż w rzeczywistości, no ale to jest oczywista oczywistość. I to słońce wprost z Lazurowego Wybrzeża. Zdjęcia cud miód!

ocenił(a) serial na 7
_Anya_

Swoją drogą ciekawe dlaczego do tej pory tak rzadko filmowcy sięgali po Sandomierz. Jak dla mnie to obok Kazimierza Dolnego najbardziej fotogeniczne miasteczko w środkowo-wschodniej Polsce. Z tym że Kazimierz od czasu do czasu miewa swoje 5 minut w (i jest bardziej rozreklamowany)

ocenił(a) serial na 9
krevek

A ja się doskonale ubawiłam. Obsada przednia. Kinga Preiss doskonała. I Pazura, o Orzechowskim nie wspomnę, bo wiadomo, że to świetny aktor, zresztą w tym odcinku miał rolkę epizodyczną. Ale kogo bym nie wymieniła, to by zasłużył na pochwałę. Nawet ten detektyw - początkowo wydawał się sztywny, jakoś odstawał aktorsko od pozostałych, a potem okazało się, że to była zamierzona sztywność, że właśnie o to chodziło. I do tego ta jego mina na koniec - wyglądał jak Szalony Roger. :)
Moja ocena 9/10 - jedyne co mogłabym zarzucić, to np niedopowiedzenie JAK don Matteo doszedł do swoich wniosków.
No ale to był pilot serii mam nadzieję, że inne będą lepsze.

ocenił(a) serial na 8
krevek

Po pilocie ciężko cokolwiek ocenić ale ja jestem jak najbardziej za takimi klimatami. Wiadomo, że Polacy lubią narzekać na to co polskie, lecz proszę - więcej wiary w polskie produkcje. ;)
Sandomierz przepiękny, muzyka jak przystało na rodzime produkcje - doskonała. Obsada aktorska - nie ma co narzekać. A fabuła? W oryginale zamykała się w 50 minutach, w naszej wersji w 45 jednakże po cichu mam nadzieję że znacznie więcej czasu będzie poświęcone poszczególnym zagadkom niż osobistemu życiu Mateusza i że będą one nieco bardziej skomplikowane. Nie mniej jednak na pewno obejrzę wszystkie odcinki, a czy będą następne? To już zależy tylko od widowni.

ocenił(a) serial na 8
krevek

Po pilocie ciężko cokolwiek ocenić ale ja jestem jak najbardziej za takimi klimatami. Wiadomo, że Polacy lubią narzekać na to co polskie, lecz proszę - więcej wiary w polskie produkcje. ;)
Sandomierz przepiękny, muzyka jak przystało na rodzime produkcje - doskonała. Obsada aktorska - nie ma co narzekać. A fabuła? W oryginale zamykała się w 50 minutach, w naszej wersji w 45 jednakże po cichu mam nadzieję że znacznie więcej czasu będzie poświęcone poszczególnym zagadkom niż osobistemu życiu Mateusza i że będą one nieco bardziej skomplikowane. Nie mniej jednak na pewno obejrzę wszystkie odcinki, a czy będą następne? To już zależy tylko od widowni.

ocenił(a) serial na 7
Vaknyk

Piszesz że zależy od widowni. No to masz:

Z danych TNS OBOP wynika, że serial 11 listopada obejrzało 5,2 milionów widzów. Co ciekawe, aż 1,6 miliona stanowiła młoda widownia. W swoim czasie antenowym serial położył na łopatki konkurencyjne stacje.

Z danych Biura Marketingu TVP wynika, że pilotażowy odcinek "Ojca Mateusza" uzyskał najlepsze wyniki oglądalności w grupie wszystkich widzów spośród premierowych odcinków seriali nadawanych w jesiennej ramówce.

źródło: wirtualna polska

ocenił(a) serial na 6
krevek

Moje wrażenia po pilocie? Serialik dobry. Szczególnie na niedzielną ramówkę. Czołówka OK - stylowa. Gra aktorów dobra ale bez rewelacji - powinni rozwinąć skrzydła w następnych epizodach. Fabuła? Moim zdaniem powinno być więcej dramaturgii i akcji w granicach kategorii wiekowej oczywiście (od 12 lat) żeby nie było to wszystko zbyt ugrzecznione oraz nudne i zadowoliło wszystkich. Najlepiej wypadły jak to już napisano lokacje Sandomierza. Może coś z tego będzie.

ocenił(a) serial na 1
kAwkA

Syf, kiła, mogiła. Używanie autorytetu kościoła w mediach publicznych powinno być karane więzieniem(a jakbym ja decydował to egzekucją). Przestańcie z pedofilów, ściemniaczy i złodziejów robić bohaterów. Niech zrobią serial o dobrym SSmanie, albo o byłym rabinie pedagogu szkolnym, to się czepiać nie będę.

revan5_4

Czy Ty masz jakieś zaburzenia światopoglądowe, że wywalasz takie wieśniackie uprzedzenia? Nie każdy ksiądz jest pedofilem, ściemniaczem czy innym dziadem. Wychowałeś się na lekturze "Faktu"?