Witam,
Wiele osób krytykuje drugi sezon Squid Game, szczególnie za jego zakończenie, a właściwie za jego brak. Faktem jest, że historia urywa się w kulminacyjnym momencie, pozostawiając nas z tzw. cliffhangerem. Nie wszystkim to odpowiada, jednak nie jest to nic złego, ponieważ trzeci sezon ma pojawić się w stosunkowo krótkim czasie – zaledwie kilka miesięcy – w przeciwieństwie do wieloletniej przerwy między pierwszym a drugim sezonem.
Problem tkwi głównie w organizacji i nazewnictwie kolejnych sezonów przez brak możliwości ładnego rozdzielenia całej historii na dwie części. Drugi i trzeci sezon zostały stworzone jako integralne części jednej spójnej historii. Tak jak pierwszy sezon opowiadał zamkniętą opowieść, tak sezony drugi i trzeci są jedną całością, podzieloną na dwa sezony. Co jest prawdopodobnie skokiem na kasę i to tego powinniście się czepiać, choć autor argumentuje to zbyt dużą liczbą epizodów w jednym sezonie, to ja osobiście nie widzę powodu, aby sytuacja typu pierwszy sezon ma 9 odcinków, a drugi 18 miałaby być czymś niepożądanym.
Jestem pewien, że gdyby wydano sezon drugi i trzeci jako part 1 i part 2 jednego sezonu, nie płakalibyście tak mocno nad zakończeniem. Dlatego apeluję do osób krytykujących zakończenie drugiego sezonu, uzasadniając to długim oczekiwaniem na trzeci o jak najszybsze zaprzestanie udzielania się na jakichkolwiek forach publicznych, gdyż pisząc taką krytykę, wypowiadacie się na temat, którego w ogóle nie zgłębiliście, co jest przejawem niskiej inteligencji.
Pozdrawiam
Naprawdę nie dziwią mnie tutaj oceny tego sezonu, oprócz niespójności fabularnych, nadmiernego uproszczenia postaci drugoplanowych względem pierwszego sezonu do których na próżno teraz się przywiązać i odczuwać sympatię, powtórzeniu schematów z pierwszego sezonu typu: "szpieg", "nie uda Ci się nas przechytrzyć i przerwać gry bo zawsze jesteśmy wiele kroków przed tobą" aż po typowe żałosne rozwiązanie podzielenia sezonu na dwie części i nazwanie tego dwoma oddzielnymi bo co inwestować, pisać, reżyserować i nagrywać więcej ale i tak mimo to masz czekać rok, dziwią mnie natomiast oceny na rotten tomatoes 86% czy 8/10 na IMDB, Amerykanom naprawdę wiele nie potrzeba, wystarczy, że trochę poskakali i postrzelali do Siebie i większość zadowolona się już ślini do ekranu
napisz to jeszcze kilka razy spamerze. Nikt nie podejmuje z tobą dyskusji więc podpinasz się pod najpopularniejsze wpisy.
Kilka miesięcy? 2026 to kilka miesięcy? Minimum 12 jak jesteś dobry. To rzeczywiście szybciej niż ostatnio...