Czemu wszyscy chcą na siłę porównywać do "Zmierzchu"?
Nikt nic nie ściągnął z tej sagi, ponieważ pierwszy tom Pamiętniki Wampirów pojawił się w księgarniach wcześniej, niż większość fanek Twilight się urodziła, albo jeszcze nawet nie było ich w planach. ;) Bez urazy.
Przeczytałam Zmierzch, ale i też przeczytałam wszystkie tomy Pamiętników jakie wyszły.
Miłość w PM wygląda inaczej niż w Zmierzchu i wogóle wszystko jest inne.
Czekam na serial choć już zauważyłam wiele odstępstw od książki... Niestety.
Pozdrawiam
Tolcia :)
Bohaterką serii jest 17-letnia Elena Gilbert. Szkolna gwiazda, natyka się na przystojnego wampira. I tu się kończy podobieństwo do "Zmierzchu". Książka ma trochę bardziej warką akcję. Elena przy pomocy swoich 2 przyjaciółek 'zdobywa' serce tajemniczego nieznajomego - Stefano. Potem dochodzi jeszcze jeden wazny wątek - przeszłośc wampira. Dowiadujemy się, zę Stefano ma brata Damona, z którym w przeszłości walczył o wzgledy pewnej dziewczyny i skończyło się to 'śmiercią' braci. Więcej nie opowiem, bo książka straci urok. I tak na marginesie pierwsza częśc jest najgorszą częścią w serii, więc wytrwaj do końca - następne częsci są coraz ciekawsze.
Moim zdaniem bardziej wartka akcja i mniej miłosnych rozterek sprawia, że książka jest ciekawsze niż "Zmierzch".
I jeszcze jedna uwaga co do filmu - Elena w ekranizacji jest brunetką, myślę, że popełnili tu spory błąd - bo w trzeciej części serii ("Szał") kolor włosów bohaterki będzie miał znaczenie.
Zgadzam się z autorką wątku. Ktoś musiał być kompletnym kretynem, żeby to porównywać z serią Zmierzchu. Warto dodać, że na początku zmierzch Meyer też wszyscy krytykowali za, za prosty język i co z tego wyszło. Miliony fanek na całym świecie, które przeczytały zmierzch dopiero, gdy ujrzały w roli Edwarda Roberta Pattinsona. Tak jak laski u mnie w szkole chodzą na przerwach ze Zmierzchem i udają, żę czytają, a po tygodniu są nadal na tej samej stronie.(serio!!!)
Pamiętniki są bardzo wciągające i mają lepszą fabułę niż Zmierzch i na pewno są bardziej straszne niż ten prowizoryczny horror.
PS. Skrytykowałam tutaj Serię zmierzchu, ale lubię je czytać. Było to czysto konstruktywne ujęcie moich spostrzeżeń po lekturze obu serii.
agisonik92 - Rany u mnie to samo. Jak czytałam Zmierzch w marcu 2008 to nikt nie był zainteresowany nawet otworzeniem książki. A teraz? Koszulki z Edwardem, Torby z Edwardem, kolczyki z Jacobem. Tak szczerze mówiąc to ekranizacja Zmierzchu nie była mi do szczęścia potrzebna ;) Film niewiadomo jak dobry nie jest, a zrodziła się lawina pseudofanek. Tak samo będzie z Pamiętnikami... Niektóre fanki Zmierzchu już to poczytują (Bo to przecież o wamirach! Może będziemy mieli kolejnego Edwarda?!), ale po filmie będzie tak jak z powieścią Meyer. Pozdrawiam!
Dokładnie! I wiesz co zastanawiam się dlaczego oni wszyscy krytykują tak PW ja tego nie rozumiem. Laski nie przeczytały do końca pierwszej części i wypowiadają się tak krytycznie jakby skończyły wszystkie pięć tomów.
No nie wiem co ty na to, ale radzę przeczytać:P
Po za tym jak ktoś lubi coś strasznego o wampirach to proponuję klasyczną Anne Rice i Kroniki wampirów. To jest 9 książek o wampirach. Świetne polecam. Zwłaszcza jeżeli ktoś ma dość romansideł o wampirach jakie proponuje nam ekranizacja filmu Zmierzch.
A właśnie moje kumpele zastanawiają się, czy przez przypadek Meyer nie ściągnęła wątku zwykłej dziewczyny zakochanej w wampirze z napisanej 18 lat temu historii Eleny i Stefano.
Pozdrawiam ludzi, którzy czytają PW.
Czytałam 4 t. PW (dziś zabieram się za 5 ) - uważam nawet, ze książki mają nawet bardziej wartką akcję niż Zmierzch. Ach, czytałam Kroniki... Zmierzch nawet nie dorasta do pięt Lewiatanowi ;) Nie mówią, książki Meyer bardzo mi sie podobają, ale jesli się słyszy dzień w dzień jak bardzo połowa płci zeńskiej kocha Edwarda - to można być nieco zirytowanym ;)
Mam nawet w domu egzemplarz :D Zdecydowanie lepsze od Zmierzchu - mniej przesłodzone. Wanda i Melanie nie mają aż takich rozterek jak Bella, a i akcja bardziej wartka.
