PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=736614}

Pakt

2015 - 2016
7,6 46 tys. ocen
7,6 10 1 46488
6,4 20 krytyków
Pakt
powrót do forum serialu Pakt

Jestem świeżo po pierwszym odcinku serialu PAKT kilka moich spostrzeżeń na gorąco: muszę przyznać że się zawiodłem. Muzyka, zdjęcia, zdawkowe wypowiedzi bohaterów - wszystko sugeruje że będzie mrocznie i tajemniczo... a jest słabo - scenariusz kuleje, plus za zdjęcia (zdecydowanie powyżej przeciętnej w Polskim filmie - ujęcie samochodu z góry przy węźle kolejowym palce lizać - widać robotę dronów).

Ogólnie gra aktorów lekko drętwa i sztuczna...niektóre sceny są w sposób niezamierzony komiczne (sorry ale budowanie klimatu to nie tylko filtr na obiektyw ;) Żeby nie być gołosłownym 2 sceny:

1. Funkcjonariuszka CBŚ "ucieka" przed domniemaną osobą która ją śledzi, wskakuje do swojego samochodu cała w nerwach...nie trafia kluczykami do stacyjki..kluczyki upadają na podłogę, w tym momencie bohaterka wyciąga telefon i widząc że napastnik się zbliża dzwoni do CBŚ prosząc o pomoc.

Czy funkcjonariusz CBŚ nie powinien być opanowany? Gubi kluczyki ? serio ??? Czy nie powinien mieć broni w samochodzie?? jeśli już jest taka sytuacja co robicie? w panice próbujecie się tylko dodzwonić na 112 po pomoc która dotrze za X czasu???? czy może najpierw blokujecie od środka drzwi jedną ręką trzymając telefon drugą szukacie kluczyków??

2 jeśli Dariusz Skalski chciał chronić rodzinę, wszystko robił właśnie dla nich bo ich kochał dlaczego popełnił samobójstwo podpalając się na oczach syna żony i brata dostarczając im dodatkowych cierpień .....zrobił to w tak "popisowy" sposób" że aż ...

Wyobrażacie sobie rozmowę scenarzysty z reżyserem tego serialu:

Marek Lechki (reżyser): słuchaj, Przemek...w scenariuszu jest napisane że Dariusz Skalski popełnia samobójstwo jak nakręcimy tą scenę?

Przemysław Nowakowski (scenarzysta): no... nie wiem strzeli sobie w głowę....powiesi się na linie w garażu.

Marek Lechki (reżyser): co Ty mi tu pie***sz...dostaliśmy kasę od HBO mają być dwa na efekty specjalne na odcinek

Przemysław Nowakowski (scenarzysta): może skoczy z mostu lub rzuci się z budynku w którym pracuję

Marek Lechki (reżyser): mam lepszy pomysł Dariusz Skalski obleje się benzyną i podpali na oczach rodziny - ludzie będą chowali oczy w dłonie gdy będą na to patrzeć

Przemysław Nowakowski (scenarzysta): Ale.. ale przecież w scenariuszu jest że Dariusz to osoba rodzinna która wszystko robi co robiła robiła dla swojej rodziny???

Marek Lechki (reżyser): I chu*j i tak robimy po mojemu a .. jak był taki rodzinny to i samobójstwo będzie rodzinne....... Ty a może on popełni :samobójstwo rozszerzone??? (hehehe)

Przemysław Nowakowski (scenarzysta): <<<odchodzi w ciszy>>

sergii

Ta postać to nie jest Dariusz Skalski tylko Daniel Gromadzki czy jakoś tak. Gra go Jacek Poniedziałek, a tego pierwszego Adam Woronowicz. W zasadzie są trochę podobni do siebie, obaj ogoleni. Domyślam się, że więcej tego Skalskiego będzie w kolejnych odcinkach, tak samo jak wyjaśnienie dlaczego Gromadzki popełnił samobójstwo w taki sposób i przede wszystkim czemu - jeśli nie był złodziejem. Dodatkowo ta końcówka pierwszego odcinka - jak na 55 min to strasznie zagmatwali i dużo zbiegów okoliczności, ale na pewno zostanie to wyjaśnione - w końcu to serial na licencji czy jak niektórzy piszą, w zasadzie dokładna kopia oryginału. W ogóle jej nie znam, ale jestem zaintrygowany.

ocenił(a) serial na 4
maxplastic

dzięki za wyjaśnienie.... też nie oglądałem serialu Układ (Mammon) ale jak patrze na trailer to od razu widać że niektóre ujęcia są wręcz identyczne (np. winda) https://www.youtube.com/watch?v=mkKkXHWgq-Mq
Przeniesienie akcji jakiegoś filmu na bardziej swojski grunt to zabieg często stosowany w kinie i powstało tak kilkafobrych produkcji np.
Infernal Affairs -> Infiltracja
Millennium: Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet -> Dziewczyna z tatuażem
Siedmiu samurajów->Siedmiu wspaniałych

Tutaj jednak nie liczę na wiele (chcę się mylić ;) )

sergii

"Marek Lechki (reżyser): I chu*j i tak robimy po mojemu a .. jak był taki rodzinny to i samobójstwo będzie rodzinne....... Ty a może on popełni :samobójstwo rozszerzone??? (hehehe)"

Za ten tekst przyznaję I nagrodę w kategorii "Cudownie czarny humor z Filmwebu". Do odebrania na Moście Siekierkowskim, pylon zachodni, no chyba że znowu się spali. Plus czekolada do tego.

:)

tuczyn

Chociaż może pożar Mostu Łazienkowskiego już wystarczy...

sergii

A do tego koleś się podpalił zapalniczką ojca, tak? Bardzo rodzinnie :D