Osiecka
powrót do forum 1 sezonu

Cześć! Nie chcę zbytnio komentować jakości serialu ani tego, że życie Osieckiej zostało uproszczone do spania z najważniejszymi artystami tamtych czasów.. Jednak chciałabym was zapytać czy znacie jakieś książki o podobnej tematyce? Nie musi to być biografia Osieckiej, ale chcę przeczytać więcej na temat życia towarzyskiego w latach 50, 60, 70-tych, o bohemie PRL-u, o tych imprezach, o romansach, o wyjazdach do USA i Francji. Co polecacie?

walkirie

"Dziennik" Tyrmanda, "Pierwsza woda po kisielu" Jerzego Kisielewskiego

walkirie

Całkiem sporo tego jest. Pierwsze z brzegu: Janusz Głowacki; Hanna Bakuła ( lepsza pisarka, niż malarka): "Hazardzistka" (ASP), trylogia "Idiotka - Tajski masaż - Idiotka wraca" (USA); Iza Komendołowicz "Elka" (o Czyżewskiej).

notta

I jeszcze "Lwy STS-u" Abramowa-Newerlego, wspomnienia Przybory, Przybory/Osieckiej ' Listy na wyczerpanym papierze"...

ocenił(a) serial na 5
walkirie

Polecam Ci zdecydowanie 4 książki napisane przez Emilię Padoł: Damy PRL-u", Dżentelmeni PRL-u", Piosenkarki PRL-u" i ostatnią Piosenkarze" (w domyśle PRL-u, chociaż śpiewali także później). Książki p. Padoł to fakty i wywiady z bohaterami lub z ich najbliższymi (jeżeli bohater już nie żyje - np. Krzysztof Klenczon). Nie są to "zrzynania" ze wszelkich JUŻ dostępnych źródeł ("kompilacje"), ale często informacje z "pierwszej ręki" - od bohaterów. Czyta się wspaniale. Autorka opisuje życie aktorów, aktorek, piosenkarek i piosenkarzy bez polowania na skandale, afery łóżkowe, w sposób optymistyczny [nie cukierkowy!]. Mimo, że o niektórych z tych postaci powstały całe książki, a tutaj tylko części (np. Piosenkarki PRL-u" to 8 życiorysów/wywiadów na prawie 300 stronach) książki te wyróżniają się spośród podobnych. Dowiedziałem się z nich rzeczy, o których gdzie indziej nie było nawet wzmianki. Sposób pisania tchnie życzliwością, ciepłem brakiem tendencyjności. Powiem Ci, że możesz je czytać/pożyczać z biblioteki/kupić w ciemno bez żadnej przesady. Dziwię się, że są tak mało znane (?) Mnie szczególnie interesowały życiorysy piosenkarek i piosenkarzy; nie mogłem się oderwać od lektury. Pozdrawiam - JK

ocenił(a) serial na 3
walkirie

Polecam Ci "Rozmowy w tańcu" Agnieszki Osieckiej. Można się z niej wiele dowiedzieć o autorce jak i PRL-u

ocenił(a) serial na 1
walkirie

Biografia Hłaski, niedawno wyszła. Piękni dwudziestoletni; Biografia lub autobiografia (nie pamiętam) Ewy Merle; biografia Elżbiety Czyżewskiej. Jest jeszcze biografia Tuszyńskiej.

walkirie

Polecam biografię Krzysztofa Komedy Grzebałkowskiej - naprawdę świetna.