Ja także jestem zdania, że miejscami Pamiętniki są lepsze od Zmierzchu. BTW
czy ktokolwiek z was ma 5 tom w formie ebooka??
Ale jeżeli chcesz to mogę ci wysłać. Napisz tylko maila:P Jakby ktoś jeszcze chciał Kroniki wampirów to mam wszystkie części w formie ebook'ów :P piszcie maile:P Wyślę:P
obawa@onet.eu ja poproszę kroniki....i jeśli ktokolwiek ma 5 tom pamiętników to tez proszę.
@agisonik92 , wysłałabyś mi też? audreey@gazeta.pl . przyznam się, że czytałam tylko pierwszą część sagi i to jeszcze w październiku, chociaż niedawno odświeżyłam pamięć powtórnym przeczytaniem książki ^^. całkiem mi się spodobała, ale nie kupiłam następnych części. chyba bardziej podobał mi się "Zmierzch", którego teraz szczerze nie cierpię. i nie znoszę, jak ludzie, którzy nawet tego nie przeczytali (no, może prócz opisu serialu) porównują to ze Zmierzchem i piszą, że Smith "zgapiła" pomysł od Meyer ;| mam nadzieję, że nie będzie takiej manii, jaka była ze Zmierzchem, bo to nie do zniesienia... a jeszcze bardziej nie do zniesienia są pseudo-fanki.. mam nadzieję, że PW się takich nie doczeka ;|
Czekam z wielkimi oczekiwaniami na premierę. Książkę oczywiście czytałam przed produkcją, subiektywnie myślę, że to jednak lepiej. Widzę, że jak zwykle trochę faktów zmienią (patrz np. True Blood). Elena nie jest blondie, brak niektórych bohaterów, same wąpierze odbiegają od swej fizjonomii. W przypadku Damona chyba będzie idealnie- krótkie trailery to zwiastują. Jest ironiczny, prześmiewczy, groźny, ale pociągający, taki jak i ten książkowy. i te jego minki- myślę, że da popiec tej młodszej dramie queen- Stefanowi. A sam Stefan- już są kontrowersje, że nieciekawy i nieatrakcyjny. Na początku też tak myślałam, ale teraz daje mu szansę. W końcu książkowy Stefano w ogóle mnie nie kręci, jest prototypem Edzia Cullena i zawsze wolałam Damona :) Ten aktor zupełnie to oddaje. I Wszystko jak na razie gra :) Co do samej książki- bo spotykam się na różnych forach- że to badziewie, że jest gorsza niż Zmierzch itd. Obecnie weszła moda na pijawki, co obiło się echem i zachłannością dystrybutorów. Ale mimo, że książki Smith są stylistycznie, warsztatowo i mentalnie ustępujące Meyer, to ludzie zapominają, lub nawet nie wiedzą, lub jak to w przypadku fanów Edzia i Belli jeszcze ich na świecie wtedy nie było- to Smith była pierwsza. Pamiętniki są z 1991, sama autorka chyba miała 15 lat- więc co wymagać od tak młodego Dżonsona? Ona jest jakby mentorką tutaj. Odwołując się do Martwy aż do zmroku (True Blood)powstał w 2001, a sam Zmierzch w 2005. Więc nie widzę powodu by faworyzować tą ostatnią pozycję. Ostatnio też widziałam nowe plakaty i banery oraz filmik promujący. O ile plakat mnie nie poruszył, to trailer jako-tako, ale banery zachwyciły. Moim zdaniem różnią się z treścią książki- strasznie nacierają na erotyzm, fascynację i ogólnie rozdarcie między trójkątem bermudzkim. Może i tak było, ale ja silnie tak tego nie odczułam czytając książkę. Mimo to jest to dobre posunięcie, bo są to promujące rzeczy, a osobiście uważam, że mogą bardzo przyciągnąć, bo mi się bardzo spodobały. Pewnie serial poradziłby sobie nawet jeżeli nie miałby promocji, bo wampiry są teraz na topie, ale hasło love sucks dodaje mu pikanterii.
@agisonik92, doszło. DZIĘKI :*
@Jeffrey_Goines, porównania do Zmierzchu niestety nie ustąpią - przynajmniej tak sądzę - bo według niektórych: to jest o wampirach i to, więc trzeba sprawdzić które lepsze. ale szczególnie denne są komentarze, że Smith zgapiła od Meyer pomysł. nie dziwię się, bo ludzie nie sprawdzają, kim jest autorka "Pamiętników Wampirów" i uważają, że skoro serial stworzony na podstawie książki wychodzi później niż film oparty na "Zmierzchu" to został później stworzony. A ten "erotyzm i fascynacja" owszem, były, ale twórcy stawiają pewnie też na egzagerację. bo to ma się sprzedać. ma się spodobać. a te rzeczy zapewne trafią do młodzieży.
sądzę, że jeszcze trochę i ludzie bardziej zainteresują się VD, ale mogę się mylić. jednak fabuła o wampirach ostatnio przyciąga coraz większą widownię, więc...
też mi się podoba to hasło ;d Love Sucks. :)
Do mnie niestety nie doszło czy mogłabyś wysłać jeszcze raz łącznie z kronikami??
