Wiem, wiem... był taki temat, ale nie został on do końca rozwinięty.
Ciekawią mnie błędy filmowców :D Zauważyliście jakieś? Jak nie to zapraszam do wnikliwego oglądania odcinków na nowo :D
Dam kilka przykładów :P
- w odcinku gdzie jest potańcówka i Elenę goni wampir ta wbija mu w brzuch ołówki ( bez bransoletki na ręku ) kiedy odciąga od niego rękę znów ją na niej ma :P
- kiedy Elena wciąga w krzaki Jeremiego, podczas balu ma on zapiętą marynarkę. Jest zmiana sceny, kiedy znów się pojawiają mimo że stoją w podobnych miejscach Jer zapina marynarkę ( która była zapięta? xD ) tak robi przez cały odcinek.
(Sorry, ale zapomniałam w których odcinkach to było :P )
Ja nie zauważyłam żadnych, chociaż pamiętam, że kiedyś widziałam cień kamery :P Niestety nie pamiętam gdzie i kiedy :/ Ale daaawno. Chyba rzeczywiście wezmę się od nowa :D Szkoda, że na VOD jest na premium, pier.dolnicy =.=
Ale nasze kochane "ciekawostki" też coś mają :D
* W odcinku siódmym pierwszego sezonu, na przyjęciu Halloween Stefan przyciska Matta do ściany. Na szyi Matta jest stetoskop, sekundę później go nie ma, następnie znowu jest.
*W odcinku "You're Undead to Me" w scenie, gdzie Caroline przestrasza kruka poduszką, ma na sobie szarą spódniczkę, chwile potem krótkie bieliźniane spodenki. Nie miała tyle czasu, by się przebrać?
*W pokoju Jeremy'ego w odcinku "Family Ties" można zauważyć, że na ścianie zawieszona jest plansza do gry w crokinole, jakby była to tablica do darts (gry w rzutki). Crokinole jest grą, w którą trzeba grać na płaskiej i poziomej powierzchni. Dodatkowo plansza jest ciężka, ponieważ jest wykonana z drewna, więc wieszanie jej na ścianie jest dosyć niedorzeczne.
*W stanie Virginia, w którym znajduje się Mystic Falls, jeżeli masz poniżej 21 lat, wszystkie identyfikatory powinny być pionowo. W odcinku "Lost Girls", gdy szeryf Forbes zagląda do porponetki Vicky, jej identyfikator jest poziomy.
*W odcinku "Children of the Damned" w retrospekcji z 1864 roku, za Katheriną znajduje się obraz Renoir'a "Two Young Girls at the Piano". Został on namalowany dopiero w 1892 roku.
*W pierwszym odcinku drugiego sezonu ("The Return") po tym jak Katherine dźgnęła Stefana, w następnej scenie Elena czyści jego ranę szmatką, która jest we krwi. Gdy pojawia się Damon, Elena wstaje, aby iść. Jej szmatka jest czysta i nie widać na niej żadnych plam krwi.
*W drugim odcinku drugiego sezonu ("Brave New World") kiedy Caroline znajduje się w szpitalu, naszyjnik wypełniony werbaną, który dostała od Eleny, pali jej skórę. Stefan natomiast wiele razy dotykał naszyjniku Eleny bez żadnych niekorzystnych efektów.
Dość zwięźle powiązana ogółem z historią, reszta dość niezauważalna, ale... zawsze coś :D
Co do naszyjnika to prosta sprawa. Bo tylko w wisiorku była werbena. A Stefan jedynie trzymał za łańcuszek.
Szczerze to podziwiam tych którzy oglądając odcinki wyłapują błędy :P
Ja żadnych nie zauważyłam, jedynie czytam na innym forum co inni zauważyli.
Blush, mam dokładnie tak samo :P Jeszcze nigdy chyba nie wyłapałam żadnego błędu, jestem tak skupiona na bohaterach i poszczególnych scenach, że nie zwracam uwagi na takie coś. Później, gdy czytam o takowych błędach na forach, nie mogę uwierzyć, że ich nie zauważyłam :P
W odcinku "Masquerade" gdy Katherine przyciska Caroline do ściany, blondynce pomiędzy ujęciami zmienia się ułożenie włosów.
Fajnie :D
Ja ogólnie oglądając serial też oglądam z zapartym tchem i nie dało by rady wtedy zauważyć tych błędów :P
Ale oglądam tą serię już setny raz i tak mnie coś wzięło, żeby posprawdzać... trudne to jest muszę przyznać, ale nie niewykonalne :P
ja ogolnie tez ich nie dostrzegam, ale jeden co mi przychodzi do głowy był rażący xD
w Masquarade jak Elena odczuwała dźgnięcia Kat i krew jej leciała... to na plecach Elena miała całą bluzkę we krwi, dosłownie całe plecy, cała bluzka z tyłu :P
a w kolejnym odcinku, jak porwana Elena sie budzi w tym opuszczonym domu to ma zaledwie plame krwi na plecach ... :P
Ja wylapalam kilka bledow rzeczowych i logicznych...
