PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=770836}

Ostre przedmioty

Sharp Objects
2018
7,7 55 tys. ocen
7,7 10 1 55012
7,6 36 krytyków
Ostre przedmioty
powrót do forum serialu Ostre przedmioty

Serial oceniam pozytywnie, ale zacznę od lekko humorystycznych akcentów.

- Henry Czerny jako Adam Nawałka ;) Kropka w kropkę.
- Ta Camille nim by rozwiązała zagadkę morderstw tych dwóch zabitych dziewczynek, to powinna rozjechać z 5 kolejnych... Ta kobieta non stop na podwójnym gazie jeździła. Zatrważające przyzwolenie otoczenia na jeżdżenie po alkoholu.
- Jak to w wielu produkcjach z USA, nierealistyczne sceny picia alkoholu. Camille bez ustanku popija jakieś wódki, whiskey i inne mocne trunki, a wygląda to najczęśćiej jakby piła jakieś 3% radlerki;)

Co do samego serialu, moim zdaniem jest całkiem dobry, spójnie nakręcony. Na plus zasługuje dbałość o detale na ekranie, montaż, niezła muzyka. Co trzeba powiedzieć od razu to, że serial nie ma jakiegoś pędzącego tempa i bardzo wkręcających tajemnic kryminalnych. Oczywiście wątek kryminalny jest w zasadzie wiodący, ale serial skupia się bardziej na traumach i przeżyciach Camillie i jej rodziny. A wszystko w otoczce mało-miasteczkowej atmosfery.
Co niektórych może razić, jest w tym wszystkim pewne wrażenie przerysowania, zarówno całej zaściankowej społeczności jak i samej odjechanej rodzinki..Mi to wszytko całkiem nieźle się kleiło, ale będą pewnie tacy których ta ''sztuczność'' odrzuci.

Tu SPOILER
.
.
.
.
.
Zakończenie mimo wszystko mnie zaskoczyło, i stanowiło mocny akcent. Taka typowa zagrywka z dreszczowca, ale na mnie podziałało. Wielki plus za to, że pośrednio motywacje i skłonności do psychopatycznych zachowań Ammy zostały bardzo wyraźnie nakreślone. Stąd nie ma się jakiegoś wrażenia 'szokera' z kapelusza na finał, a wszystko jest spójne i tym bardziej wstrząsające. Świetnie napisana postać od początku, do samego końca. Miałem pewne podejrzenia co do jej osoby, ale skreśliłem ją głównie z uwagi na podrzucony trop o sile, której rzekomo potrzebował morderca, oraz skupiłem się bardziej na Adorze.
Nieco zaskakujący jest dla mnie udział jej koleżanek w morderstwie, bo jednak co innego iść w ciemno na imprezę za 'liderką' czy kogoś dręczyć, a co innego brać udział w morderstwie.