PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=690404}

Outlander

2014 - 2026
8,0 33 tys. ocen
8,0 10 1 33046
8,0 2 krytyków
Outlander
powrót do forum serialu Outlander

Chciałabym, żeby nakręcili wszystko i nie zniechęcili się po drugiej serii. Mam nadzieję zobaczyć
młodego Iana i Williama. Relacje Jamie - Williama w książce uwielbiam, mimo że sierota boża i
ostatnia pierdoła. Charyzmy to on nie ma w ogóle. Jest chyba jeszcze bardziej głupio szlachetny od
Jamiego. Mam nadzieję, że chociaż w dziewiątym tomie się bardziej dogadają i jestem ciekawa
ponownego spotkania z Brianną.

Dziadek Lovat też musi być :)

madziow

Zdecydowanie dziadek Lovat musi być!
Ja sobie wymarzyłam Briana Coxa - Scena ze sztuczną szczękusią z drewna bukowego w jego wykonaniu była by "miodna".

Pomyślałaś sobie, co będziesz robić za 9 lat, jeśli serial się utrzyma?

ocenił(a) serial na 9
evo_33

A mnie martwi to, że od trzeciej części, właściwie nawet już w części drugiej, Claire ma 50 lat i ciągle się starzeje. Byłam bardzo negatywnie zaskoczona tym wielkim przeskokiem czasowym. Jedna kwestia, że dziwnie mi się czyta o ekscesach łóżkowych 55-letniej Claire i 50-letniego Jamiego, czy ile on tam ma, w najnowszej części Claire ma już chyba 68, nie? Druga sprawa to taka, że mam nadzieję, że nie zmienią aktorów. Szczerze mówiąc to kiepsko sobie wyobrażam jak by ich mieli przekonująco ucharakteryzować na tyle starszych.

Mauretania

dlatego tylko nakręcą dwa lub trzy sezony bo kto chciałby oglądać tych 50-cio paro latków? Drugi sezon jest pewny, trzeci wielki znak zapytania ...

ocenił(a) serial na 9
matipapi1

Chyba, że wprowadzą jakąś dużą zmianę w porozumieniu z Gabaldon, żeby przyciągnąć jednak widzów.

matipapi1

Diana sprytnie wybrnęła z problemu "świeżej krwi" i potrzeby wiecznej młodości... Po to są dzieci - od razu dorosłe...

Uwaga SPOILER do dalszych części
-------------------------------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------------------------

Jakby z dużym wyprzedzeniem planowali kolejne sezony, to już teraz mogli by kręcić Sama Heughana w podwójnej roli ojca i syna.
Charakteryzacja mocno poszła do przodu, można to zrobić bardzo wiarygodnie...
Czas nie stoi w miejscu dla nikogo, no może oprócz wampirów, więc Clair "ciągle się starzeje" ;D

ocenił(a) serial na 9
Mauretania

Miało być 58, nie 68.

ocenił(a) serial na 7
Mauretania

no proszę ... zaraz będzie że ludzie w średnim wieku to już się do niczego nie nadają :)) ja protestuje obiema łapkami ... młodość to nie tylko ciało ale głównie stan umysłu, to czy się człowiekowi jeszcze coś chce i jakoś nawet w ostatniej części ( ja nawet nie obliczam ile tam kto ma lat rocznikowo ) ci ludzie nie są absolutnie starzy. Nie liczę zmarszczek Claire i ani siwych włosów Jamiemu ( swoją drogą rude włosy są grube i później siwieją, wiem bo sprawdzałam ) .... w ogóle nie podchodzę do nich w tak przedmiotowy sposób ....

Co dalej z serialem to pewnie się okaże za rok ... mają bardzo dużo materiału do ewentualnego kręcenia ( całe te 20 lat zmarnowane na rozstaniu starczy na kilka odcinków ) potem wszystko w Edynburgu ...mega zabawa ... trzeci sezon można dziabnąć bez jakiegoś specjalnego szoku :))

ocenił(a) serial na 10
madziow

eee jak myślę, że jednak 3 tom przeniosą na ekran, przecież ludzie ich tam rozszarpią jeżeli druga seria będzie kończyła się tak jak książka :D |Ja sama miałam ochote palnąć sobie w glowe, że na weekend od razu nie wypożyczyłam dwóch części i będę musiała czekać do poniedziałku, zeby pójść do biblioteki :D Jestem teraz na 4 tomie w sumie dopiero zacznę czytać i nooo wręcz nie mogę się doczekać tego jak Brianna spotka ojca :)) i jak dopasuje się do XVIII wieku, do, bądź co bądź, małej niezależności kobiecej.
Tymczasem ide po raz drugi obejrzeć sobie siódmy odcinek , a co tam, kto bogatemu zabroni :D

ocenił(a) serial na 9
fan_6

Nie chodzi o to, że ludzie w tym wieku do niczego się nie nadają, ale ciała 50-latków nie wyglądają tak samo jak osób przed 30, tutaj niby szał wow Jamie ma lat 50, ucharakteryzują mu paszczę, a poniżej cudne, idealne ciałko trzydziestolatka, śmiesznie to będzie wyglądało. "Chodź Jamie, ujeżdżaj mnie jak konia" - zawoła 50-letnia Claire z nieskalaną skórą oraz brzuchem i biustem bardzo zadbanej 30-tki, no luuudzie, deeeejcie spokój.