Po pierwsze, grobowiec w ktorym uwieziono niedawno Kat, w pierwszym sezonie nie zostal ponownie zamkniety po wizycie Damona, Stefana i Anny, gdyz obie wiedzmy (Bonnie i jej babcia) byly bardzo wyczerpane i popelnily blad. Dzieki temu na zewnatrz mogly sie wydostac wszystkie wampiry uwiezione tam w 1864. Dlatego aby Kat nie mogla stamtad wyjsc, Bonnie musiala juz w drugim sezonie rzucic to zaklecie 'zamykajace' jeszcze raz.
Nie dosc, ze nic na ten temat nie ma, to jeszcze kiedy Elena zostala porwana i ktos chcial rozmawiac z Katherin, Bonnie powiedziala, ze to nie ma sensu, bo K. nic nie powie jesli jej nie uwolnia, a ona nawet gdyby chciala ja uwolnic to nie moze bo czar rzucila razem z babcia i tylko razem z nai moglaby go zdjac. Chcialo by sie powiedziec: BULLSHIT!!
Po drugie, kiedy w ostatnim odcinku pierwszego sezonu Kat dzgnela Johna i odciela mu palce, ten w nastepnym odcinku trafil do szpitala. Najzabawniejsze jest to ze nikt go nie pytal co mu sie stalo i kto go zaatakowal. Nie tylko nikt z personelu szpitala, ale nawet Jenna.
Gdyby to bylo tylko dzgniecie, tak jak w przypadku Jenny, mozna by to bylo jakos jeszcze wyjasnic (ktos sie wlamal do domu, John go zauwazyl i zarobil noz w brzuch). Ale odciete palce?? Jaki bandyta obcinal by komus palce a potem go dzgnal? I nikt, nie wtajemniczony w wampirze tajemnice, nie zadawal niewygodnych pytan? To sie nie trzyma kupy...
No dokładnie.
Z tymi paluchami to już mega przegięcie było, ja pierdziu;)
Wyjebka nie z tej ziemi...
A może to była w tej rodzince normalka?? XD
John:
"No, u nas to rodzinne. Każden se paluchy ucina, czy to przy krojeniu sałatki..nic wielkiego..."
Chyba zapomniałaś, że w odcinku Masquerade pojawiła się nowa wiedźma, która pomogła braciom i Elenie i być może to ona rzuciła klątwę (a raczej napewno). Bonnie nie ma jeszcze na tyle siły żeby ją zdjąć.
Po drugie, radzę wsłuchiwać się także w to co mówi aktor a nie argumenty opierać na polskich napisach. Bonnie powiedziała Stefanowi że rzuciła ten urok z babcią za PIERWSZYM razem. Czyli był także drugi.
Jeśli chodzi o tą drugą sprawę, tak owszem, to dziwne, że nikt nie wypytywał Johnna co się stało, ale odcinek trwa 40 minut i scenarzyści muszą zmieścić w nim wszystko co chcą. Tak samo z powyższą sytuacją, nie było widocznie miejsca na sceny rzucania klątwy.
Ktoś zaraz może napisać: jakim cudem Katherine dostała się do domu Caroline, błąd!
I o tym scenarzyści się wypowiedzieli: wpuściła ją matka Caroline, ale zwyczajnie ta scena nie pasowała do odcinka.
A chyba każdy widz może się domyślić, że tak musiało być. Musimy mieć wszystko dokładnie podane na tacy?
W 1 odcinku pierwszego sezony Caroline ma ciemno brązowe oczy. W dalszych odcinkach są one jasno zielone, albo błękitne : ) A wgl. to Caroline często w jednej scenie raz ma przedziałek po prawej, a raz po lewej xD
Też sobie czasami przedziałek zmieniam :D raz na lewo raz na prawo :D bez przesady :)
Kiedy Elena została porwana, plamy krwi na jej ubraniu były czerwone, a chyba każdy, kto kiedykolwiek się zranił, wie, że z czasem, kiedy krew zasycha, staje się brązowawa.
A i jeszcze jedno- kiedy Damon zamykał Kath w grobowcu, robił to, jakby popychła skzlane drzwi, później Caroline, młody wampir, bez problemu odsunęła kamień, ale już w 2x10 Stefcio i Damon, razem, ledwo co dają radę
Słuchajcie, może palnę teraz głupotę, ale nie rozumiem jednej rzeczy.
