PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=690404}
8,0 33 tys. ocen
8,0 10 1 32924
8,0 2 krytyków
Outlander
powrót do forum serialu Outlander

Pooglądałam kilka wywiadów z twórcami i sam proces tworzenia serialu jest naprawdę ciekawy i
imponujący. Sam ten fakt sprawia, że serial zasługuje na więcej niż klasę B, aczkolwiek to moje
zdanie. Piękne widoki, autentyczna Szkocja, prawdziwe miejsca, dodaje to ciekawego klimatu do całej
historii, która dość mnie zainteresowała. Jak na aktorów o których wcześniej nie słyszałam i tak
świetnie się spisują a powiem nawet, że z odcinka na odcinek jest coraz lepiej. Podoba mi się, że
mimo, iż serial ma dość rozwinięty wątek miłosny nie jest on głównym plotem akcji. Przyznam, że
książki nie czytałam, nie mam pojęcia co będzie w kolejnych odcinkach lub sezonie drugim, ale powoli
skłaniam się ku przeczytaniu, ale będę to robić powoli i stopniowo tak, żeby nie dać sobie zbyt wiele
spoilerów :)
Jak na razie jestem mocno wkręcona! :)

ocenił(a) serial na 10
ginny352

czy znalazłaś może jakiś materiał z konferencji w języku polskim? słabo znam angielski mało rozumiem o czym mówią...
dawno się tak nie wkręciłam w serial.... no może Tudors (I i II sezon) i Rzym, jak ktoś tu na forum fajnie sformułował "jaram się jak Rzym za Nerona" hi.. kilka razy poszłam do pracy po niemal godzinie snu... tak się zaczytałam.. a z uwagi na brak czasu, czytam bardzo niewiele.

popieram... to jeden z lepszych seriali ostatnich lat...

dodatkowego smaczku dodaje fakt, że emisja serialu zbiegła się z referendum w Szkocji w sprawie odłączeni się od Anglii,
to za co przed wiekami wielu hardych Szkotów przelało krew, teraz mogą osiągnąć bez jednego wystrzelonego naboju,
historia zatoczyła koło... a nam Polakom jakże bliska jest walka o niepodległość, Bóg, Honor, Ojczyzna... nawet poświęcając miłość... Jak to Jamie powiedział "Mężczyzna musi... wybierać, co jest warte walki.".... uffff.....

ocenił(a) serial na 10
gorzatka_2

Wszystkie wywiady oglądałam po angielsku i watpię by ktoś dorobił do nich napisy w najbliższym czasie. A szkoda bo jak ktoś nie zna angielskiego to traci wiele ciekawych informacji. W sumie oglądałem te wywiady bo tak mnie ten serial wciągnął ze musiałam czymś zając swój umysł w trakcie czekania na nowy odcinek. Ale warto było. Mimo ze jeden panel z comic conu trwał pewnie z godzinę a w sumkę oglądałam takich cztery to nie żałuje ;)

Odnośnie Szkocji to rzeczywiście ciekawy zbieg okoliczności :) plus aktor który gra Jamiego na swoim Twitterze cały czas wspiera i namawia do głosowania w sprawie Szkocji. Miejmy nadzieje ze im się uda osiągnąć to o co kiedyś walczyli a teraz mogą osiągnąć bez szkód w ludziach :)

ocenił(a) serial na 7
ginny352

Po obejrzeniu wszystkich wyemitowanych odcinków stwierdzam, że wątek miłosny jest wręcz znikomy. W sumie ja tam nie widzę żadnej wielkiej miłości. Raczej takie zaufanie i trochę chemii między bohaterami. Żeby nie spoilerować, to co planują zrobić wynika z rozsądku i próby ratowania swojej skóry. Moim zdaniem fabuła bardziej się skupia na Claire i jej próbie przekonania wszystkich do siebie i powrotu do swoich czasów.