PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=502112}

Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 122 tys. ocen
7,7 10 1 122158
5,5 4 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów

Plusy
*Retrospekcje
*Bonnie wróciła!
*Matka Damona i Stefana... ciekawe
*Przemowa Damona
*Elena i Caroline, wreszcie przyjaźń odżyła
*Śpiew Candice
*Mało Tylera i Liv
*Mało Matta

Minusy
*Jo i Alaric spodziewają się dziecka... serio?!
*Kai...

Nie mam zdania
*Caroline wyłącza emocje... z jednej strony jestem na nie, a z drugiej, tak jak powiedziała, należy jej się...

A Wy co myślicie?

ocenił(a) serial na 7
beta_00

A dla mnie najlepszy odcinek od dawna. Wreszcie wyliczono cechy Car, których wielu widzów nie widzi. Car od dawna stara się najbardziej ze wszystkich postaci pomagać, znaleźć rozwiązanie problemu, wyjście z patowej sytuacji.. Kiedy inni się poddają, uciekają, wymazują wspomnienia i wyłączają pstryczek, ona cały czas się starała... Strasznie ciekawa jestem jak to rozwiążą. Może odwiedzi TO? xD

aleera89

A za nią podąży Stefcio i będzie trio <3 :D

ocenił(a) serial na 10
beta_00

ja bym nie miała nic przeciwko takiemu trójkątowi x)

ocenił(a) serial na 10
aleera89

zgadzam się w pełni.

aleera89

tak w ogóle naprawdę dobry sezon....tylko ten głupi wątek Enzo i tej dziewczyny....oby nie wrócili do niego

ocenił(a) serial na 6
beta_00

Ma ktoś może link do tego odcinka online?

nnowecka94

Bez napisów pl, mają być koło 14.
http://www.tvseriesonline.pl/the-vampire-diaries/6x15-6/

ocenił(a) serial na 6
beta_00

Nie wierzę, że to mówię, bardzo dobry odcinek :D Już myślałam, że nic się nie da z TVD dobrego wycisnąć. Tylko ten wątek z mamą Salvatore mi się nie podoba :/

ocenił(a) serial na 7
Mauretania

No wątek matki brzmi dość kiczowato, ale mam (płonną) nadzieję, że coś fajnego udało im się z tego zrobić ;_;

ocenił(a) serial na 6
beta_00

Dzięki wielkie!

beta_00

Wątek Jo i Alarica - do kitu, Kai był na dokładkę, nie wiadomo po co. Pewnie urodzą im się bliźniaki i będą przeżywać.
Jeśli chodzi o Matta i Tylera, może niech pojadą na program treningowy gdzieś daleko, gdzie kamera nie sięga, byłoby miło.

Reszta na wielki plus, Bon Bon wróciła, miałam tylko nadzieję, że najpierw dopadnie Damona. Interesujący wątek z matką Salvatore, bardzo chciałabym zobaczyć rozwinięcie. Odcinek skoncentrowany na Caroline w pozytywny sposób, pokazanie że nawet ona może się załamać było dobrym pomysłem. Chociaż to nijakie uczucie między nią i Stefanem nadal jest... No nie wiem, ciężko mi to w jakikolwiek sposób zaakceptować. W każdym razie, dobry epizod, aż chce się oglądać :)

Etusia

Nie podobały mi się dokładnie te same sceny :). Zapomniałam wspomnieć o 'mięśniakach' z MF :P

ocenił(a) serial na 8
Etusia

'Bon Bon wróciła, miałam tylko nadzieję, że najpierw dopadnie Damona..' a nie dopadła go jako pierwszego ? :D

