PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=690404}
8,0 33 tys. ocen
8,0 10 1 32814
8,0 2 krytyków
Outlander
powrót do forum serialu Outlander

jak wyżej - Czy Claire powróci do XX wieku i jeżeli tak to kiedy?

dadada

Polecam przeczytać drugą część, "Uwięziona w bursztynie" :) Tam jest wszystko wyjaśnione.

ocenił(a) serial na 9
Asik_92

Dzięki, właśnie jestem w połowie pierwszej (nie mogę się oderwać od kilku godzin). Na pewno przeczytam drugą, jak i następne - ale z natury jestem niecierpliwa i wolę wiedzieć wszystko od razu :)

pozdrawiam

ocenił(a) serial na 8
dadada

Oj jak lubisz wszystko wiedziec od razu to przed Toba duzo czytania .Jest juz wydamy 8 tom na razie chyba tylko po angielsku :-) taki mam ...

ocenił(a) serial na 9
sola255

Jestem przy drugim tomie :) ależ to długie! Nie mówię, że to źle ale czytanie pochłania mi cały czas wolny!

Czytałam, że kolejne tomy opowiadają o losach Claire i Jamiego jak już są dużo starsi.... Czy przez to akcja nie "siadła"? Jakoś nie mogę sobie wyobrazić szalonych przygód 60 - 70 latków ;)

ocenił(a) serial na 8
dadada

Z ta historia jest róznie jak czytam odczucia na forach .Nie mowie o swoim .Ja po prostu czytałam w formie elektronicznej i jak mi cos nie pasowało przesunęłam i tyle. Pewnie ze sa lepsze i gorsze momenty.Jest duze nagromadzenie postaci , zdarzen , ale jakos dawałam rade bo uwielbiam takie podroze w czasie i ogladanie tego oczami czlowieka z innej epoki. To ze akcja przenosi sie do Stanów to dla mnie akurat naturalna kolej rzeczy. Po Culoden Szkoci nie mieli wyjscia .Nie mogli uzywac swojego jezyka , nie mogli nosic kiltu , gra na dudach była zabroniona, byl ogolny głod , rozpoczęła sie brytjska okupacja , nie mowiac juz o tym ,ze wielu trafiło do wiezienia a taki jak Jemie byłby tropiony jak zwierze.Ciekawe jest budowanie spolecznosci w koloni .Jest duzo zwrotów akcji . Momentów dramatycznych i duzo cieplej milosci. Jak pisałam duzo nowych postaci.Jak czytałam miałam swiadomosc ,ze sie starzeja zreszta Gabaldon tego nie ukrywa opisuyje po trochu, ale ja nigdy nie myślałam o tym w ten sposob .Patrzyłam na to ich oczami .Prawda ze ksiązki sa dlugie wiele stron , ale mnie to nie przerażało.teraz mam 8 czesc po angielsku .Nie znam jezyka wiec jak chce czytam z translatorem . Juz tlumaczylam sobie taka 800 stronnicowa, ale najgorzej ejst sie do tego zabrac.Czytałam początek wciągnął mnie i mysle ze niedlugo sie zabiore :-)

ocenił(a) serial na 9
sola255

Dzięki za odpowiedź - tak czy siak dokończę serię zżyłam się z bohaterami :)

A tak na przyszłość: polecasz jakieś inne książki tego typu (z historią w tle lub z elementami fantasy)?

ocenił(a) serial na 8
dadada

Książek znam bardzo duzo ,Taka jak Obca jest dla mnie jedyna w swoim rodzaju:-) Nie wiem co lubisz? Jako saga moge polecic A lasy wiecznie śpiewają
Trygve Gulbranssen , Jako historie książki np Philippy Gregory pisze bardzo dobre książki o historii Anglii-mozesz tez obejrzec serial Biała królowa na podstawie jej książki.George Bidwell np czesci Oliwia i Filip -to tez historyczne.
Aleksander Dumas cykl Pamietniki lekarza -historia Francji i Paul Féval tez historia Francji. Nie wiem co ci bedzie odpowiadac. Margit Sandemo z 20 lat temu czytałam Sage o ludziach lodu -tez fajne jak kto lubi. Od siebie polecam
trylogie Millenium Stieg Larssona -Mezczyzni , którzy nienawidza kobiet,Dziewczyna, która igrała z ogniem, Zamek z pisaku ktory runal -to wspolczesny thriller sensacyjny wg mnie inny i bardzo dobry. Z fantastyki 1 czesc ksiazki mlodej polskiej pisarki A.M. Chaudière Niewolnica .Coz zupelnie innego .Drugi tom ponoc w tym roku .Fajna inna jest tez ksiazka Uprowadzona Lucy Christopher .To wszytsko sa dobre ksiazki , ale to nie to samo co Obca:-) Po prostu inna bajka