Ta zabawa zaskarbiła sobie już uznanie wielu filmwebowiczów, jest dość popularna na niektórych forach innych filmów i seriali. Pamiętniki wampirów maja jednak tak ogromny potencjał w tej zabawie, że aż dziwie się że nie znalazłem tu takiego tematu. Możliwe że gdzieś jest, ciężko przejrzeć blisko 3k tematów, jeśli tak to po prostu odświeżę wątek ;p Dobra, przechodzę do konkretów, zabawa polega na pisaniu w charakterystyczny i specyficzny sposób (dokładnie jak poniżej) rzeczy których się nauczyliście z tego serialu. Zachowań i sytuacji które wymagają czegoś więcej niż prostej logiki (bo ta może się nie sprawdzić). Myślę, że temat w przeciwieństwie do wielu innych tutaj uświadomi nam jak fantastycznym serialem są Pamiętniki wampirów, i jak wiele życiowych sytuacji przedstawia. Kopalnia wiedzy, można czerpać doświadczenia całymi garściami. Wiec zacznijmy! Let’s go!
1. Jeśli jesteś super mieszańcem -wampiro-wilkołakiem, silniejszym i szybszym niż jakikolwiek wampir bądź wilkołak, i jedyne czego pragniesz to słaba ludzka dziewczyna-doppelganger , a wszyscy inni w twoim otoczeniu chcą się ciebie pozbyć (łącznie z przybranym ojcem-wampirem-zabójcą-wampirów, matką-wiedźmą i bratem-kamikaze), to:
a) Nie zabijaj dwóch braci-wampirów zakochanych w dziewczynie-doppelgangerze, którzy zrobią wszyto by ją uratować, chcą zniweczyć każdy twój plan, zawszę próbują Cię oszukać i otwarcie planują twoje unicestwienie. To może nie być dobry pomysł.
b) Nie wpływaj siłą woli na umysł dziewczyna-doppelganger, bo jeszcze zacznie słuchać twoich poleceń i rozkazów, a to nie ułatwi Ci sprawy.
2. Jeśli jesteś dziewczyną-doppelgangerem którą potrzebuje super silny i groźny mieszaniec -wampiro-wilkołak i od czasu do czasu jakieś inne nadprzyrodzone stworzenia i z tego powodu giną i cierpią wszyscy twoi bliscy których kochasz; pamiętaj, chcą twojej LUDZKIEJ krwi! Nie daj się zamienić w wampira. Stracisz na znaczeniu, kompletnie zniweczysz ich plany i ocalisz wszystkich których tak bardzo kochasz. Po prostu tego nie rób tego.
3. Jeśli jesteś wampirem, i goni Cię super-wampir-zabójca-wampirów, po uzyskani nad nim niewielkiej przewagi, pobiegnij na parking gdzie jest twoje auto, prawdopodobnie nie będzie Cię tam szukał. Kiedy już tam dotrzesz, wyjmij pęk kluczy i znajdź właściwy, następnie spróbuj otworzyć auto, po czym ponów tą czynność przy odpalaniu i spróbuj odjechać. Pamiętaj, to że wampiry są szybsze niż bolidy F1 nie ma w tej chwil najmniejszego znaczenia. Liczy się czas i element zaskoczenia!
4. Jeśli jesteś super mieszańcem-wampiro-wilkołakiem, a dwóch irytujących wampirów których może zabić tylko kołek w serce schowało się w drewnianym domku, to weź gazetę i wybij nią okno. Bydlaki muszą wiedzieć, że nie żartujesz!
5. Jeśli właśnie spuszczono z Ciebie parę litrów krwi, to idź do domu i walnij sobie porządnego kielicha. Wódka świetnie uzupełni brak krwi w organizmie.
Myślę, że chyba już wiecie o co chodzi. Zapraszam do zabawy. Pozdro.
