Ostry dyżur

ER
1994 - 2009
7,5 52 tys. ocen
7,5 10 1 51508
7,6 7 krytyków
Ostry dyżur
powrót do forum serialu Ostry dyżur

witam, oglądałam dzisiejszy odcinek na Polsacie i mam pytanie czy w scenie jak amerykańki lekarz modli sie w chwili gdy myśli, że umrze, czy on modli sie po polsku?! Uważnie wsłychałam się i wyłapałam takie łamane Ojcze Nasz. Chodzi mi o tego lekarza, ktorego potem wzięli za księdza, a który był poszukiwany przez Cartera, bo myslał, że nie żyje. Mam nadzieje, że rozumiecie o co mi chodzi, przepraszam, że nie podaje nazwiska, ale dopiero zaczęłam oglądać ten serial i nie pamiętam.
pozdrawiam

speedzkz

Wątpię mógł mieć podobny akcent bo w serialu jest on Chorwatem.

speedzkz

Geolog, ten co nie umiał po francusku mówić, jak go zabierali krzyczał też łamaną polszczyzną 'zostawcie mnie' czy coś w ten deseń, a Luka modlił się po Chorwacku podejrzewam. Dokładnie wypowiedzieć się nie mogę, bo kochany sąsiad ma remont i skutecznie zagłuszał mi odbiór. Ale też mnie to zaciekawiło, czekam na opinię innych, pozdrawiam.

thomsi

Ten geolog to chyba Peter J. Lucas, amerykański aktor polskiego pochodzenia. Grał w "Oficerach" ;)

Kovacs modlił się po chorwacku, ale widocznie w takim "narzeczu", który jest bardzo podobny do polskiego. Też to wychwyciłem.

ocenił(a) serial na 7
Wujek_Atom

Tak, to był Peter J. Lucas (Piotr Andrzejewski)
Fragmenty gdy zabierają geologa i modlitwy Luki można obejrzeć tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=vjFrQf50XCk&feature=related

ocenił(a) serial na 10
speedzkz

Luka jest lekarzem z Chorwacji i modlił się właśnie w tym języku. Chorwacki jest językiem słowiańskim, więc występują w nim słowa podobne, lub nawet takie same jak w języku polskim. Jestem pewna na 100%- studiuję filologię południowosłowiańską :)

ocenił(a) serial na 9
alexj89

aaa, rozumiem. Dziękuję za wyjaśnienie,
pozdrawiam :)

ocenił(a) serial na 8
speedzkz

tak tak to był Peter J. Lucas z początku go nie poznałam i niexle mnie wcięło jak usłyszałam "zostawcie mnie"

speedzkz

To nie był polski :p ja mam inne pytanko w związku z tą sceną. Mianowicie chodzi mi o muzykę, która leciała w trakcie tej modlitwy. Zna ktoś jej tytuł?

wiolcia0

Być może chodzi ci o utwór "Adagio for strings" Samuela Barbera...

Cassandra52

Tak to to. Dziękuję bardzo :)