Squid Game
powrót do forum 2 sezonu

Witam,

Wiele osób krytykuje drugi sezon Squid Game, szczególnie za jego zakończenie, a właściwie za jego brak. Faktem jest, że historia urywa się w kulminacyjnym momencie, pozostawiając nas z tzw. cliffhangerem. Nie wszystkim to odpowiada, jednak nie jest to nic złego, ponieważ trzeci sezon ma pojawić się w stosunkowo krótkim czasie – zaledwie kilka miesięcy – w przeciwieństwie do wieloletniej przerwy między pierwszym a drugim sezonem.

Problem tkwi głównie w organizacji i nazewnictwie kolejnych sezonów przez brak możliwości ładnego rozdzielenia całej historii na dwie części. Drugi i trzeci sezon zostały stworzone jako integralne części jednej spójnej historii. Tak jak pierwszy sezon opowiadał zamkniętą opowieść, tak sezony drugi i trzeci są jedną całością, podzieloną na dwa sezony. Co jest prawdopodobnie skokiem na kasę i to tego powinniście się czepiać, choć autor argumentuje to zbyt dużą liczbą epizodów w jednym sezonie, to ja osobiście nie widzę powodu, aby sytuacja typu pierwszy sezon ma 9 odcinków, a drugi 18 miałaby być czymś niepożądanym.

Jestem pewien, że gdyby wydano sezon drugi i trzeci jako part 1 i part 2 jednego sezonu, nie płakalibyście tak mocno nad zakończeniem. Dlatego apeluję do osób krytykujących zakończenie drugiego sezonu, uzasadniając to długim oczekiwaniem na trzeci o jak najszybsze zaprzestanie udzielania się na jakichkolwiek forach publicznych, gdyż pisząc taką krytykę, wypowiadacie się na temat, którego w ogóle nie zgłębiliście, co jest przejawem niskiej inteligencji.

Pozdrawiam

wybi_industries

Naprawdę nie dziwią mnie tutaj oceny tego sezonu, oprócz niespójności fabularnych, nadmiernego uproszczenia postaci drugoplanowych względem pierwszego sezonu do których na próżno teraz się przywiązać i odczuwać sympatię, powtórzeniu schematów z pierwszego sezonu typu: "szpieg", "nie uda Ci się nas przechytrzyć i przerwać gry bo zawsze jesteśmy wiele kroków przed tobą" aż po typowe żałosne rozwiązanie podzielenia sezonu na dwie części i nazwanie tego dwoma oddzielnymi bo co inwestować, pisać, reżyserować i nagrywać więcej ale i tak mimo to masz czekać rok, dziwią mnie natomiast oceny na rotten tomatoes 86% czy 8/10 na IMDB, Amerykanom naprawdę wiele nie potrzeba, wystarczy, że trochę poskakali i postrzelali do Siebie i większość zadowolona się już ślini do ekranu

spartan8967

napisz to jeszcze kilka razy spamerze. Nikt nie podejmuje z tobą dyskusji więc podpinasz się pod najpopularniejsze wpisy.

wybi_industries

Kilka miesięcy? 2026 to kilka miesięcy? Minimum 12 jak jesteś dobry. To rzeczywiście szybciej niż ostatnio...

ocenił(a) serial na 9
ocenił(a) serial na 7
Karolajn_1666

Za pół roku.

wybi_industries

problem tkwi w tym, że ten sezon jest kompletnie nudny. Jest ewidentnie słabszy od pierwszego.