PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=502112}

Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 122 tys. ocen
7,7 10 1 122118
5,5 4 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów

Czy tylko ja mam wrażenie, że gość od scenariusza i castingu czytał jakąś alternatywną wersję książki L.J. Smith? Rozumiem, że to jakaś luźniejsza interpretacja, ale ciekawe jak zrobią 6 tom ( o ile tyle sezonów wyjdzie ), skoro tam mniej więcej co drugą stronę są podkreślane blond wlosy i niebieskie oczy Eleny ( ma wyglądać jak anioł ) i dla kontrastu kasztanowe włosy i opalona skóra Caroline. Poza tym Elena miała być przebojową panną, która okręca sobie wszystkich facetow wokół palca, a ta tutaj to jakieś biedne, zahukane dziewczę. W tym wszystkim za bardzo przypomina Bellę ze Zmierzchu. A wampirzy braciszkowie są jakoś tak średnio przystojni. Niby OK ale po wyobrażeniach w trakcie czytania pojawia się jakiś niedosyt. Ale to akurat moja prywatna opinia ;)

ocenił(a) serial na 7
DarkyAngel

O matko od początku było wiadomo że serial będzie miał tyle wspólnego z książkami co nic więc nie wiem po co teraz takie gadki

Joker_27

No cóż ja nie wiedziałam. A forum jest od tego, żeby wyrazić swoją opinię.

ocenił(a) serial na 10
DarkyAngel

Jak na razie książka mnie śmieszy-Elena w książce to jakaś głupiutka sweet blondynka. Całe szczęście zmienili to w serialu.

ocenił(a) serial na 10
Anjani

Moim zdaniem książka jest żenująca, drewnianym stylem pisana i naciągane wątki, a kreacja głównej bohaterki tak amerykańsko głupio, że aż skręca, no ale to tylko moje zdanie;)))

ocenił(a) serial na 8
alternatywa000

To nie tylko Twoje zdanie ;)

Divine

Jak dla mnie serial jest o wiele lepszy niż książki. Nie dałam rady przez to przebrnąc. Normalnie jak zaczynam jakąś serię to ją kończę, ale tu zatrzymałam się w połowie i koniec.
Po prostu nie przekonuje mnie styl pisania L.J. Smith. Zbyt prosty język, słabo zarysowane postacie - zazwyczaj albo czarne albo białe, a co z odcieniami szarości?
Za to serial póki co zaczyna się dobrze (bo to tak naprawdę dopiero kilka odcinków), ma potencjał, nie jest jakimś arcydziełem, ale przyjemnie się go ogląda ;)

ocenił(a) serial na 9
Speak_

pierwszą część sagi czytałam już daaawno temu i powiem szczerze od początku miałam do niej neutralne podejście. nie jestem jakoś szczególnie wymagająca, kiedy sięgam po takie nastoletnie lektury, ale to było już lekkie przegięcie ^^. nie, nie i jeszcze raz nie! elena mnie dobijała, a odmiana imienia 'stefano' irytowała. i ta niesamowicie szybka, a co za tym idzie płytka akcja. elena kochała stefka chyba już po 50 stronach? :D podsumowując poległam na pierwszej części, a co do reszty - posiliłam się jedynie streszczeniami. ale tam nakombinowała autorka. Oo'

także bardzo się cieszę, że reżyser nie poszedł w ślad za książką i że jest ona jedynie "podstawą" fabuły serialu. a co do serialu - jestem pozytywnie zaskoczona, muszę przyznać. spodziewałam się drugiego zmierzchu z jakże 'wampirycznymi' (tja-.-') wampirami. a tymczasem jest trochę brutalniej i bardziej mrocznie :D czyli tak, jak być powinno ^^