W ogóle mnie tam ta "świeża krew" jakoś do gustu nie przypadła szczerze mówiąc...

Mauretania

Blizny na plecach Jamiego, krzywe nogi Columa... To wszystko z komputera. Przeciętne gry RPG mają świetnie oddaną strukturę skóry, ruch włosów itd, itp.
Teraz w postprodukcji można "wyklikać" co tylko się chce... W jedną i w drugą stronę ;)

ocenił(a) serial na 9
evo_33

Co Ty tutaj babo wypisujesz :D Blizny na plecach Jamiego to przecież charakteryzacja, widziałam fragment wywiadu z aktorem na ten temat. Natomiast jeśli chodzi o nogi Columa to jest to kombinacja efektów oraz specjalnych butów, także to nie tylko wytwór grafików ;)

Mauretania

Trochę siedzę w wytwarzaniu faktur i animacji 3D, więc wiem, że jest to wykonalne...
Ale masz rację, że łatwiej kogoś ucharakteryzować i "doprawić" to potem klatka po klatce, zwłaszcza, że robi to za ciebie program (chociaż trzeba być czujnym)...
Jest to w każdym razie do zrobienia.

Cała ta absurdalna rozmowa zaczęła się od tego, że nie kupiłaś opowieści o ludziach po 40-tce, którzy "jeszcze mogą" ;P
Mi też, szkoda, że w przypadku tak fajnej pary "poszło się paść" 20 lat wspólnego życia...
Ale tak to bywa, że wielu dobrych ludzi w ten sposób dotknęła wojna i jej następstwa. Popatrz sobie na małżeństwa rozdzielone przez zsyłki na Syberię, lub niemożność powrotu z emigracji po II wojnie światowej.

Więc mam nadzieję, że nie wykręcą jakiegoś "magicznego rozwiązania", żeby zahibernować bohaterów i przyciągnąć w ten sposób publiczność.

ocenił(a) serial na 9
evo_33

Nieee, nie o to chodzi, ja po 40 mam zamiar jeszcze nieźle móc xD Tylko o to, że erotyka w tej książce była świetna i historia jeszcze młodych Jamiego i Claire miała duży potencjał, a Gabaldon postanowiła połknąć 20 najlepszych lat na erotykę :D I że uważam, że ciała tych aktorów się nie nadają do realistycznego pokazania 50-latków :D I to mnie troszkę zdrzaźniło. Tak samo jak to, że bardzo poszerzono wątek podróży w czasie o Geilis, Briannę, Rogera, i jeszcze tam kogoś.

Mauretania

To prawda, niezły tłok się zrobił przy kamieniach.

ocenił(a) serial na 10
Jadzia_

hahha, kolejna się tam wręcz ustawia, co oni tak wszyscy chcą z cudów techniki zrezygnować, no nie rozumiem :D

ocenił(a) serial na 9
Jadzia_

Ja po prostu jak zaczynałam czytać te książki to spodziewałam się czegoś innego, nie przeskoków o 20 lat, tłoku przy kamieniach i zwalania wszystkich nieszczęść świata na dwóch bohaterów. Mam nadzieję, że w serialu to będzie jakoś lepiej ukazane... Albo, że popłyną w zupełnie inną stronę, kto wie.

Mauretania

Oj tam - obściskiwanie się w koszulach też im nieźle szło ;)
Tak się te zgrabne ciałka poukrywa. Można też zgasić świeczki.

Dla mnie większa ilość "obcych" w przeszłości była fajna... Zawsze miałam słabość do filmów o żółtodziobach, więc wyrwany z kontekstu, ciapowaty, lecz uparty Roger jest zaraz po głównym duecie, moim ulubionym bohaterem. Już gdzieś pisałam, że z niecierpliwością czekam na wycisk jaki dostanie od Jamiego. Nawet mi jego "powołanie" nie przeszkadzało, bo do tego też trzeba mieć charakter.

evo_33

Ucharakteryzować Claire chyba nie jest trudno. Za 2 lata aktor grający Jamiego będzie miał 36 lat. Wolimy jego ucharakteryzowanego na starszego czy nowego aktora?