Sophie96

Ojej, dopadła, napisałam to w sensie, że liczyłam na to i się stało, ale faktycznie, jak przeczytałam jeszcze raz to inaczej wygląda. Oczywiście, chodziło o to że to mi się to podobało ;)

ocenił(a) serial na 8
Etusia

A mnie zdziwiło to, że poszła do niego najpierw :D ale pozytywnie :)

beta_00

Na plus- Kai, Caroline, Damon-Bonnie, matka Salvatorów. To będzie coś nowego i spodziewam się dużo retrospekcji.
Na minus- niezdecydowany Stefan, który zawsze umie wypalić w najlepszym momencie, głupi i głupszy czyli Matt i Tyler (niech jadą daleeeko) i ciąża Jo. Alaric niby wrócił, ale jego postac w ogóle straciła ogień.
Dobrze, że nie było Enzo, bo jakoś przeszkadza mi jego wątek ostatnio.

ocenił(a) serial na 9
alien_2

Haha, padłam z tego "głupiego i głupszego", chociaż ja ich lubię xd Komentarz o Stefanie też mnie rozwalił xd

beta_00

jak zobaczyłem caro pakującą się to miałem nadzieje że skoczy do no :D no ale jeszcze nic straconego :)

ocenił(a) serial na 10
Laurenor

Pomyślałam dokładnie to samo XD Że się pakuje i zabiera tyłek do NO, aż się sama teraz z siebie śmieję XD

ocenił(a) serial na 7
beta_00

Wątek Caroline (+Elena, Stefan, Damon) królował w tym odcinku. Bardzo fajny. Powrót Bonnie spowodował banana na mojej twarzy :D Tyler i Matt mogą sobie iść, Enzo również. Steroline ogólnie mi się podoba (choć Stefa nie lubię), lecz w tym odcinku jakoś im nie wyszło... Jo i Ric są mi obojętni, Kai to takie nic. Liv się zmyła, lubiłem ją, ale jakoś nie tęsknie i może umarnąć jak chce. Wolę jej brata.

ocenił(a) serial na 9
Karirsu

Świetny odcinek, już dawno żaden mi się tak nie podobał. Odetchnęłam, że to nie Katherine siedzi w tym magicznym "więzieniu" - wolę wątek matki Salvatore`ów niż powrót Katarzyny.
Damon świetnie wyglądał w garniturze i w retrospekcjach, no i ten słodki Stefanek... :)
Bonnie - HURRA !!!
Caroline bez uczuć - może być ciekawie.
Nie podoba mi się jedynie fakt, iż praktycznie nie można teraz zlikwidować Kaia, bo jego zgon spowodowałby śmierć wielu spokrewnionych z nim osób i nie tylko..... Scenarzyści zrobili podobnie jak w trzecim sezonie z Klausem - nie można go ukatrupić, bo wymrze cała linia wampirów powstałych z jego krwi, w tym Damon i Stefan. Szkoda.

ocenił(a) serial na 10
beta_00

Jak dla mnie odcinek bardzo na plus, nawet śmiem twierdzić ze najlepszy tego sezonu XD Ciesze się że odcinek dotyczył Caroline no i po części Damona, Stefa no i Bonnie. Najlepsze sceny odcinka to pogrzeb, przywitanie Bamon no i całkiem nie spodziewana scena pomiędzy Elką a Care. Aż zniecierpliwością czekam do kolejnego odcinka.

beta_00

Dla mnie odcinek naprawdę fajny. Dobre pożegnanie dla Liz i przejście do ciekawszego wątku dla Caroline bo mimo, że jest pozytywną postacią to nic ciekawego się wokół niej nie dzieje odkąd Klaus wyjechał, jest dla wszystkich tylko pomocnikiem i tłem (wątek tzw. "Steroline" mnie nie interesuje). A tu wreszcie fajnie będzie zobaczyć jak coś interesującego się u niej dzieje i to z sensownej przyczyny. Kto wie, być może u niej wyłączenie człowieczeństwa to coś pozytywnego, wreszcie zobaczymy ją w bardziej wyluzowanej odsłonie. Każdy w serialu (przynajmniej z wampirów ) miał szansę sprawdzić się w kilku odsłonach, tylko ona zawsze była sobą, nawet po przemianie sobie nie pozwoliła to teraz ma szansę. Na pewno jest to lepsze rozwiązanie dla serialu niż pokazywanie jej żałoby przez kilka odcinków. Co do pozostałych wątków to jak tylko zobaczyłam jak Jo wymiotuje to wiedziałam, co się święci ale mnie ta ciąża jakoś nie obchodzi, powrót Bonnie jak najbardziej na plus i to co ze sobą przywiozła również mnie zaciekawiło. Elena wreszcie zainteresowała się kimkolwiek poza sobą i Damonem i wreszcie okazała się wsparciem dla przyjaciółki i Damona, plus dla odcinka za brak Enzo i jego żałosnej wendety i za decyzję Matta o wyjechaniu do szkoły policyjnej i zabranie ze sobą Tylera, chociaż ciekawi mnie jak oni rozwiążą to, że jest teraz człowiekiem i spowodowanie jakiejkolwiek śmierci obudzi w nim znowu wilkołaka - jakim on chce być policjantem w takim razie? Obawiam się jednak, że ich nieobecność nie potrfa za długo bo na pewno pójdą do tej samej akademii policyjnej co Toby z PLL :)
P. S. Wiedzieliście, że Alaric grał w Legalnej blondynce?

