czy fabuła serialu w jakikolwiek sposób nawiązuje , korzysta z pomysłu scenariusza lub kopiuje jakieś wątki filmu fabularnego ? https://www.filmweb.pl/Pachnidlo
Film, o który pytasz, jest ekranizacją książki Suskinda "Pachnidło. Historia pewnego mordercy". W serialu "Pachnidło" pojawia się wątek tej książki i wiele nawiązań do niej. Ale nie jest to jej współczesna ekranizacja.
dziękuję za informację :-) - sądziłem,że może to być coś w rodzaju uwspółcześnionej historii tamtego filmu.Trochę szkoda,bo powieść Suskinda to świetny materiał również na serial dziejący się współcześnie
no i jestem już po emisji całego serialu, ma bardzo wiele odniesień zarówno do powieści Suskind jak i jej filmowej ekranizacji. Mało tego, korzysta z jego zasadniczego wątku i pomysłu, wręcz powiela niektóre sceny - jak chociażby ceremonię pobierania zapachu z ciała kobiety.Tak na marginesie - nie rozumiem, czemu oryginalny tytuł serialu "Parfum" (Perfumy) ktoś u nas na siłę przetłumaczył jako "Pachnidło" również pewnie sugerując się produkcją fabularną. Określenie "pachnidło" to wyraz archaiczny, współcześnie zupełnie nie używany i nie na darmo autorzy niemieckiej serii dali jej nowoczesny tytuł.A co co samego serialu - jakoś nie wywarł na mnie takiego wrażenia, jak kinowy pierwowzór, choć całość należy uznać za solidną i dość interesującą pozycję