PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=858348}
8,4 191  ocen
8,4 10 1 191

Ot So-mae Bolk-eun Kkeut-dong
powrót do forum serialu Ot So-mae Bolk-eun Kkeut-dong

Bardzo ciekawa historia poprowadzona w kostiumowym klimacie. Piękno strojów, postaci i miejsca pałacowego dodatkowo zachęca do poświęcenia czasu na ten serial. Ogromny plus za dobranie głównych aktorów - znakomita mieszanka która wspaniale ze sobą kontrastowała na planie i świetnie ich relacja się rozwijała - choćby dla tego warto to zobaczyć. Co do Historii a szczególnie intryg pałacowych, to z grubsza przypominały te ze "Scarlet Heart: Ryeo' czy po części z "Cesarzowej Ki" - lecz choćby historia i pomysły były zbliżone lub wręcz identyczne, to jednak ich sposób przedstawienia odmienny i równie ciekawy - a porównuję to do znakomitych już koreańskich seriali.
Polecam - to nie jest stracony czas - poza ostatnim odcinkiem, który mnie po prostu zaskoczył "in minus" to odmienna realizacja, znaczne przyśpieszenie historii i natłok tego, czego widzowie chyba nie lubią w tej kategorii seriali - a szkoda bo to trzeba było inaczej zakończyć - zdecydowanie inaczej!

ocenił(a) serial na 10
marorz0003

SPOILER 

Zakończenie inspirowane jest realnymi wydarzeniami.Ich syn zmarł na ospę. Konkubina zmarła miesiąc przed porodem. Król dożył 47 lat jeśli dobrze pamiętam.  

ocenił(a) serial na 8
tyska0001

Dziękuję! Tak przypuszczałem że "życie to nie bajka" i ... no właśnie takie jest. Ale zastanawiałem się jak można było tą smutną historię przedstawić ...... inaczej - bo w kilku innych dziełach to się udało lepiej zrobić.

marorz0003

Oglądałeś po angielsku czy jednak udało ci się z polskimi napisami? - Pytam, bo zaciekawił mnie opis dramy i porównanie jej do dwóch dram, które uwielbiam.

ocenił(a) serial na 8
buterfly

z napisami .... staram się oglądać wszystko możliwie w oryginale bez lektora.
Akurat szybko skojarzyłem je z podobnymi tytułami o zbliżonym charakterze. Porcelanowy król już był lekko słabszy ... a jeszcze jeden w tę mańkę to Hwarang - ale tam miałem już dużo uwag do jakości.
Staram się doceniać jakoś scenariusza i realizację, płynność akcji oraz możliwie najlepszą grę aktorów ... cenię jakość serialu jako dzieła. A przy okazji czy to mnie ruszyło i wciągnęło. Akurat ta historia była bardzo ciekawa.

ocenił(a) serial na 8
marorz0003

Dla mnie ta drama też była trochę odmienna od innych historycznych. I może dlatego , że nie kończyła się typowo czyli jak byśmy pragnęli jako widzowie to było w sumie akurat in plus. Troszkę dołowało momentami ale w większości kdram pieniądz i władza nie idzie w parze ze szczęściem. Generalnie oceniam tą pozycję na plus właśnie przez nietypowe zakończenie takie zaskakujące. No i oczywiście świetnie obsadzone główne role.