Hahaha. Cały odcinek się zastanawiałam czemu oni tej książki nie skserują i na czym polega problem:)
8x14:
316. Komórka ZAWSZE zadzwoni w najbardziej niewłaściwym momencie.
317. Jesteś heretykiem czerpiącym moc z własnego wampiryzmu. Do zbicia szyby musisz jej jednak zaczerpnąć z budynku. Uciekasz dopiero w obecności strażnika, tak jest bardziej efektownie. Strażnika nie zabijasz, mimo że jesteś psychopatą. Pozwalasz sobie złamać kark po tym jak omal nie przegrałeś walki ze śmiertelnikiem. Znowu lądujesz w zamknięciu. Czekasz na następny sezon.
318. Masz kilka tysięcy lat doświadczenia, nie możesz wygrać mentalnego pojedynku z amatorką.
319. Masz kilka tysięcy lat, jesteś telepatą, przeszperałeś tysiące umysłów. Nadal jesteś zbyt głupi by zabrać jedyną broń zdolną cię zabić spoza zasięgu rąk twojego wroga.
320. Największym zakapiorem ostatnich kilku tysięcy lat i jedyną słuszną kandydatką do kierowania Piekłem jest Katherine.
321. Nieważne co zrobi Stefan. Trzeba mu natychmiast wybaczyć tylko dlatego, że w przerwach między byciem rozpruwaczem jest taki wrażliwy.
8x15:
322. Miej ponad 200 kości do dyspozycji. Zrób tylko jeden sztylet.
323. Po unieszkodliwieniu Diabła nie demontuj dzwonu, który może spowodować masowe morderstwo. Przecież masz 100%-wą kontrolę nad jego użyciami.
324. Dom płonie. "Czy ja aby na pewno chcę przeżyć? Czy na pewno chcę uratować córki przyjaciółki? Czy nie lepiej byłoby zginąć śmiercią w męczarniach żeby dotrzeć do chłopaka? Oto jest pytanie." Czyli rozwiązywanie kryzysów egzystencjalnych w najmniej odpowiednim momencie.
325. Przechowuj nagie zwłoki byłej przez kilka lat, może kiedyś przydadzą się jako kości.
326. Bądź 2000-letnim Diabłem, który stworzył piekło. Daj się zmanipulować kilka razy młodszej od siebie wampirzycy i zabić ponad 10 razy młodszemu wampirowi, a w zasadzie człowiekowi.
327. Ktoś chce Cię spalić ogniem piekielnym w podziemnym tunelu i w tym celu Cię trzyma? Nie wyrywaj się jak szalona, tylko stój spokojnie i grzecznie poproś, by Cię puścił. Na pewno zadziała!
328. Zamiast zniszczyć potężny dzwon, który stanowi połączenie między piekłem i światem ziemskim, zniszcz piekło. Kogo obchodzi, dokąd trafią dusze złych ludzi. Co tam jakiś metafizyczny porządek.
329. Daj się zabić przez piekielny ogień- przecież nie możesz wrzucić Katherine w ogień i sam uciec.
330. Czekaj na dziewczynę kilka lat. Przywitajcie się jednym, wyplutym z chemii pocałunkiem.
331. Zrezygnuj z prób unieruchomienia jednej osoby bijącej w dzwon. Ewakuuj miasto. Znowu.
332. Zdradź swój wielki plan wrogowi, co ci szkodzi?
333. Każdy może zostać Profesorem X - wystarczą dobre chęci, bezpański budynek i dotacja od znajomego 1000-letniego Pierwotnego.
334. Władasz Piekłem, jesteś niemal nieśmiertelna i możesz sprowadzić ogień na znienawidzone miasto. Właśnie wykiwałaś Diabła-telepatę i zawładnęłaś tysiącami dusz. Twoją najambitniejszą rozrywką jest podszywanie się pod kogoś i droczenie z byłym.
335. Zniszcz Drugą Stronę i Piekło. Po śmierci mimo to znajdzie dla ciebie jakiś przytulny, astralny ciepły kącik, w którym już czekają zmarli bliscy, którzy wcześniej byli w jednym z powyższych.
