PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659116}

Orphan Black

2013 - 2017
7,9 29 tys. ocen
7,9 10 1 28982
7,3 7 krytyków
Orphan Black
powrót do forum serialu Orphan Black

Dwie pierwsze minuty finałowego odcinka http://www.buzzfeed.com/jarettwieselman/watch-the-orphan-black-season-2-finales- shocking-opening-sce

stakara_91

Dzięki:-) Zakładam że nie możesz się doczekać dzisiejszego odcinka:)

ocenił(a) serial na 10
stakara_91

W takim razie daję gif z finałowego odcinka: https://31.media.tumblr.com/06884be81803799bab94ad824d756599/tumblr_n7j4fz0uSo1r npbf6o1_500.gif ale i tak nie zabiją Cosimy. To niemożliwe jest po prostu.
A jakby ktoś chciał oglądać streama na żywo to tu będzie można: http://www.ilive.to/view/55356/BBC_AMERICA-live-stream-channel
Chyba nie dotrwam. Zdaje się, że będzie o 1:00, albo 2:00 naszego czasu? Bo u nich to 9/8 (nie ogarniam liczenia), trzeba odjąć 7 godzin, tylko nie wiem czy od 9 czy od 8.
Niestety mój internet nie pozwala na oglądanie online co mnie smuci, o jestem szalona fanką. Cóż, wstanę rano i od razu będę oglądać.

ocenił(a) serial na 9
Gonaa

O fajnie dzięki za stream :) u nich będzie 9 to u nas chyba 3. Ja chyba sobie odpuszczę nocne oglądanie i wstanę wcześniej rano, wolę się nie stresować dodatkowo że stream się zacina co chwilę, sam finał będzie wystarczająco stresujący.

ocenił(a) serial na 10
stakara_91

Właśnie oglądam i jestesz zszokowana! Wysyłają Delphine. Szumowina Rachel. Jak może coś takiego zrobić w ogóle?
Scena z ołówkiem była trochę obrzydliwa, poza tym to trochę ciężko tak wszystko wymierzyć, żeby akurat tak trafiło. Ale to tylko serial.
Scena tańca wymiata. (PS. Wiecie może co to za piosenka?) Ciekawe jes to, że każdy klon to Tatiana i tak każdy tańćzy inaczej :) Cosima i tak najlepsza. Chyba trudno im było zrobić, bo przecież trzeba było nagrywać wiele razy. Teraz już wiemy jakiej mzyki słucha Cosima. <3
Jaram się tym serialem. Teraz trzeba czekać rok!
Podoba mi się, że zrobili też męską wersję klonów. Awww. Ale dlaczego akurat on? Jakoś ten aktor mnie nie przekonuje do siebie.

Gonaa

http://youtu.be/Ey1DuuJ6tGk jakbyś jeszcze piosenki szukała :)

ocenił(a) serial na 9
Gonaa

Właśnie obejrzałam i spodziewałam się, że odcinek będzie dobry, ale czegoś takiego się nie spodziewałam. Niby Marion była szefową Rachel ale jak widać była po stronie klonów i pomogła Sarze. Scena "imprezy" była świetna trochę zabawy im się należało:) Myślałam, że zaskoczą mnie tylko postacią Tony'ego a tutaj na koniec coś takiego. A ta scena w której Kira przychodzi do Cosimy żeby jej poczytała, to przez moment wstrzymałam oddech i mówię no nie ona już nie żyje, a potem otworzyła oczy, kamień z serca.

ocenił(a) serial na 8
stakara_91

Ten motyw z Kirą przy niby martwej Cosimie był dziwny. Wyglądało to jak cudowne uzdrowienie przez Kirę.

ocenił(a) serial na 9
fuzjaa

Ogólnie to myślę że Kira jest jakimś cudownym dzieckiem tutaj, jako że jest dzieckiem klona w jakiś sposób będzie wyjątkowa. Czasem zachowuje się tak jakby wszystko rozumiała, jej zachowanie czasami jest dziwne jak na 8 latkę, i w tym pokoju jak patrzyła w lustro, jakby wiedziała że Sarah jest po drugiej stronie. Takie to wszystko trochę dziwne... Ma jakiś 6 zmysł czy coś...

ocenił(a) serial na 10
DulceIga

Zdecydowanie ma. jest dość ogarnięta. Choćby z tą kradzieżą telefonu. Myśli logicznie.

ocenił(a) serial na 8
DulceIga

Nie tylko jest superinteligentna, ale i genetycznie jest cudem (jak potrącił ją samochód lekarze byli w szoku, że nic jej nie jest!). Helena swoją drogą też ma ten "pierwiastek nieśmiertelności". Ciekawe, czy Sarah również, bo jak do tej pory nie było sytuacji o tym świadczącej.
(Może u Kiry działa specyficznie silny czynnik przetrwania genów i stąd jej "moce uzdrawiania" i inne, wręcz telepatyczne, zdolności).