ocenił(a) serial na 7
kagie2157

"Obawiam się jednak, że ich nieobecność nie potrfa za długo bo na pewno pójdą do tej samej akademii policyjnej co Toby z PLL :)" - coś pięknego, dawno się tak nie uśmiałam :D

ocenił(a) serial na 6
kagie2157

hahaha Matt biorąc przykład z Toby ego z PLL to zaraz szeryfem pewnie zostanie. Co do odcinka to jak najbardziej na plus. pojawienie się Bonnie możliwe że sprowadzi Jeremego a już miałam nadzieję, że go nie zobaczymy

ocenił(a) serial na 7
wyderka_filmweb

Hehehe dobre było to z Tobym xD

kagie2157

O Boże... Ja i tak już nie lubię Matta i Tylera, a jak oni będę się zachowywać jak Toby to już w ogóle znienawidzę te postaci xD Chociaż.. może właśnie dlatego tak dziwi mnie zachowanie Toby'ego (lubiłam go ;p).
Co do odcinka... prawie płakałam, ale powstrzymałam się ;/ Bardzo dobry odcinek i no.. to tyle ;D

ocenił(a) serial na 8
kagie2157

A Jak z tym Taylorem jest? On juz nie jest wilkołakiem ale był hybrydą więc teraz jest człowiekiem czy wampirem?

TequilaSunrise

Z tego, co pamiętam to on jest znowu człowiekiem - nie wiem jak to się stało i czemu - ale był taki motyw na początku 6go sezonu, że spowodował wypadek na jakimś polu kukurydzy i jeden koleś był umierający i Liv go dobiła, żeby nie umarł z winy Tylera. Chciała go ratować przed ponownym staniem się wilkołakiem.
I dlatego właśnie się zastanawiam, po co on się pcha do policji, przecież tam w każdej chwili może spowodować śmierć byle bandyty i znowu będzie się musiał co miesiąc zmieniać w wilkołaka bo hybrydą już nigdy nie będzie bo cała krew Eleny została zmarnowana i Klaus już hybryd nie może tworzyć.
Ale to są jedynie moje wnioski. Z tego, co piszesz to mógłby być też wampirem ale wydaje mi się, że wrócił zza światów zupełnie pozbawiony magicznych cech/mocy. Za bardzo byłoby to zagmatwane dlaczego nie stracił wampiryzmu, skoro wilkołakiem już nie jest. Sama już nie wiem. Jak ktoś pamięta, jak to dokładnie było to niech napisze, bo ja już się całkiem zagmatwałam.... :)

ocenił(a) serial na 6
beta_00

Odcinek o dziwo na plus!!
1. nie było słodkich scenek Damona i Elenki - największy plus
2. Caroline w końcu zauważona i potraktowana jak trzeba
3. Bonnie <3 Najcudowniejsza w końcu ze wszystkimi!
4. Stef i Caroline - mam wielką nadzieję że im wyjdzie bo obydwoje zasługują na szczęście
5. Caroline i jej prawdopodobne wyłączenie człowieczeństwa - ciekawe chociaż mam nadzieję że tego jednak nie zrobi
6. Sceny Damona i Stefana - świetnie pokazane jak na siebie liczą
Mega minus
- Alaric i ta jego przyszła żonka - po co to komu?
- zero pomysłu na Matta i Taylera - szkoda
Ogólnie chyba najlepszy odcinek od bardzo bardzo dawna :)