Ja naprawdę nie mogę zrozumieć jak niektórzy mogą porównywać Pamiętniki do Zmierzchu, a co dopiero twierdzić że Smith zgapiła od Meyer! Ale co się tu dziwić... Większość zarzutów wypływa od obsesyjnych fanek 'KoFFfaNeGoO RoOobCia<3'. Jak dla mnie Pattinson wygląda przystępnie tylko i wyłącznie w charakteryzacji do Zmierzchu, a jak widzę jego foty poza charakteryzacją to odnoszę wrażenie, że facet dopiero co wygramolił się ze śmietnika. No ale o gustach się nie dyskutuje.
Najpierw przeczytałam sagę Zmierzch. Nie powiem, książka mnie zachwyciła i wciąż ją uwielbiam. Mimo że zdaję sobie sprawę z wszystkich niedociągnięć i marysuizmu który w niej występuje. Po przeczytaniu Pamiętników zupełnie inaczej spojrzałam na twórczość Meyer. Teraz wydaje mi się przesłodzona, wypełniona niezwykłymi problemami egzystencjalnymi typu : 'on nie chce ze mną iść do łóżka', 'kogo mam wybrać? wampira czy wilkołaka', 'kocham ich obu, och co teraz'. Przyznam że nadal lubię czytać Zmierzch, ale jednak te rzeczy zaczęły mnie drażnić. Z pamiętnikami jest inaczej. Są tam wątki miłosne, fantastyczne, trochę kryminalnych i świetna akcja. Nie wszystko toczy się wokół miłości.
Naprawdę mnie to wkurzają teksty typu : 'a ten film o wampirach jest podobny do tej książki', 'a ta książka to plagiat bo są wątki z innej'.
Ludzie!!!
Zdajcie sobie sprawę że :
1. Wampiry mają swoje utarte schematy, jak np. kły, picie krwii, bladość, nieśmiertelność itp. W każdej książce czy filmie można znaleźć różne wariacje na temat wampirów. Jest ich już tyle że w każdej znajdzie się jakieś podobieństwo.!
2. Wystarczy spojrzeć na datę jak w przypadku 'The Vampire Diaries' vs. 'Twilight'. I już wszystko jasne prawda? Znalazłam też wypowiedzi na temat podobieństwa True Blood do Zmierzchu. O ile się nie mylę pierwszy tom przygód Sookie ukazał się chyba koło roku 2000... Takie to skomplikowane?o.0
Pozdrawiam wszystkich, który potrafią to zrozumieć. Jesteście The Best:D
Btw. Założyłam forum o pamiętnikach wampirów. Dopiero nad nim pracuję, ale mam nadzieję, że znajdzie się ktoś do pomocy:) www.thevampirediaries.fora.pl
Moja droga jak chcesz to Ci pomogę:) Uwielbiam pamiętniki i Zmierzch jednak faktycznie te pytania, których najwięcej jest w części 3 "Zaćmieniu" Boże Bella mnie tak irytuje, że nie można sobie tego wyobrazić:)
Pozdrawiam wszystkich, którzy wypowiadają się tutaj:) hehe^^
Szacun ogromny:)
Oj strasznie bym ci była wdzięczna;)
Te wszystkie podstawowe rzeczy już zrobione ale potem jak forum się rozkręci (mam taką nadzieję, w końcu to chyba pierwsze:P) potrzebna mi będzie pomoc moderatora:)
Rany z Zaćmieniu to była masakra xD
Ale najlepiej było w BD, taką miała chcicę na wyspie iż myślałam, że zaraz wyrzucę książkę przez okno xD
PS. Przepraszam za OFFTOP.
Mam do Ciebie pytanie a propos książki,na której podstawie powstało True Blood.Wiesz może czy,gdzieś w necie można znaleźć ebooka lub gdzie można zakupić tę książkę.
No dziewczynki widzę, że większość ma zdanie bardzo podobne do mnie :)
Zmierzch... ech słodki do bólu... Czysta krew... ostatnio mnie urzekła strasznie... :) Teraz zabieram się za 6 tom PW :) Co do forum koleżanki to napewno tam się szybko zadomowię :D Pozdrawiam :)
Właśnie mam sprawę:) ma ktoś ebooka 6 części PW:)
Dawno tu nie byłam i widzę, że ludzie przestali się odzywać:)heh....
Jestem ciekawa jak bardzo tragiczna będzie ekranizacja drugiego tomu seri Zmierzchu:) Jak znowu coś dowalą to chyba wyjdę z kina:/
O boszzz jak mam oglądać przez godzinę użalania się biednej Belli, bo Edward ją zostawił:) heh no cóż pzdr for All:)