PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=690404}

Outlander

2014 - 2026
8,0 33 tys. ocen
8,0 10 1 33051
8,0 2 krytyków
Outlander
powrót do forum serialu Outlander

Po obejrzeniu wszystkich odcinków udostępnionych do dnia 27.11.18 stwierdzam, że serial jest mocno nierówny. Pierwszy sezon ciekawy, ale za dużo seksu, wąchania się i ogólnie bezsensownych, przydługich scen tego typu - 5/10. Drugi sezon fenomenalny. Twórcy dali sobie trochę luz z elementami romansu i od razu zrobiło się ciekawiej. Bardzo interesujące realia historyczne i całkiem dobra zgodność z faktami jak na dzieło typowo rozrywkowe. Wzbudził ten sezon u mnie ciekawość dzięki czemu, dodatkowo, we własnym zakresie dowiedziałem się kilku interesujących rzeczy o historii Szkocji. Ocena 9/10. Trzeci sezon też ok, ale mocno popłynęli w pewnym momencie z wrzucaniem starych dobrych znajomych w nieoczekiwanych miejscach i czasie przy czym mocno zabijając realizm przez drobny brak logiki. Ocena 6/10. Czwarty sezon jak na razie też ok choć zaczynają się już pojawiać nielogiczności i dziwne sytuacje wybory bohaterów powodowane prawdopodobnie brakiem pomysłu na prowadzenie historii. Do tego warto jeszcze dorzucić bardzo dziwny kierunek jaki obrali charakteryzatorzy postaci. Wg. mnie główni bohaterowie prawie niczym nie różnią się wyglądem i zachowaniem od swoich 20 lat młodszych wersji przez co serial traci na autentyczności i obniża imersję. Dodam, że książek nie czytałem i oceniam tylko serial.