mianowicie czy to jest poprawna kolejność tomów?? podaję linka:
http://www.biblionetka.pl/bookSerie.aspx?id=3186
chcę zacząć czytać bo serial jest bardzo dobry! A jaka musi być książka.
Książka / i jest też dobra/ e - nie czytaj recenzji - poczytaj sama tylko nie zniechęcaj się przez pierwszych 100 stron ! Wszystko co najlepsze jest później ...
zawsze daję książce szanse. To swoisty hołd dla autora. :) Skoro serial mnie porwał to nie wyobrażam sobie by z książką mogło być inaczej. Mam tylko problem z dostaniem jej ;/// ciężko ją znaleźć..
Ja tez wole tradycyjne ksiazki. Ale z braku laku trzeba sobie radzić. No przy kawce lub Cyprze fajnie siąść pod kocykiem z książką, ale na wyjazd preferuję wersje elektroniczna. Mniej miejsca zajmuje i jest lżejsza no i moge sie wybrać ze wszystkimi częściami.
Prawdaż ;-) W przypadku tego cyklu wersja elektroniczna to jednak duża wygoda :-) Nie dość, że się człowiek nie zmęczy dźwiganiem to w dodatku można wziąć ze sobą dowolną ilość tomów. ;-)
ja tam starej daty chyba bo sie nie moge przekonać. cały cyklk mrocznej wieży nosiłam wszędzie a to opasłe tomiska :)
i jakoś tak oczy mniej bolą od czytania papieru niż elektronicznego ekranu
.... no jak chce zabrać ze sobą na wakacje 8 tomów "outlandera" bo przecież nigdy nie wiadomo kiedy najdzie ochota sobie coś przypomnieć to się człowiek przekonuje ...
A tak w ogóle to czytnik ebooków nie świeci i oczy absolutnie nie bolą. Tablet źle bo to jak komputer ale czytnik super bo to jak papier. Nie kupuje już w ogóle "zwykłych" książek - kurz, dużo miejsca i nie ma potem co z tym zrobić :)
Tak.? Ja czytam na kompie wiec meczy mnie i byłam ciekawa tego czytnika, dobrze wiedzieć że to lepiej wygląda.
spróbuj ... a raczej zapomnisz o papierze. Pomijam sprawę że ebooki są tańsze, jeszcze jak się zaznajomi z "upoluj ebooka" to już w ogóle bajka.
.... chociaż znam osoby tak uparte jak osioł Jamie Fraser i za nic na świecie rzekomego czytnika nawet do ręki wziąć nie chcą :))
Fajnie wiedzieć, musze sie teraz rozeznać w cenach i markach, a może coś polecicie .
Bardzo dobrym źródłem informacji o czytnikach jest blog Świat Czytników (nie wklejam linka bo ciągle mam z tym kłopoty) -- > google podpowie.
Ja kupiłam Kindle'a Paperwhite i bardzo polecam, bo dzięki temu kupiłam sobie tez kilka książek na Amazonie po angielsku za grosze (czasem ceny są baaardzo, bardzo przystępne).
Generalnie przesyłka ze Stanów (kupowałam zgodnie z opisem na ww. blogu) plus sam czytnik plus świetna okładka, która mi zabezpiecza ekran - wszystko razem kosztowało mnie coś ok. 700 PLN z podatkami włącznie, a w dodatku amazon policzył za wysokie opłaty i teraz zwrócili mi kilkadziesiąt zł na konto.
Wiem, że są tańsze, różne, ale jednak wczytałam się w opisy na blogu i kupiłam z powodów wymienionych tam akurat ten czytnik. Nie znaczy, ze najlepszy, ale moje potrzeby spełnia akuratnie. :-)
Proszę :-)) Jeszcze tylko dopowiem, że niewiele wiem o nowych czytnikach - znacznie tańszych - Kindle z tego roku - na pewno na tym blogu jest szczegółowa informacja o nich. Cenowo są znacznie bardziej przystępne, nie wiem, jak z ich funkcjonalnościami.
BTW. szybkość przesyłki ze Stanów mnie zaskoczyła... Pamiętam, że zamawiałam jakoś w poniedziałek, a już w czwartek kurier dostarczył mi przesyłkę --> PO wszystkich opłatach celnych etc. Co jak co, ale jakość obsługi i samego czytnika - super.
Kupiłam ze 2-3 miesiące temu czytnik i to była najlepsza decyzja ever jeśli chodzi o książki. Jest taniej, oszczędzam miejsce i absolutnie ręczę, że moje oczy męczą się tak samo jak przy papierze. :-) Plus czytnik mam w okładce, którą sobie wygodnie opieram i czytam na leżąco, bardzo wygodnie zresztą :D
ja jestem zbieracz i posiadam pokaźną biblioteczkę i nawet jak kładę się spać to patrzę na te moje zdobycze i jakoś tak cieplej się na sercu robi bo niektóre ciężko było zdobyć inne są już stare i mają swoją dusze. Wiadomo, że jadąc za granicę lub na wakacje czytnik jest super sprawa, ale żeby znowu tak kupować książki i trzymać na czytniku to jednak nie jest dla mnie. Fakt - mało miejsca, wygoda w przenoszeniu, nie kurzy się, ale biblioteczka książek to dla zbieracza swoiste trofea :D wiem co mówię ;D
Dziewczyny pomozcie biednej ignorantce i napiszcie prosze, czy Diana ma w planach wydac jakas kolejna czesc z tej serii :-) Bylabym bardzo wdzieczna
Kilka dni temu Diana Gabaldon podpisała bardzo dobry kontrakt, mówi się o bardzo dużej kwocie ... na 9 książkę - ponoć ma to być ostatnia choć w to nie wierzę. W stanach znowu kupują jej książki i pewnie z każdą odsłoną cyklu sprzedaż kolejnym tomów będzie rosła.
Zatem jeszcze lepsza wiadomosc :-) Co prawda pierwsze książki z serii były dla mnie lepsze, niż te ostate, ale wolę ciut gorszą jakość, niż zakończenie historii i rozstanie się z bohaterami :-)
A ja muszę powiedzieć, że lubię Anglików. Bo wiedzą kiedy kończyć. Amerykanie swoje seriale rozwlekają na wieeele sezonów. Brytyjczycy robią po kilka odcinków najczęściej i tworzą spójne zamknięte historie. I tak odnosząc się do pani Gabaldon - mimo wszystko... mogłaby jednak skończyć i dać im pożyć długo i szczęśliwie. ;-))