PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=771634}

Opowieść podręcznej

The Handmaid's Tale
2017 - 2025
7,9 79 tys. ocen
7,9 10 1 79133
7,8 27 krytyków
Opowieść podręcznej
powrót do forum serialu Opowieść podręcznej

Cały 2 sezon mnie to męczy....
W pierwszym prosta sprawa - była płodna, próbowała uciekać, złapali ją. Jednak w drugim sezonie dowiadujemy się że podręcznymi zostawały kobiety które mogły, ale nie chciały mieć dzieci lub żyły niezgodnie z Bogiem (lesbijki, singielki ect). Ale June była mężatką, wychowującą dziecko, czyli w sumie przykładną obywatelką. Widziałam na forum argument że to dlatego, że zniszczyła poprzednie, kościelne małżeństwo męża. Ale tamto małżeństwo było bezdzietne, więc w sumie to powinni ją nagrodzić. Do tego w państwie w którym Biblia jest zakazana, wątpliwe jest karanie za brak ślubu kościelnego. I swoją drogą, o tym zakazie czytania biblii było coś wcześniej, czy dopiero w wątku Eden? Czyli oni w ogóle żadnego pisma nie czytali, czy mieli jakieś swoje napisane przez komendantow?
Z góry dzięki za odpowiedzi, jakoś mnie ten 2 sezon pogubił.

sekitia

Zakaz czytania dotyczy tylko kobiet. Myślę, że o to chodziło z biblią.
A czy było gdzieś podkreślone, że tylko i wyłącznie "nieprzykładne" kobiety zostawały podręcznymi? Wydaje mi się, że tam było tak mało płodnych kobiet, że jak już którąś dorwali, to nie patrzyli na nic, tylko miała rodzić dzieci notablom.

ocenił(a) serial na 9
zuzanna_90

No właśnie w 2 sezonie już wielokrotnie było powiedziane wprost. Zaczęło się od tego, że June uciekła i pokazali "normalne" rodziny gdzie zadaniem zwykłych żon jest rodzenie dzieci, ale mężom (Ci ubrani na szaro). Potem (chyba w ramach uwiarygodnienia nowego wątku) Ciotka zaczęła regularnie wyzywać podręczne i przyznawać, że były (juz dokładnie nie pamietam czym) złymi kobietami, a nowa rola to jakby odkupienie ich grzechów. Potem jakby próbowano ten temat z June tłumaczyć, że ona była druga żona, że miała brać ślub (A mama chciała ja powstrzymac), że w końcu została prawowita żona.... Ale to się już jakoś kleić przestało.

ocenił(a) serial na 10
sekitia

Z tego co ja pamietam. June jest Podręczna bo odebrała męża innej kobiecie (o Luku mówię oczywiście) i to z nim ma dziecko.

ocenił(a) serial na 9
sekitia

Jak dla mnie to najważniejszym argumentem była ucieczka. Gdyby nie była płodna, to trafiłaby do kolonii. "Nadała się" to zrobili z niej podręczną.

ocenił(a) serial na 8
individuel

a moim zdaniem uciekała z mężem, bo wiedzieli, co ją czeka za cudzołóstwo... Ogólnie po drugim sezonie i odcinku z tą społecznością rodzin z dziećmi, co mieli swoje mieszkanka, ale byli pod ciągłą kontrolą dla mnie jest oczywiste, że podręcznymi zostawały kobiety, które złamały zasady Biblii... I to nie jest tak, że kobiety jej nie znają, skoro cytują w kółko jej fragmenty, to przecież oczywiste jest, że muszą ją znać... Zakaz czytania to kolejna z form zniewolenia i niższości kobiet w stosunku do mężczyzn. Natomiast wydaje mi się, że posiadać książek nie mógł nikt, dlatego Jane zareagowała ogromnym zdziwieniem na widok gabinetu Freda. On książki trzymał ze względu na swoją pozycję. Tak samo jak ten gościu z końcówki drugiego sezonu, który pomagał im uciec. Mieli książki, bo byli wyjątkowi, co nie zmienia faktu, że naruszali tym samym prawo