336. Wybierasz się do kościoła na mszę żałobną? Obowiązkowo załóż różową sukienkę!
Chodziło mi o tych wszystkich, którzy powinni wyparować wraz ze zniszczeniem obu form zaświatów a mimo pojawili się pod koniec, najwyraźniej jako jakaś forma ducha/duszy/czegokolwiek: Jenna, Vicky, Lexi - wampiry; Tyler - wilkołak; babcia Bonnie i przodkinie z rodu Bennett; Ayana i Jo - czarownice
Rozumiem, ich pojawienie się to taki wymóg "ładnego" zakończenia - wszyscy szczęśliwi choć martwi, coś się kończy, coś się zaczyna, itp. Mimo wszystko.. hm.
Lexi i babcia Bonnie z tego co pamiętam 'znalazły spokój' przed zniszczeniem drugiej strony, więc myślę, że nawiązanie do tego było niezłym rozwiązaniem.
337. Zakochaj się w facecie, bo oddał ci wisiorek. Ahhh jakie to altruistyczne! Co prawda próbował zabić/zabił twoich przyjaciół i rodzinę, zgwałcił twoją najlepszą przyjaciółkę i maltretował cię - ale WHO CARES.
338. Jesteś w toksycznym związku? Macie na siebie okropny wpływ? "Ukochany" robił i robi wobec ciebie obrzydliwe rzeczy? Cóż, najlepszym rozwiązaniem będzie pójście do łóżka. Praca nad relacją? To dobre dla lamusów.
339. Gadaj przez x sezonów jak to bardzo kochasz Elejnę, jakie to twoje światełko w życiu i eternal luv. Na końcu obdarz ją uśmiechem a'la Grinch.
340. Stworzyłeś całkiem fajną, uroczą bohaterkę? Zniszcz jej charakter dla kretyńskiego szipu.
341. Stworzyłeś świetną bohaterkę, wokół której kręcił się pierwszy sezon i która jest wręcz legendą serialu? Spraw jej kretyńską śmierć i jeszcze bardziej idiotyczny powrót. Jej ukochany ją zabił? Ona i tak stwierdza, że by go wybrała (magia Stefa <3).
342. Nie możesz żyć bez kretyna, z którym byłaś w chorej relacji. Co prawda mogłaś dalej egzystować bez rodziców, ale bez Damonka?!
343. Za grzechy Damona obwiniaj umierającą Katherine.
344. Urządź damski wieczór ze swoimi przyjaciółkami. Dziw się, czemu nie cieszą się z twojego szczęścia z facetem, który jedną z nich zgwałcił, a drugą próbował zabić.
345. Taniec na barze w topie i spodniach = taniec półnago, straszne. Eksponowanie biustu przy łapaniu stopa = ok.
346. Miej pretensje do byłego, że śmie spać z laską, która próbowała cię zabić - nieważne, że sama niedawno związałaś się z gościem, który chciał zabić prawie wszystkich twoich przyjaciół.
Jakoś mi się widzi, żeby Damon gwałcił Caroline. Sama go podrywała i zaprosiła do łóżka...
To, że go zaprosiła do łóżka, to fakt. Chodzi mi o to, co się działo w tym łóżku. Kiedy odkryła, że jest wampirem, zdecydowanie nie dawała mu przyzwolenia na seksualne działania wobec niej.
Chociaż sprawa z Caroline jest bardzo delikatna, na Tumblrze wielu ludzi spiera się, czy był to gwałt czy nie. Nawet jeśli nie, nie zmienia to faktu, że Damon seksualnie molestował kobiety: Elenę próbował zahipnotyzować, aby go pocałowała, całował ją na siłę, plus sytuacja z Andie w wannie.