ocenił(a) serial na 9
beta_00

Ten głos Caroline mmm, aż miałem ciary;p

ocenił(a) serial na 8
beta_00

Moja koleżanka wyczytała gdzieś że Damon będzie z Bonnie a Elena ze Stefanem.... na początku nie chciałam w to wierzyć ale po zakończeniu tego odcinka zaczynam mieć wrażenie że serial idzie w tę stronę.

ocenił(a) serial na 6
Lunasol

Damon z Bonnie - wow idealnie by było <3
Elena i Stef - w to już chyba nie uwierzę

ocenił(a) serial na 8
Polly_1996

o nie nie nie Damon nalezy do Eleny..... !!!

ocenił(a) serial na 8
Polly_1996

a ja uwierze zwłaszcza po tym jak w dzisiejzym odcinku to własnie Stefan znalazł martwą Elenę... bardzo wymowne.

ocenił(a) serial na 6
Lunasol

No dla mnie Damon i Elena do sb nie pasują i niszczą ten serial jak są razem, ale to tylko taka moja ocena...
A mi się nadal wydaje że to nie możliwe, tyle było gadania że Elenka go kocha ale nie jest już w nim zakochana, po co by to było?

Lunasol

Nie wiem , gdzie twoja koleżanka to wyczytała , bo w ostatnich wywiadach dużo było o rozwoju związku Damona i Eleny .
Nie widzę Bonnie i Damona jako pary ,a ich shipperzy obrzydzili mi ich nawet jako przyjaciół .

ocenił(a) serial na 8
weronika_1994

ja tez ich nie widze jako pary i mam nadzieje ze tak sie nie stanie

ocenił(a) serial na 8
beta_00

Kurczę, dla mnie też bardzo dużo plusów. Jeden z lepszych (jak nie najlepszy) odcinków sezonu 6. Jeśli Julie Plec miałaby zawsze tak reżyserowac, to niech rzuci swoje dramatyczne scenariusze i kręci!
BONNIE WRÓCIŁA! Tak długo na to czekałam! Aż wreszcie ten odcinek! Hurra! Marzyłam, by to z Damonem spotkała się jako pierwszym i o to jest! Przecudna, przesłodka i w ogóle przecudowna scena! Mama Salvatore'ów? Jestem na tak! Będzie ciekawie... Kolejny plus - brak Enzo i jego manii. Choc go uwielbiałam, zmienili go w kretyna i ciamajdę. Niech się mizia z Sarą, byleby gdzieś daleko MF, gdzie ekipa TVD nie dotrze ze sprzętem. To samo bym zrobiła z Mattem i Ty'em. Hasta la vista, baby i byłoby spoko. Chyba mi odbija, bo Jo i Ric nawet mi się podobali. Od razu wiedzialam, że ona jest w ciązy. Nie trzeba było rzygającego Kaia, choc jakoś bardzo mi nie wadził. Nie wiem, czemu nie krytykuję Jo i Alarica. Myślę, że to taki czas, kiedy potrzebuję romantycznych banałów i w ogóle romantyzmu, pierścionków, ciąż itp., itd. Tak mam. Nic mnie jakoś nie irytuje. Caroline ma prawo do takich decyzji. Elena "odcięła się" już dwa razy. Tak, były konsekwencje, ale chodzi o przetrwanie najgorszego bólu, wiec,....
Z perspektywy tego, co napisałam, twierdzę, że jakoś tych minusów nie ma. Chyba.

