Zasady Quzu:
1. Na początku pytania piszemy z czego pytamy:
K - oznacza książkę.
S - oznacza serial.
2. Po 24 godzinach bez odpowiedzi można zadać kolejne pytanie.
3. W jednym poście podajemy najpierw odpowiedź na poprzednie pytanie, następnie zadajemy
własną zagadkę.
4. Odpowiadając można oddać pytanie, ale tylko raz dziennie.
5. Odpowiedzi i pytania dotyczące serialu i książki mogą znaleźć się w jednym poście.
6. Pytania z książki, które obejmują wiedzę nie pokazaną w serialu oznaczamy dodatkowo
napisem "SPOILER np TOM 3"
i zostawiamy trochę miejsca, żeby oko tych którzy jeszcze nie czytali nie zabłądziło.
7. Jeśli pytający nie pamięta dobrze, którego tomu książki dotyczy pytanie, ale jest go pewny,
podaje informację "po TOMIE 4"
Miłej zabawy :)
Oto pierwsze pytanie:
K (książka) SPOILER TOM 3
Czy Jamie wymknął się na jakiś czas z więzienia w Ardsmuir?
Diuka Sandringhama?
k tom 2
Jak miało na imię pierwsze dziecko Clair i Jamie'go?
O babce i dziadku cóż .... czas minął.
s
Jaką częścią garderobY Claire zdziwiła się Pani Fitz?
Eee...Hispaniola?
K tom 3
Do kogo należał pierścień z szafirem który nosi Lord John?
Lord John otrzymał pierścień od pierwszego kochanka, Hectora
K
Jakie imiona otrzymał na chrzcie Jemmy?
Jeremiah, Alexander, Ian Fraser MacKenzie
K Tom 2
W jakich okolicznościach i z czyjej ręki zginął Dougal??
Dougal chciał zabić Claire. W rezultacie sam zginął z reki jej męża. Dzień przed bitwą pod Culloden.
Ale czemu chciał zarąbać Claire ... coś z czarownica było ( ? ) kto uzupełni nich zadaje następne pytanie bo ja tomu nr II nie lubię i ściągać nie chce. :)
Jeśli mnie pamięć nie myli to szło jakoś tak: chciał ją zabić, pponieważ usłyszał jak namawiała Jamiego, aby zabić księcia Karola (wtedy może nie doszłoby do bitwy pod Culloden) - to było w czasie, jak oni bardzo nieskutecznie i niemrawo chcieli zmienić bieg historii. Dougal usłyszał, jak Clair namawia Jamie'go by podał chyba truciznę księciu i uznał, że ona od początku była czarownicą i w ogle: wiedziałem, że z Ciebie zła kobieta była, wpadł w szał i Jamie musiał bronić życia i honoru swej kobiety. :-)
S/K
Czym różniły się sceny ślub w serialu i książce?
- Frank i Kler hajtnęli się po bożymu w kościele, podczas gdy w serialu był to spontan w USC
- Frank i Kler hajtnęli się w tym samym kościele, w którym Kler wyszła za Rudego
K wszystkie tomy
Ulubiona rozrywka Jamiego i Johna?
XD
Pewnie ja miałam racje bo to oczywiste tylko Diana tego nie napisała wprost, trzeba umieć czytać miedzy wierszami wiec zadaje zagadkę.
S
Jakiego koloru mundury maja angielscy dragoni
Czerwone
"Pewnie ja miałam racje bo to oczywiste tylko Diana tego nie napisała wprost"
Hmm, ja chyba źle sprecyzowałam pytanie, bo zupełnie nie o sex mi chodziło (a szkoda XD)
Więc korzystając z okazji zapytuję jeszcze raz:
K
Jaka jest ulubiona, WSPÓLNA rozrywka Jamiego i Johna, którą lubią wykonywać RAZEM?
xD