Ostry dyżur

ER
1994 - 2009
7,5 52 tys. ocen
7,5 10 1 51509
7,6 7 krytyków
Ostry dyżur
powrót do forum serialu Ostry dyżur

Nawet niezły

użytkownik usunięty

Obok "Doktora House'a" jest najlepszym serialem przybliżającym pracę w szpitalu. Plusem jest to, że aspekty medyczne wydają się tu trochę ważniejsze niż życie prywatne. Nie jest to jeszcze czystym realizm, ale pewnie nie da się takiego oddać.

ocenił(a) serial na 10

Nie mogę się z Tobą zgodzić. Nie ma na świecie takiego szpitala jak Princeton-Plainsboro, a już na pewno takiego oddziału jaki ma House. Bardzo lubię Housa który wypełnił mi pustkę po zakończeniu ER ale ten serial jest daleki od rzeczywistości i prawdziwej pracy w szpitalu, np. chirurg plastyczny operujący nowotwór jelita ( Taub) lub onkolog operujący wady serca (Wilson). To tylko dwa z kilkudziesięciu takich przypadków w tym serialu. Takich szpitali jak County General Hospital jest mnóstwo (bieda, przepełnienie, niedobór lekarzy itp.) tylko takich dobrych lekarzy jak Greene, Carter czy Lockhart coraz mniej...

ocenił(a) serial na 8
er_fan

Zgadzam się z er_fan. House odbiega momentami od rzeczywistości i "prawdziwej" pracy w szpitalu, nie boryka się z takimi problemani jak lekarze z " Ostrego dyżuru", plusem Housa jest z pewnością przedstawienia niektórych zabiegów ( operacji), których " Ostry dyżur" nie przedstawia tak dokładnie, aczkolwiek dla mnie zdecydowanie lepszy jest Ostry dyżur.

użytkownik usunięty
er_fan

Przyznaję, że House jest bardziej abstrakcyjny niż ER. Napisałam, że stawiam te seriale obok siebie: "Ostry dyżur" jest bardziej prawdziwy, ale za to "Dr House" podoba mi się bardziej (ma wolniejsze tempo, a za akcją ER czasami trudno nadążyć). Pozatym akcja "Ostrego dyżuru" ma miejsce prawie tylko na izbie przyjęć, a domeną House'a jest przede wszystkim diagnostyka pojedynczego przypadku, ewentualnie dyżur w przychodni. I rzeczywiście lekarze w u House'a nie zawsze w swojej pracy trzymają się swoich specjalności. W każdym bądź razie uważam, że oba te seriale przebijają "Chirurgów", "Prywatną praktykę" i "Bez skazy". Takie jest moje zdanie.

ocenił(a) serial na 10

"Ostry Dyżur" to świetny serial. Zdecydowanie najlepszy serial o lekarzach. Bardzo dobrze zrobiony i ze świetną obsadą !! Chociaż uważam, że serie 1-8 są najlepsze. A to dlatego, że są tu jeszcze osoby z oryginalnej obsady. Kiedy odchodzą, ER jakby dobiega końca... dalsze odcinki nie są już takie dobre :) W przedostatnim odcinku 8 sezonu umiera Green. Wtedy z oryginalnej grupy lekarzy zostaje tylko Carter i Susan, ale nie są to już te same osoby.... oczywiście nie przestałam oglądać serialu, ale uważam, że najlepsze odcinki już mam za sobą.