ocenił(a) serial na 10
beta_00

Oh Gosh... Ten odcinek był dziwny. Było kilka dobrych scen i pomysłów i kilka no takich, że po prostu ręce opadają -,-
+/- Kocham retrospekcje, ale dzieciak, który grał Stefka mi jakoś nie przypasował ;/ Ale Defan w odcinku ogólnie na plus ;)
- rozmowa Caro z Elką (ta w której C tak wypaliła nie wiadomo z kąd z tym kissem ze Stefciem) - aż wali sztucznością x(
+ inne światy więzienie- zakładam, że Bonnie zostawiła jakieś przejście przez to całe zmienianie się światów i te oprychy się wydostaną, no i oczywiście na plusik MAMA SALVATORE ! Tego wątku nie mogę się doczekać- czuję, że zwiastuje on więcej retrospekcji ;D
- Jo i Alaric- nie czuję między nimi żadnej chemii, ani nic. Nie lubię ich razem, Jo w ogóle, a Ric odkąd wrócił jest inny, a wolałam tego starego. Cały czas lata za jakąś nowo poznaną laską, z Damonem się już praktycznie nie spotyka ;/ Tęsknię za Dalariciem ;c No i teraz jeszcze ta ciąża i małżeństwo -,- To najgorsza część tego odcinka. Urodzą im się bliźniaki i będą przeżywać. Serio, postacie z TVD powinny się wreszcie zacząć zabezpieczać- najpierw Klaus, a teraz Ric.
+ Pogrzeb Liz to chyba najlepsza część tego odcinka. Śpiew Caroline, pożegnanie policjantów i mowa Damona
- Matt i Tyler- drugiego pana moglibyśmy już na dobre pożegnać, a Matt musi przestać być małą dzi*wką Enzo i zastąpić panią Szeryf na stanowisku ;)
+/- wątek Kaia tak naprawdę na doczepkę, ale jakoś mnie nie denerwował. Dobrze, że to wyklarowali, bo już serio przeginają. Połączenie bliźniaków, ale nie pomiędzy bliźniakami- tak samo durne jak wyssanie magii z zaklęcia, które miało usunąć magię -,-
+ wyłączenie uczuć przez Caro ! No i to, że się na niej bardziej skupili i pokazali jaka to wytrzymała babka podczas gsy reszta cały czas latała do innych miast i wymazywała wspomnienia ;) Z chęcią zobaczę bezuczuciową Caro, żałuję tylko, że Klaus tego nie zobaczy :'-( Ale widzę tu możliwość crossover'a XD
- Powrót Bonnity! No i to powitanie z Damonem! Świetne, nadal rządzą!

Z takich ogólnych to Delena idzie teraz w dobrym kierunku- zero dramatu, po prostu normalna para, a co do Steroline to serio nie wiem, co o nich sądzić. Raz ich lubię raz nie cierpię ;/ Jednak cieszę się, że do kisska nie doszło w lesie, a na werandzie, las to miejsce Klaroline XD

ocenił(a) serial na 10
lenena

Coś mi się pomieszało x) Powrót Bonnie to oczywiście +

ocenił(a) serial na 8
beta_00

Boże niech wkoncu dadza nowych bohaterow bo Liz i Jer odeszli. Matt i Tyler ..... nie mam pytań. Gdzie Enzo ? Czyzby pogrzebali i tak już z dupy wątek z Sarą?. Myślałem że chociaż Klaus sie pojawi na chwile aby złożyć kondolencje Car (wkoncu do niej cos czuł).
P.S: Car i tak jest najmniej irytującą postacią w tym serialu więc pozdro dla hejterów.

ocenił(a) serial na 7
coolerss

Car jest moją ulubioną postacią w TVD. Kompletnie nie rozumiem hejtów w jej stronę... A już zwłaszcza zarzutów, że jest egoistyczną dziwką.... :/

aleera89

Caro ma pełne prawo, żeby wyłączyć emocje, wszyscy wokół niej uciekali od bólu, kiedy ona, pozbawiona wsparcia przyjaciół, próbowała go znieść w uczciwy sposób.
Ale z drugiej strony, Caroline zawsze była ponad to, była lepsza i silniejsza od Eleny i nie wiem, czy czasem takie posunięcie nie zepsuje Care.

