Co do oglądania polecacie? Ma być romans i ma być kostiumowy :)
Seriale:
Duma i uprzedzenie seria z Colinem Firthem (klasyk)
Dynastia Tudorów - Anka Boleyn jest nie do pobicia.
Spartakus - Krew i Piach (chociaż raczej nie wiele tam kostiumów ;)
Północ-Południe ( wojna secesyjna a'la te szalone lata 80-te )
Filary Ziemi
Świat bez końca
Biała Królowa
Ja polecam ,,Północ poludnie" z2004. Z Richardem Armitrage. Serial na podstawie książki Elisabeth Gaskell. Serialowy John Thornton to istny pan Darcy.
A także ,,żony i córki" z1999 tej samej autorki.aktorzy nie tak ładni jak w pierwszym podanym przeze mnie serialu, ale mozna popatrzeć.
Można sobie odświeżyć ,,Rób Roya" ach mogliby nakręcić ,,Waverley"
Dodam jeszcze
DOWNTON ABBEY i kostiumy z poaczatku XX wieku i ta angielska mentalność
ELISA z RIVOMBROSY 18wieczny Piemont
WOJNA i POKÓJ z2007
W ŚWIECIE JANE AUSTEN kiedys bardziej ceniłem teraz juz mniej, ale jako ciekawostkę mozna zobaczyc
Jeszcze jest Sleepy Hollow ale to już bardziej fantasy no wątek miłosny to poboczna sprawa miłość gł. bohatera do żony. Ale mam\y tu dość ciachowo wyglądającego bohatera który zmartwychwstał po 200 latach wiec jakby temat w drugą stronę. Ale aktor to Brytyjczyk wiec mamy odpowiedni akcent.
Reign Czyli Losy Mary Stuart - wątków miłosnych trójkącików co niemiara.
Omg to ci przyznaje racje. Jestem zauroczona postacią Ryszarda III, niesamowita cudna mroczna postac.
Polecam Gran Hotel, hiszpański, akcja dzieje się trochę później, ale niesamowicie wciągający, kostiumowy, wątek miłosny. Niech nie zrażą Cię watki kryminalne bo te są naprawdę ciekawe.
Też polecam te seriale.
Pomimo tego, że pozornie nie są to "romanse" związki damsko-męskie napędzają w obu tych produkcjach fabułę.
Kiedyś w polskiej Tv był bardzo fajny serial - teraz to trochę archaiczny ( wiadomo nie ta technika ) ale mogłabym to spokojnie polecić -
http://www.catherinedemontsalvy.ch/
widziałam gdzieś nawet całość do obejrzenia po angielsku, szukałam tej wersji z tłumaczeniem ale póki co nie spotkałam :(
To się nazywało Catherine u nas Katarzyna ... poziomem nieprawdopodobieństwa mocno przewyższa Outlandera ale para bohaterów przyciągała kiedyś bardzo - fajny dość przystojny tylko popieprzony na maksa facet i dość odważna kobitka o powalającej ( tym razem ) urodzie. Bez kręgów kamiennych, podróży w czasie za to ze średniowieczną Francją, zamkami, Owernią i Hiszpanią w tle. To jest na podstawie cyklu powieści Juliette Benzoni - jak lubisz czytać to polecam, nie zrażać się że stare tylko poszukać w bibliotekach ... siedem tomów... dobrze się czyta.
Pamiętam ten serial.
Razem z Shogunem i Robin Hoodem to był jeden z lepszych seriali jakie wtedy puszczali.
Pamiętam, że była jakaś akcja z Jonanną D'arc i paleniem na stosie.
Oglądałam to za "szeniaka" ( nauczanie początkowe od 1 do 3) - Nie wiem jakim cudem rodzice pozwalali nam to oglądać... chyba było to "podglądane zza winkla" ;)
PS.
Polecam też wyżej wymienione produkcje... Stare, ale jare.
no proszę nawet jest na filmwebie
http://www.filmweb.pl/serial/Katarzyna-1986-136103 :)
Evo pamiętam te niedzielne popołudnia około 15ej ... moja mama z babcią siadały i liczyła się tylko Katarzyna :))
... dużo przygód tam jest ... chociaż idiotyzmy tez okropne ;)
No tak. To nadawali w porze obiadowej, więc oglądanie było "jawne" :D
Robin Hooda puszczali chyba koło 10 w niedzielę (jakoś po teleranku ;)
Ale Shogun był na pewno "podglądany zza winkla" - Japońską sztukę walki / miłości emitowali w sobotnie wieczory.
Przy Shogunie "Ostatni samuraj" z Tomem Cruzem może się schować.
"podglądane zza winkla" ;) Pamiętam "Katarzynę" :) I pamiętam szaleństwo na książki na allegro, zanim je ponownie wydali.
Pozbierało się trochę seriali :) Dzięki dziewczyny :)
Może to nie romanse, ale ja polecam też serię z Sharpe i serię z Hornblower
Jedna i druga seria obejrzana ( ta z Seanem Beanem - nie raz ;)
W Hornblowerze udźwignęli jakoś wątki morskie... Więc może i tutaj się uda nakręcić Indie Zachodnie.
Jakby co, to Starz może "ekonomicznie" wykorzystać własną scenografię z "Black Sails".
Właściwie hurtem mogą kręcić obie serie ... Tylko statystów przeganiać z jednej plaży na drugą ;)
Można?... można.
Jak niektórzy pamiętają Katarzynę to może mi pomogą?
W latach 90 tych (raczej późnych) nadawany był w telewizji polskiej serial.
Serial był FRANCUSKI. Miał niewiele odcinków i każdy był zamkniętą historią.
Akcja każdego działa się w innym czasie (od dawnych wieków do współczesnych lat) i opowiadała inną historię miłości W tytule serialu było słowo miłość (i) lub namiętność (i).
Jeden z ostatnich odcinków (jak nie ostatni ) Opowiadał historię kobitki, która żyła z niewidomym mężczyzną, namówiła go na operację oczu, a ten zakochał się potem w innej. Mniej więcej o to chodziło.
Serial był dość dobrze zrobiony i prawie wszystkie odcinki, oprócz ostatniego były KOSTIUMOWE.
hmm kiedyś widziałam stronkę, na której ludzie właśnie wypisywali filmy i seriale, których tytułów nie pamiętali, a moderatorzy czy tam admini znajdywali je dla nich :) także jeśli poszukasz tej stronki, to może Ci się uda znaleźć ten serial ;) powodzenia
hm może Cię zainteresuje Markiza Angelika :D film z 1964 roku. lecz spełnia wszystkie postawione przez ciebie wymogi, jest kostiumowy, jest z elementami przygody, intrygi, a co najważniejsze wręcz ocieka romansem:D polecam
może nie do końca romans , choć uczuć tam mnóstwo - The Borgias - rewelacyjny serial historyczny, kostiumy piękne
no i obowiązkowo Tudorowie