Katherine powiedziała Damonowi, że Elijah ją zauroczył i kazał zostać w grobowcu.
To jak w końcu działa to zauroczenie? Na wampiry to inaczej wpływa czy jak?
No bo idąc tą drogą, Elena też mogłaby wiedzieć, że Damon ją zauroczył żeby zapomniała o tym co jej powiedział.
Może wampiry o tym nie zapominają, tak jak ludzie? Nie wiem. Ale w końcu, żeby sobie przypomnieć, co wymazał człowiekowi z pamięci wampir, trzeba zostać wampirem. Ale nie byłoby mechanizmu przypominającego dla wampira, któremu zmanipulował umysł Original. No i też mam wrażenie, że zauroczanie w gruncie rzeczy służy temu, żeby wampirom łatwiej było przetrwać.
No chyba że tak, ale trochę to dziwne, że jesteś świadoma iż możesz wyjść z grobowca ale jednocześnie urok cię w nim trzyma ;d
Nie mówię że lepiej:P
Ja tam chciałam żeby szybko wyszła i zburzyła tą Stelenową sielankę:P
Wampiry są świadome tego zjawiska jakim jest zauroczenie, a ludzie nie. I może dlatego łatwiej im je rozpoznać. Np. jaka Kat miesza w głowie Stefanowi i kreuje jego sny, to on wie (domyśla?) się, że to ona.
Na pewno zauroczenie działa inaczej na wampiry, a inaczej na człowieka. Ale nie w tym rzecz. Elijah wyciągnął Stefana z grobowca, a ona nie mogła wyjść, więc myślę, że jakoś z tego zorientowała się , że pierwotny ją zauroczył.
Chyba rzeczywiście masz rację. Wiesz, za każdym razem gdy oglądam tą scenę to sama jestem zauroczona Elijahem więc może dlatego tego nie zauważyłam :D
Damon używał zauroczenie żeby komuś zmienic wspomnienia dlatego musieli o tym zapominac a co do zapominania miała katherine? Eljah nie zmieniał jej wspomnień tylko nie pozwolił jej wyjśc
Caroline przez jakiś czas nie miała wymazywanych wspomnień (na początku), jedynie zmuszana była do robienia różnych rzeczy bądź nie mówienia o nich, ale nie zdawała sobie sprawy z tego, że Damon ją zauroczył.
A już np. znajomy Rose i Trevora - ten, który się chwalił swoim wykształceniem - wiedział, że został zauroczony. :)
Damon nie wymazywał też wspomnień Andie, ale i tak nie wiedziała, co jej zrobił.... Czyli na wampiry działa to inaczej :P
w odc "miss mystic falls" gdy elena schodzi ze schodów i później tańczy z damonem (ahh ta scena...) inaczej ma włosy ułozone ;) ale i tak uważam ze serial jest super! w kazdeym filmie zdarzaja sie takie pomyłki! pzdr!
o kurde ale jesteście spostrzegawcze xD ja jestem ślepa generalnie ale głownie w scena z Damonem bo wtedy raczej skupiam sie na jednym punkcie ;D ale za to jakim ;)
haha racja! ale jak sie obejrzało ta scenę już tyle razy, to na serio rzucało się w oczy xD
szukam watku o absurdach w tym serialu, byl tu taki... ten jest podobny, aczkolwiek .. moze ktos podesle linka?
w ostatnim odcinku, kiedy to niby ojciec Bonnie dodał do wody w MF werbeny, Rebekah poszła rano pod prysznic, dziiiiwne :>
W odcinku 4x13 Shane mówił żena wyspie nie ma zasięgu. W zwiastunie 4x14 Elena dzwoni do Caroline. Magic :D
Podczas sceny, kiedy Bonnie fotografuje tatuaz Jeremiego i opowiada mu historię, to jej fryzura - grzywka zmienia połozenie w zaleznosci od ujęcia. Raz zakrywa całe czoło, raz jest ułozona na bok, potem znowu cale czolo. Całkiem zabawne:D
+ w scenie seksu Deleny w 4x08, która działa się na początku odcinka - na łózku, za plecami Damona lezy czyjas blada, damska dłoń :D Która nie nalezy ani do Eleny ani do Damona :D ha ha ha - to mnie rozwaliło
w 1 sezonie stefan , elena, bonnie i jej babcia sa w kuchni w domu bonnie ( nie pamietam ktory to odcinek ,ale stefan gada cos ze na zewnatrz nie bedzie mogl ich obronic,a babcia bonnie co ze same umieja sie obronic ) natomiast w 4 sezonie stefan musi czekac az bonnie go zaprosi
sama bym tego nie zauwazyla gdybym nie ogladala po raz kolejny 1 sezonu ;)