347. Twoja przyjaciółka nie popiera twojego związku z psychopatą? Zastosuj wobec niej slut-shaming, zawsze na propsie.
348. Co z tego, że jesteś niezniszczalnym i wyj*biście poteżnym ogniem piekielnym i niszczysz wszystko w promieniu kilku mil i tak pokona cię 20-kilku letnia wiedźma i dwie od dawna nie żyjące
349. Bądź tą wyżej wymienioną wiedźmą, nagle zdobądź supermoc i tak o złam niezniszcalne od 2 sezonów zaklęcie, bo musi być happyend
350. masz szansę nadrobić relację z córką, którą odnalazłaś po tysiącu lat? olej ją dla miłości życia, która ma cię gdzieś
351. Jesteś jedyną czarownicą w mieście? Przyjaciele będą ciągle do ciebie dzwonić i prosić o radę, nie masz nawet 1 wolnego dnia. Jeśli ty masz kłopoty, pomogą ci jeśli akurat nie mają nic do roboty.
352. Gadaj przez cały sezon, że nie możesz żyć bez zmarłej dziewczyny. Gdy cudem wróci do życia nawet do niej nie zadzwoń. (brat Eleny i Bonnie)
353. Każ swojemu chłopakowi wampirowi pilnować nie tylko przyjaciół, ale całego miasta. Miej pretensje , że stało się coś złego.
354. Wszyscy starają się, byś przeżyła kolejny dzień?Nie pomagaj im, ciągle rób coś na własną rękę, gadaj z wrogiem itp
355. Jeśli nie potrzebujesz już pilnowania i zostałaś wampirem, koniecznie zmień się znów w człowieka i żyj w "bardzo bezpiecznym" Mystic Fall.
356. Wiesz, że ma po ciebie przyjść najbardziej niebezpieczny wampir w historii? Siedź spokojnie w domu i czekaj co będzie dalej
357.Niebezpieczny psychopata chce się zmienić i naprawić błędy? Ześlij go do więzienia w innym wymiarze. Na pewno się nie wkurzy.
358.Zabijałaś ludzi bez mrugnięcia okiem? Wciąż uważaj się za moralny autorytet
359. Mając przyjaciół wampirów i zakochaną w tobie potężną wampirzycę nie korzystaj z ich pomocy tylko narzekaj, że musisz być barmanem.
360. zabicie syren jest niemożliwe przez pół sezonu, na zabicie ich szefa wystarczy jeden wieczór.
361. nagle przypomnij sobie, że od zawsze podobał ci się chłopak przyjaciółki
349 w punkt:)
362. jeśli jesteś wampirem, koniecznie idź na medycynę, nieważne, że niedawno nie miałaś żadnej kontroli nad pragnieniem
363. byłaś niezwykle sprytną wampirzycą przez wiele stuleci? nie wpadnij na to, by załatwić sobie dom czy mieszkanie, tylko po przemianie w człowieka błagaj o nocleg byłych, którzy nie mogą na ciebie patrzeć
364. Wampir, który znany jest z tego, że najbardziej chce być człowiekiem zabił twojego ukochanego na twoich oczach, a ty dysponujesz lekarstwem na wampiryzm. Najgorszą karą będzie zamiana go w człowieka! Dlaczego? Yyyy... Bo tak!
365. Nie mając pracy ani studiów możesz bez problemu pozwolić sobie co chwilę na nowy dom i spalenie go , jeśli masz na to ochotę.
366. Umiejąc rzucić zaklęcie niszczące piekło, nie potraf wskrzesić ukochanego chłopaka (mimo że poprzedniego wskrzesiłaś kilkukrotnie).
Świetne :)
367. Miej do wyboru dwóch wampirów : 1 jest romantykiem, uważa cię za anioła (a jesteś rozpruwaczem), zrobi dla ciebie wszystko, dobrze traktuje. 2 traktuje cię jak idiotkę, okłamuje, pobił kobietę w ciąży. Wybierz 2.
368. Jesteś wilkołakiem? Narzekaj, że chcesz być człowiekiem. Zostałeś hybrydą? Wściekaj się, że chcesz być wolny i niezależny. Znów jesteś człowiekiem? Rozpaczaj, że nie masz już mocy, a byłeś potężny.
369. Bardziej przejmuj się kolegami Heretykami, niż swoimi dziećmi.