A konkretnie o to, w którym rozdziale Damon dawał Elenie krew (książka Szał), bo jakoś tego sobie nie przypominam, a kiedy Elena już została wampirem, to było powiedziane, że Damon i Stefan jej dali dużo swojej krwi?.
Damon przyszedł do Eleny w nocy do domu żeby napić się jej krwi. Elena nie chciała go wpuścić do pokoju więc ją zaszantażował jej młodszą siostra. (Damon mógł wejść do praktycznie wszystkich pomieszczeń w jej domu oprócz pokoju Eleny i pokoju znajdującego się pod sypialnią Eleny ponieważ należały one kiedyś do wcześniej znajdującego się na tym terenie domu który został zburzony). Elena wyszła do Damona na korytarz chcąc uratować siostrę i dała mu napić się krwi. Damon dał również wtedy Elenie swoja krew.
to bylo o ile się nie myle jeszcze w drugiej części, czyli Walka, nie pamiętam w którym rozdziale, ale było że Damon przyszedł do Eleny w nocy, po tym jak najpierw był u niej na obiedzie i ona najpierw chciała go przechytrzyć, że go nie wpuści do swojego pokoju, bo to był kiedyś osobny dom i musiał zosatać zaproszony, ale on zagroził, że pójdzie do Margeret i wtedy Elena wyszła do niego na korytarz, on się napił od niej i wtedy on dał i jej w zamian. ;)
ale to chyba nie było opisane tylko zostawione do domyślenia nie? tak mi się zdaje że jest napisane że wyszła potem przerwa i napisane że się obudziła w swojej sypialni nie?
Kiedy Elena się budzi zaczyna sobie przypominać wydarzenia ubiegłej nocy. Jest to opisane na początku 13 rozdziału.
A w którym rozdziale po tym jak stała się wampirem ujawni się? Chodzi mi o to jak np. pokaże się cioci ;]
Elena pokazała się jako wampir Bonnie i Meredith w 6 rozdziale, ale powiem szczerze ze nie przypominam sobie zeby był wątek ujawnienia się ciotce. Pokazała się jeszcze swojej siostrzyczce Margaret(tak jej było na imie???) ale nie pamiętam juz w którym rozdziale(pamiętam ze wtedy chciał małą zaatakować biały kotek którego miały którym była Kat de facto). Natomiast ciotce nie ujawniła się chyba nigdy.
Aha, rzeczywiście, nie ujawniła się, a szkoda : ) I szczerze mam nadzieję, że się w końcu po tym jak zmartwychwstanie pokaże rodzinie, w następnych książkach, ale chcę też, żeby w serialu nie robili śmierci Eleny, bo to by było za smutne! Dzisiaj przeczytałam cały Szał i się poryczałam jak Bonnie opisywała w pamiętniku śmierć i pogrzeb E. : / To było straszne!
Stefan napił się krwi od Eleny po tym jak ktoś wrzucił go do studni (oskarżali Damona a okazało się ze to Kat) a potem Elena go znalazła i uratowała. Bonnie i cała świta poszli po siostre Meredith, która była pielęgniarką i w tym czasie Elena dała mu się napić. Ale nie jestem pewna na 100% czy to był pierwszy raz, czytałam pół roku temu i nie pamiętam dokładnie.
nie, pierwszy raz był w drugiej części jak Elena dowiedziała się czym jest Stefan, on jej opowiedział jego historię i Elena pozwoliła mu się napić swojej krwi, a potem on dał jej swoją.
a co do Szału to ja też wczoraj kończyłam tę część i też się okropnie popłakałam, jak Bonnie pisała w pamiętniku...