ocenił(a) serial na 10
fuzjaa

Helena ma po prostu narządy wewnętrzne odwrotnie niż trzeba i jak Sarah strzeliła jej w "Serce" to tak naprawdę było to obok.

użytkownik usunięty
stakara_91

Też przez moment zamarłam. Tym bardziej, że przez cały odcinek z tyłu głowy dręczyła mnie myśl, że to przecież finał sezonu i muszą zrobić coś emocjonującego.

ocenił(a) serial na 10
Gonaa

Najlepszy serial ever po prostu! Dance scene wymiata! Gonna, masz rację, scena z ołówkiem trochę przesadzona.
I wiecie co, przez moment miałam dziwne przeczucie. Kiedy Cosima widziała Delphine.. nie sądzicie, że to było jakby trochę z zaświatów? Wiem, wiem, to mogą być halucynacje, ale mam nadzieję, że Delphine nic nie jest... Najlepszy serial!

ocenił(a) serial na 9
phoebe241995

Też o tym samym pomyślałam przy scenie z Delphine, ale pewnie nic jej nie jest.

ocenił(a) serial na 9
phoebe241995

miałam przez sekundę wrażenie,że to Kira pomogła jej wrócić...nie raz było mówione, że Kira jest niezwykła i na dodatek jeszcze ta jej szybka rekonwalescencja po wypadku....dziwne ....?

ocenił(a) serial na 10
amakulska

Zgadzam się. To trochę wyglądało jakby Cosima widziała już światełko w tunelu, ale Kira ściągnęła ją na ziemię.

ocenił(a) serial na 10
Gonaa

Przez krótką chwilę miałem nadzieję, że męskim klonem będzie... Vic the Dick ;) To naprawdę dobry aktor, mogliby rozszerzyć mu rolę, ale teraz to już po ptokach.

ocenił(a) serial na 10
stakara_91

A tak w ogóle to Helena jest typem osoby, który mówiąc "I'm going to eat your finger" naprawdę może zrobić, mimo, że to Kira. Haha

ocenił(a) serial na 9
Gonaa

o tym samym pomyślałam podczas tej sceny haha

stakara_91

No dobrze, wszystko się w miarę dobrze dla klonów kończy (so far).
SZKODA, że zabili Rachel, wiem, że większość z Was za nią nie przepada, ale akurat ja ją lubiłam.
Scena z tańczącymi klonami właśnie stała się moim ulubionym momentem w całym OB.
No i Helena jest przeurocza:
'Podpaliłaś ranczo?'
*wyszczerz* 'Nie' :D
Kira jest niesamowita, fajnie, że dała Cosimie tę książkę. Teraz wszystko ładnie odszyfrują, a później jakoś ściągną z Frankfurtu Delphine.
Nie jestem pewna, czy podoba mi się pomysł z męskimi klonami (chociaż dobrze, że to nie Paul ani Cal).

joasiarybelska

Chociaż nie, może Rachel przeżyje. I zacznie się nosić jak pirat :P

ocenił(a) serial na 10
joasiarybelska

https://31.media.tumblr.com/61fbf1406044a7ad4f3bc3597f73d031/tumblr_n7jupbQMoh1q mf9llo10_r1_500.gif
Rachel żyje z ołówkiem w oku. Haha. Zważywszy na to jak daleko zaszli, klonowanie ludzi itp, to wstawienie nowego oka to raczej nie problem.

Gonaa

Nie wiem, czy widziałaś: http://thequeerclone.tumblr.com/post/89516868397/orphan-black-season-3-spoilers :)

ocenił(a) serial na 10
joasiarybelska

Haha. Widziałam tylko obrazek jak zrobili się Rachel Szalonooką niczym Moody z HP. Haha

ocenił(a) serial na 9
joasiarybelska

Możliwe, że Rachel przeżyje, ale było mi jej szkoda jak Duncan umierał, pokazała swoją "ludzką" stronę.

stakara_91

a mnie się wydaje, że Rachel nie chciała, by umierał, bo wtedy nie dostałaby już żadnych informacji... chyba nie chodziło tu o uczucia

joasiarybelska

Poza tym Rachel mówiła, że ogląda te filmy tak często, bo nie pamięta. A CO JEŻELI WSZYSTKIE SFAŁSZOWALI??

