PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=40074}

Ostry dyżur

ER
1994 - 2009
7,5 51 tys. ocen
7,5 10 1 51380
7,3 9 krytyków
Ostry dyżur
powrót do forum serialu Ostry dyżur

Łezka się w oku kręci...tyle lat...tyle razy z pracy biegiem do domu...tyle razy z zakupów szybciorem...tyle radości, tyle wzruszeń. Piękne chwile... Chyba trza dzisiaj wypić drina ze smutku. Ktoś dołączy? ;(

ocenił(a) serial na 9
jackandjones

EXCATLY! ;(
Ten film, z większymi i mniejszymi przerwami, towarzyszył mi przez większość mojego życia...Oglądałam pierwszą jego emisję w tv, oglądałam powtórki różnych serii, a dziś po raz pierwszy obejrzałam ostatni odcinek..i fakt, łezka w oku się kręci ;( Też się dziś napiję ku pamięci tego kultowego serialu! ;)
Ps. czy ktoś wie, gdzie w necie, mogę zobaczyć ten film?

ocenił(a) serial na 10
leny27

mam podobne odczucia. mam 24 lata nie mogę sobie przypomnieć kiedy zaczęłam go oglądać. odnoszę wrażenie że serial że leciał w tv od zawsze i dziś pod koniec odcinka kiedy wszyscy lekarze wyszli na koniec i zaczęła lecieć ta melodia z początku dotarło do mnie że to już koniec. prawie się poryczałam. chodź zwykle nie pije to dziś zrobię wyjątek. to było wspaniałe 15 sezonów.

i dołączam się do prośby. gdzie można znaleźć serial???? najlepiej z lektorem =)

użytkownik usunięty
wolvi24

Znajdziesz na stronie Peb.pl

http://peb.pl/seriale/124621-rapidshare-ostry-dyzur-er-1994-a.html

bo zara usuną ;)

ocenił(a) serial na 10

dzięki wielkie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 =)

wolvi24

Znalazłem z lektorem. Wielka szkoda, że już się skończył. Długo szukałem,
ale wreszcie znalazłem ten serial z lektorem można go pobrać stąd.
Tu macie link:

http://chomikuj.pl/drHouse1993/Seriale/Ostry+dy*c5*bcur+(PL)/Sezon+*231

ocenił(a) serial na 10
wolvi24

Powiedzcie mi czasem, czy ostatnia scena dzisiejszego odcinka- tzn. wielka katastrofa i wszyscy lekarze na podjezdzie- nie była w jednym z pierwszych odcinkow, kiedy Green pyta się Cartera: doktorze, dołączy pan do nas? Moze mi się tylko wydaje... ale również strasznie żałuję że to był ostatni odcinek a z drugiej strony się cieszę że nikt więcej już nie zginie:) Tak jak koledzy i koleżanki wyżej też oglądałam serial od początku jego emisji w tv. Polsat chyba jako pierwszy wykupił prawa i pamiętam że ER leciał na pewno w czwartki, soboty i piatki późno wieczorem. Tzn. jak się miało 7 lat to 21 jest późnym wieczorem, ale naprawdę strasznie się trudziłam żeby mniej więcej co tydzień oglądać serial.

ocenił(a) serial na 10
kala19

ano było tak. przecież sam Carter stwierdził że ma deja vu !!!!! ;-D

ocenił(a) serial na 9
kala19

Dokładnie, Polsat 21.30 chyba, pamiętam jak w czwartki się oglądało ER, człowiek był mały ale oglądał, jak Mark umarł do dziś pamiętam i teraz już koniec. Przykre, ale niestety... prawdziwe.

ocenił(a) serial na 7
jackandjones

Z jednej strony sie ciesze ze to koniec, nie chcialabym aby to trwalo jak Moda na sukcec tzn bezkonca, ale z drugiej to dziwne tak ogladac ostatni odcinek ER troszke smutne :) Macie racje ta scena byla jakby z peirwszego odcinka bardzo mi sie podobala :) i ta muzyka motyw przewodni :)