ocenił(a) serial na 7
beta_00

Nie chodzi mi o tą sytuację. Caro zawsze była świetną przyjaciółką, od kiedy zmieniła się w wampa. Wcześniej ukazywano ją jako głupiutką nastolatkę, która w głowie ma bal maturalny, dekoracje świąteczne i inne bzdety. Ale czyż nie to w głowie powinna mieć nastolatka? Potem stała się poważniejsza, a różne wyskoki związane z planowaniem imprezy na czyjeś urodziny, podczas gdy ktoś ma problem, były odskocznią od problemów, jej sposobem radzenia sobie z trudnymi sytuacjami. No ale najlepiej skupić się nad jej wadami i wywyższać na piedestale Elenę, która dla mnie jest postacią kompletnie nijaką, która POTRZEBUJE przyjaciół wokół, aby w ogóle istnieć. Car nigdy się nie poddawała i jej obecny stan, chęć wyłączenia uczuć jest dla mnie zrozumiały...Uważam, że to całe posunięcie może jedynie ją wzmocnić... Ciekawa jestem ile osób zaangażuje się na całego w przywracaniu jej do człowieczeństwa...

aleera89

W promo widać, że Elena i Bonnie, ale pewnie to Stefan będzie tym, dzięki któremu włączy emocje...

ocenił(a) serial na 7
beta_00

Plusy:
+Wszystkie sceny z Bonnie w tym "więzeniu"
+Powitanie Bonnie i Damona :) Cieszę sie ze to on był pierwszą osobą do której poszła po powrocie
+Pojawienie się Kai'a. Niby wątek nie był za ciekawy ale zawsze pojawienie sie tej postaci wpływa dobrze na odcinek.
+Moment podczas pogrzebu kiedy Liz była zegana przez innych policjantów
+Delena. Fajnie że w tym odcinku byli zwyczajni i że połowa odcinka nie skupiała się na ich problemach sercowych. Dużo lepiej sie ich ogląda razem kiedy jest ich mało :)
+Wątek z mamą Stefana i Damona. Na tą chwile jest to ciekawe , mam tylko nadzieje ze scenarzysci tego nie zepsują.
+Matt chce coś zrobić ze swoim życiem
+Na reszcie jakieś wspolne sceny Stefana i Damona.

Minusy:
-Caroline jakoś okropnie mnie irytuje od dwóch sezonów, a teraz chcą ją jeszcze spkinać ze Stefanem. A ta cała akcja z wyłączeniem uczuć, szkoda gadać.
-Tayler i jego problemy sercowe. Nie mam pojęcia po co wgl jeszcze trzymaja tą postać w serialu.
-Jo i Alaric. Ricka uwielbiam a Jo nie koniecznie. Miałam nadzieje że szybko ze sobą zerwą a tutaj oświadczyny i dziecko.

ocenił(a) serial na 7
beta_00

Ogólnie nic się nie dzieje w serialu !
Najlepsze sezony to z hybrydami, pierwotniakami tam każda postać miała co robić i była ważna. Teraz to taka moda na sukces każdy z każdym i sezon nie ma żadnego konkretnego celu.

ocenił(a) serial na 8
beta_00

skoro Damon i Stefan poznali Katherine w 1864 w wieku (maks) 20+ to dlaczego ich matka jest uwięziona w 1903, 46 lat po swojej 'śmierci'?

DrugDealerGirl

Pewnie wytłumaczą to tak, że w momencie śmierci miała w sobie krew wampira (pewnie kochanka, który chciał ją uratować), zmarła, pochowali ją a później się wykopała sama albo zrobił to ten wampir, który ją przemienił i uciekła. Żyła sobie i żyła gdzieś daleko a w 1903 wróciła do Mystic Falls o zrobiła coś bardzo złego, za co ją zamknęli w tym "więzieniu". Przynajkniej według mnie tak to wyjaśnią. To nowy wątek więc się postarają. Jak kogoś do serialu wprowadzają to dają mu fajną historię a to, że czasem później postać psują to już zupełnie nniezrozumiałe.