PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=690404}

Outlander

2014 - 2026
8,0 33 tys. ocen
8,0 10 1 33056
8,0 2 krytyków
Outlander
powrót do forum serialu Outlander

Dla tych co nie widzieli, a są ciekawi

https://www.youtube.com/watch?v=Z1xxH8ySIA4

Poprzedni odcinek to była cisza przed burzą. Teraz się zacznie...

ocenił(a) serial na 10
evo_33

O tym samym pomyslałam, ehhh Jack z pejczem brrrrrr to bedzie cierpki odcinek.

ocenił(a) serial na 9
evo_33

Przynajmniej nikt nie będzie mógł narzekać na brak emocji :)

ocenił(a) serial na 9
Szeszela_

Jestem ciekawa czy to już w tym odcinku Dougal wysmaży pomysł z małżeństwem :>

ocenił(a) serial na 9
werrem

Bodajże 7 odcinek ma tytuł "The Marriage", więc zapewnie tak :)

ocenił(a) serial na 9
Szeszela_

Aż mnie ciarki przechodzą ^^

ocenił(a) serial na 7
werrem

Może nawet będzie nawalona Claire <sic ! > ... gdzieś w sieci jest taki filmik jak na jakimś spotkaniu promocyjnym pada pytanie z widowni "Kto w tym towarzystwie pije najwięcej? " i wtedy zgodnie filmowi Jamie i Jack/Frank wskazują na Caitrione.

Dziewczyna lubi se drinknąć .... no chyba każdy na jej miejscu by lubił.....

Sasanka27

Do tej pory w każdym odcinku miała do czynienia z napojami wyskokowymi. A tu whisky na rozgrzewkę, reńskie od Columa, porto od pani Duncan, czy wiejskie wynalazki w kole gospodyń...
pijaczka jedna ;D (a co drugi lekarz to alkoholik, tak, czy nie?)

Sasanka27

Mam niejasne wrażenie, że obecne spotkanie z Randallem będzie połączone w jedno z późniejszą w książce akcją odbicia z Fortu William... No zobaczymy jak to będzie... Czyżby poprawni politycznie Amerykanie chcieli uniknąć sceny z "przemocą domową", która miała miejsce po nieudanej ucieczce Clair? Jeśli tak, to za bardo wyidealizują Jamiego... Taki grzeczny chłopczyk z niego wyjdzie.

ocenił(a) serial na 10
evo_33

Szkoda jakby wycieli taka piękną scene :(

ocenił(a) serial na 7
evo_33

Producenci coraz częściej poskreślają że nie odwzorowują krok po kroku powieści i że są zmiany ... bez zmiany sensu całości ale jednak zmiany. Może to i dobrze bo jest o czym tu pisać i każdy odcineczek wnosi coś nowego ... tylko że jeszcze trzy tygodnie i sen zimowy ... Jak żyć normalnie :))))

ocenił(a) serial na 10
evo_33

W promo widać, że będzie scena chłostania Jamiego.... mam nadzieję, że scena nie będzie bardzo rozbudowana.... bo to ciężko będzie sie oglądało mając taką sympatie do gł. bohatera

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/10250328_8002162 70000175_7607231374697019128_n.jpg?oh=1cfe9a78b181f65c6e547c77f0c5df5a&oe=54984D F2&__gda__=1422943562_5fd051707a8b57daf70ffc2a69d1dc45

ale ładniusie mieśnie hrhrhrhr

ocenił(a) serial na 8
evo_33

znowu mu zleją plecy :((((
będzie mocna scena...

irlandia28

Owszem, znowu mu zleją plecy, ale nie to nie będzie mało miejsca teraz. Sama zobaczysz...

A tak na marginesie, nie wiem co ci Anglicy mieli z karą chłosty.
Dawno temu, jeszcze za szczeniaka oglądałam jakiś serial o koloniach karnych w Australli - tam też wychłostali głównego bohatera, a potem go solą odkazili. Nic więcej z tego serialu nie pamiętam, za to to doskonale.
"Pan i władca na krańcu świata" - niepokorny żeglarz Bryan Dick, też został wychłostany.
W serii marynarskich filmów o Horatio Hornblowerze nieposłuszni też byli tak karani.
Równie "urocze" ślady na plecach miał porucznik Sharpe, którego świetnie odgrywał Sean Bean.
Z "dobrych anglo -saskich tradycji" szczodrze korzystali plantatorzy z południa Stanów Zjednoczonych - najświeższy przykład "Zniewolony"

I niby teraz jest lepiej, chociaż mam pewne obawy co do tego, jak sobie przypomnę "Głód" Stevea McQueena.

ocenił(a) serial na 8
evo_33

chłosta była bardzo popularna, nie tylko w Europie ale także w Ameryce, w czasach niewolnictwa to była codzienność np. na plantacjach...

ocenił(a) serial na 9
evo_33

Tak podejrzewalam po cichu, ze scena z chłosta to bedzie retrospekcja. Jamie mówił w książce, ze był wychlostany dwa razy A w serialu pokazany był raz. co do samego bicia. To musiało byc skuteczne.dzieci drżą na myśl o klapsie.a chłosta była nie tylko bolesna kara, ale i przekazem.pokazywała sile, dominację, upodlenie i strach.nie bez powodu bito tak niewolników.chłosta zawsze odbywała sie orzy swiadkach, aby widzowie bali sie patrząc na to.

ocenił(a) serial na 7
ignis_2

"super" będzie ... sexu nie ma nadal ale będzie chłosta. Tak czy tak chłopaka rozbiorą ale wolałabym przy tym pierwszym brrrr. Nie oglądam nadchodzącego odcinka.

ignis_2

W serialu do tej pory była pokazana jedynie niezobowiązująca rozgrzewka Randalla, jeszcze w Lallybroch.

Te dwie chłosty, o których na wstępie wspominał Jamie, odbywały się z "pełną pompą" w Fort William.

Oczywiście, że chłosta od zarania dziejów była bardzo popularna jako skuteczny środek karno-prewencyjny.
Podsądny otrzymywał dwa w jednym: fizyczny ból na początek i blizny na pamiątkę, a obserwatorzy mogli z satysfakcją, lub z przerażeniem oglądać błyskawiczne efekty wymierzanej kary.
Nie wiem czy to, że w podstawówce wkurzona nauczycielka trzepnęła mnie linijką po rękach mam sobie zaliczyć na poczet publicznego upokorzenia... (to była dość leciwa pani),
Myślę, że wynalazcy bata kryją się w głębokich mrokach prehistorii, tak jak ci, którzy wymyślili miecz. Pewnie ktoś doszedł do wniosku, że osioł trzepnięty giętką gałązką biegnie szybciej niż ten walnięty sztywnym kijkiem...

irlandia28

Jednak Brytyjczycy i kraje zależne od Anglii miały "coś z chłostą"

Cytuję za Wikipedią

"Z upływem czasu zniesiono prawne kary cielesne w wielu krajach (w tym niemal wszystkich państwach europejskich). W wyniku zmian w prawie państw zaborczych, w XIX wieku kary cielesne na ziemiach polskich zostały zniesione. W Królestwie Polskim zniesiono je w 1863 r., zaś na terenie Galicji – w latach 60. XIX wieku, a w zaborze pruskim – w 1872 r. nowym niemieckim kodeksem karnym. W Wielkiej Brytanii zostały one zniesione w 1948 roku, w Kanadzie – w 1972 roku, a w Nowej Zelandii – w 1941 roku."