jackandjones

bardzo żałuje że serial się skończył, tyle wspomnień, oczekiwań na następny odcinek,przeżywania losów ulubionych bohaterów, oglądałam praktycznie wszystkie serie i miło było zobaczyć na koniec niektórych dawnych lekarzy, szkoda, że nie było Luki i Abby, jakoś na sam koniec szkoda mi było Cartera dość dziwnie pociągnęli jego wątek u wszystkich jakoś się dobrze potoczyło a u niego jakoś nie do końca z happy endem i ta okropna kem, pod górkę miał przez te serie no ale życie to nie bajka, miło że zaopiekował się Rachel... stwierdzam że smutno będzie bez perypetii lekarzy ze szpitala okręgowego w Chicago:-(

ocenił(a) serial na 10
maagda07

I początek dzisiejszego odcinka : scena w izolatce, gdy Lydia stała w drzwiach, Archie spał na łóżku, gdzie dokładnie 15 lat temu spał Greene, a za siostrą Wright stał konserwator na drabinie- dokładnie jak w pierwszym odcinku, jedyna różnica, to to kolor izolatki, piętnaście lat temu była łososiowa, teraz niebieska i fajnie było zobaczyć znowu Lydię, przecież nie grała już parę ładnych sezonów...

Odcinek 22 sezonu 15 ( And In The End)
- Dr Greene - Lydia Wright
- Dr Greene! - Lydia Wright
- Mark!!!! - Lydia Wright
- Co sie stało - Mark Greene

Odcinek 1 sezonu 1 ( 24 Hours)
- Dr Morris - Lydia Wright
- Dr Morris! - Lydia Wright
- Archie!!!! - Lydia Wright
- Co sie stało - Archie Morris

ocenił(a) serial na 10
er_fan

Odcinek 1 sezonu 1 ( 24 Hours)
- Dr Greene - Lydia Wright
- Dr Greene! - Lydia Wright
- Mark!!!! - Lydia Wright
- Co sie stało - Mark Greene

Odcinek 22 sezonu 15 ( And In The End)
- Dr Morris - Lydia Wright
- Dr Morris! - Lydia Wright
- Archie!!!! - Lydia Wright
- Co sie stało - Archie Morris

WYBACZCIE BŁĄD, ZA DUŻO WYPIŁEM :)))

ocenił(a) serial na 10
er_fan

Niestety to już koniec. W ogóle ostatnio dużo świetnych seriali się kończy. "Ostry Dyżur" się skończył. "Battlestar Galactica" się skończyła. "Kyle XY" się skończył. Lada chwila finał "Detektywa Monka", a za trochę ponad pół roku skończą się "Zagubieni".
Ale wracając do "ER" naprawdę podobał mi się ten dwugodzinny finał. Było dużo odniesień do wcześniejszych odcinków. Mi się jeszcze przypomniała kolejna scena z pilota jak Carter zwątpił, czy medycyna to jest to, co naprawdę chce robić i siedział załamany przed wejściem do izby, wyszedł do niego Green i z nim porozmawiał. Podobna scena (tylko w szpitalu) miała miejsce w finale jak Brenner rozmawiał z tą młodą doktor, która również miała podobne myśli, co Carter na początku.
Ogólnie naprawdę świetny finał serialu. Podoba mi się ostatnia scena, kiedy wszyscy stoją na podjeździe czekając na ofiary. I zaczyna się ostatnia akcja ratunkowa. A na końcu odjazd kamery, która ukazuje lekarzy, karetki, przejeżdżającą kolejkę i cały szpital. Świetne ujęcie. Taka mała ciekawostka. Reżyser "And in the End..." (za którego reżyserię dostał nagrodę Emmy), Pan Rod Holcomb nakręcił również kilka innych odcinków dla "ER", w tym pierwszy, pilotażowy odcinek serialu :)

kAwkA

Rod Holcomb nakręcił ER:

1. 24 Hours (19 September 1994)
2. Luck of the Draw (12 January 1995)
3. Last Call (17 October 1996)
4. Good Luck, Ruth Johnson (10 December 1998)
5. T-Minus-6 (26 February 2009)
6. And in the End... (2 April 2009)

reżyserował też niektóre odcinki "lost", "The good life" nowego serialu z pielęgniarką z er carol hathaway, oraz "moonlight".

ocenił(a) serial na 7
kAwkA

Odniesieniem do pierwszego odcinka była też scena gdy Carter pokazywał Rachel jak założyć wenflon.
W pierwszym odcinku to Benton pokazywał Carterowi jak to zrobić :)