ocenił(a) serial na 9
joasiarybelska

A tam nie chodziło o to, że ona nie pamięta samych uczuć? Tego jak się kochali? To nie musi oznaczać, że nie pamięta samych zdarzeń. Ale nie jestem pewna, jak to interpretować ;)

etka88

Patrz, o tym nie pomyślałam :) Całkiem możliwe, ja na tym etapie mam tendencje do wymyślania coraz to dziwniejszych teorii. No i w końcu mamy tę małą, z łatwością mogliby ją nauczyć innego akcentu... [Jestem świadoma, że nie powinnam za bardzo kombinować ;)]

ocenił(a) serial na 10
joasiarybelska

Zastanwiam się czy zabili, bo może tylko oślepili na jedno oko. No w sumie dodałaś taki drugo kom.
Koniecznie obejrzyj to: https://www.youtube.com/watch?v=XE2u_N8g6cs i skup sie na tym jak tańczy Helena z sukienką w zębach. Wczesniej ne zwróciłam na to uwagi, a w making of widac szczegóły. Mam polewkę.

Gonaa

Oglądałam tańczącą Helenę kilkanaście razy z rzędu, jest cudowna :)

W ogóle jeszcze na temat dziecięcych wideo Rachel: może to jakiś inny klon, któremu wmówili, że jest Rachel? Wszystko jest możliwe, skoro ona nic nie pamięta.

I drobny komentarz: Sarah miała aborcję. O.O

użytkownik usunięty
Gonaa

Haha, tego fragmentu z sukienką w zębach też nie zauważyłam. Pląsy Heleny były zdecydowanie najlepsze!

stakara_91

Bardzo się cieszę że wysłali Delphine do Frankfurta , mam nadzieje że już nie wróci, ten wątek był bardzo monotonny moim zdaniem, a i mam nadzieje że Rachel przeżyje, jest to moja ulubiona postać:-)

ocenił(a) serial na 10
whiterabbit1212

Cophine to najciekawszy wątek!

ocenił(a) serial na 10
Gonaa

Popieram! Uwieeeelbiam je!!!

ocenił(a) serial na 9
stakara_91

Najlepszy odcinek ever! Nie wiem jak ja wytrwam do 3 sezonu z takim zakończeniem...

ocenił(a) serial na 10
stakara_91

Mądrze Duncan zrobił, że tą sekswencję aminokwasów zapisał w książce dla Kiry.

Ciekawa jestem czy Mark jest świadomy, że jest klonem. Mogli wziąć innego aktora. Niby pasuje, ale delikatnie mnie irytuje ta jego uroda.

stakara_91

ok to ja mam pytanie, dlaczego Helena zwiała z mieszkania Felixa i jeszcze postawiła na widoku tę nitroglicerynę czy coś takiego? Klony przetrwały Rachel (na bank zyje), ale nadal jest niebezpiecznie, niemniej brawa dla Cala i Sioban za całą akcje. btw po co wojsku helena? chyba by połaczyć projekt Leda i Castor i by powstało dziecko z ich genów? tak mi się wydaje...

ocenił(a) serial na 9
Milennn

moim zdaniem to są "dzieci" Heleny i tego pastora- zamrożone

amakulska

w sensie w tej butli?... muszę obejrzeć eszcze raz odcinek w takim razie i się przyglądnąć :)

ocenił(a) serial na 9
Milennn

tak w takim "termosie" z ciekłym azotem ;)

Milennn

Helena zwiała szukać swojego księcia, tego z baru. Upuściła jego czapkę.
A w pojemniku pewnie są te zarodki.

Milennn

Całkiem możliwe, że zostawiła swoje komórki, żeby pomóc Cosimie, bo na szpik Kiry musieliby czekać półtora miesiąca. Może nawet nie będzie on potrzebny, może wyhodują coś właśnie z tych komórek.

joasiarybelska

Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi, nie wiem, jak mogłam na to nie wpaść :)

ocenił(a) serial na 10
Milennn

Mi pierwsze co przyszło na myśl to że wysyłają Helenę z powrotem na Ukrainę :D

ocenił(a) serial na 5
stakara_91

Ktoś się orientuje czy to nie był przypadkiem finał sezonu ? Ja to oglądałem z myślą, że jeszcze 3 odcinki. Jeżeli to był finał to średnio.. Po odcinku nie odczułem, że to zakończenie sezonu.

Zetnakatel

Tak, to był finałowy odcinek.

ocenił(a) serial na 10
Zetnakatel

Też jakoś nie poczułam, że to finał. Niby ten projekt Castor, ale mogło zakończyć się bardziej emocjonująco

użytkownik usunięty
Zetnakatel

Odcinek był bardziej wzruszający niż zaskakujący, stąd można odnieść takie wrażenie. Brakowało porządnego cliffhangera moim skromnym zdaniem.

użytkownik usunięty
stakara_91

Kurczę, trochę wkurza mnie to, że zawsze Helenie musi się coś przytrafić. Ledwo wróciła, dopiero co poznała siostry i znów coś. Szkoda, bo to jedna z moich ulubionych postaci.