Jadzia_

Nie zadawaj głupich pytań... Bo takie "wymiany" to najgorsza rzecz jaka spotyka dobry serial. Przykład "Spartakus" gdzie z powodu choroby, a potem śmierci Andego Whitfielda, musieli zmienić odtwórcę głównej roli.

evo_33

Ja sobie już - po tych 7 odcinkach - nie wyobrażam tego, żeby mieli zmienić aktora.
Hmm, ze "Spartakusem" to ciut inna historia, bardzo smutna :(

Jadzia_

A poza tym, różnica między 36 a 44 jest mniejsza niż między 23 a 34
(normalnie matematyka dla zaawansowanych ;)

ocenił(a) serial na 9
Jadzia_

nigdy! Jamie jest teraz już tylko jedyny i nie do podrobienia! :)

ocenił(a) serial na 10
Jadzia_

nienawidze zmian w aktorach...brr oby nie to. Myślę, że sobie poradzą z charakteryzacją ale sądze jednak że to się skonczy jak pisze Sasanka - zaprzestaniem produkcji na dalszym etapie.

ocenił(a) serial na 7
Mauretania

idąc tym tropem nie sądzę aby był problem ze "zrobieniem" kilku zmarszczek, widziałam aktorów postarzanych o 20 - 30 lat ... wykonalne na pewno, a charakteryzatorów mają ponoć bardzo dobrych :)

Bardziej widzę problem z budżetem - trzecia część jest bardzo epicka, wierność książce wymagałaby kręcenia poza Szkocją i USA, kilkukrotne zmiany miejsca ekipy itd to są realne problemy. Twórca serialu bardzo to gdzieś podkreślał ze nawet w Szkocji kręcono jak najbliżej studia ze względów logistyczno-finansowych .... czemu np Doune Castle ( nawet niewymieniany w przewodnikach, uchodzący za taki sobie ) a nie Eilean Donan itd itd ...
Jeśli serial się nie sprzeda / nie będzie wystarczającej oglądalności nie ma mowy o kolejnych częściach ...

ocenił(a) serial na 9
madziow

Tak troszkę z innej beczki. Zakończyłam czytanie na 'Kości z kości'. Książka kończy się pozostawszy czytelnika z wielkim znakiem zapytania co był dalej...Więc zapytuje co dalej dla polskich fanów?

ocenił(a) serial na 10
eveline789

Świat Ksiązki odpisał, że przewiduje wydanie kolejnej czesci w 2015 roku

ocenił(a) serial na 8
madziow

nie sądzę by serial miał więcej niż 3-4 sezony
pewnie pozmieniają scenariusz w taki sprytny sposób by nie pokazać głównych bohaterów jako 60 latków baraszkujących w sianie - nie żebym miała coś przeciwko seksowi 60 latków :)
niestety zwykle tak bywa w długich serialach ,że po 4 sezonie robi się wielka kicha ( za wyjątkiem BB)

myślę,że Outlander będzie mocno zajmujący i ciekawy przez 3 sezony, potem widzom się znudzi, spadnie oglądalność i zakończą produkcję
taki serialowy lajf

irlandia28

Jakoś o zakończeniu GoT nikt nie myśli, a seria dobrnęła już do szacownych 5 sezonów.

Nie ma się tu co zastanawiać - o wszystkim zdecyduje oglądalność.

Chamerykańskie tomy (od 4 wzwyż) można upakować po 2 na sezon, bo iwenty typu "Ślub Ciotki Jokasty" lub "Chrzciny" są w nich rozwleczone na setki stron ;)
Amerykańska stacja Starz, pewnie jednak będzie chciała pokazać trochę Rewolucji Amerykańskiej i Patriotów....
Chociaż ja nigdy nie wiedziałam co patriotyzm ma wspólnego z buntem przeciwko prawowitemu królowi.

ocenił(a) serial na 7
evo_33

No dokładnie a ja bym chętnie nawet zapłaciła za jakiś program kablowy byleby to było u nas w PL, żeby zarobili i żeby kręcili dalej ale niestety, nawet chyba cienia szansy nie ma żeby np nasze HBO to kupiło. Przynajmniej nie słyszałam :(

ocenił(a) serial na 8
evo_33

wiesz w GoT jest taka mnogość wątków i historii, że nie da się tego zrobić krócej :)

irlandia28

A myślisz, że tutaj 8 tomów jest o niczym?

W GoT jak pan Martin ubije jakąś główną postać, to zaraz w jej miejsce wymyśla kolejne królestwo i kolejne intrygujące indywidua... taka niekończąca się opowieść.

Tutaj jest dość podobnie, diabeł znany zostaje zamieniony na diabła nieznanego, choć nie trzeba było do tego wymyślać "fantastycznych światów", których geografia zależy wyłącznie od wyobraźni autora.

ocenił(a) serial na 9
madziow

Ja mam nadzieję, że dociągną chociaż do trzeciego sezonu bo napaliłam się na lorda Johna <3 i jego więzienny "bromance" z Jamie'm. Na dzień dzisiejszy to moje ulubione fragmenty książki, aż sobie całą serię o Jaśku ściągnęłam, szkoda że prawie wszystko po angielsku :(

Kocham_Skippera

Obsadzają drugi sezon. Cytat: The Starz series is casting Bxxxxxa Rxxxxxxl. Wyiksowałam postać, ale wiecie o kogo chodzi :)

ocenił(a) serial na 10
Jadzia_

łaaa jestem ciekawa jak będzie wyglądać :D A co do tematu wyżej .... myśle, że spokojnie ejst dość materiału aby nakrećic jeszcze kilka sezonów tym bardziej że książka jest jednak w serialu troszke przerobiona wiec jakis ciekawy wątek mogą sobie dowymyślać.