Związku z tak długim oczekiwaniem na następny odcinek, postanowiłam obejrzeć sobie TB. No cóż na początku trzeba było przejść przez hmmm, że tak powiem 'otwartość i brak zażenowania' w tym serialu, ponieważ pamiętniki są bardzo, bardzo subtelne w porównaniu do czystej krwi. Pierwszy sezon bez rewelacji, drugi obrót o 360 stopni, każdy odcinek budował atmosferę, dzięki której ze niecierpliwością czekało się na kolejny odcinek. 3 sezon wręcz brak słów, każdy odcinek zapewniał tyle przeżyć, że ani się obejrzałam jak przeszłam cały sezon. Związku z tym z czystym sumieniem polecam również ten serial... obejrzyjcie choćby dla porównania. Zauważyłam pewne podobieństwa, które od razu rzucają się z oczy i PW i TB:
1. Elena = Sooki - obie mimo fizycznej odmienności bardzo do siebie podobne. Rodzice nie żyją (tak samo w wypadku samochodowym), rodzeństwo(brat), obie troszkę głupiutkie, wieczne ofiary, które muszą uciekać i być chronione przed złem.
2. Damon= Eric- obydwoje to te złe charakterki w serialu, walczą ze swoim człowieczeństwem, kochają osoby, które kochają innych, mimo swojej 'złej' powierzchowności chronią swoją miłość (elena- sooki) ale i też innych na których im zależy, obydwoje to bardzo silne charaktery. no może trochę nieszczęśliwi i niespełnieni w miłości;
3. Stefan = Bill - przy dłuższym poznaniu, postacie te stają się nudne, obydwoje zakochani i jak na razie jest to odwzajemniona miłość, ciągle chronią swoje dziewczyny przed niebezpieczeństwem. (obydwoje pili krew swoich dziewczyn), w serialu są charakterami tymi 'dobrymi i spokojnymi', ale potrafią kiedy trzeba walczyć o swoje.
4. Jeremy = Jason- bracia głównych bohaterek, obydwoje z problemami, trochę nudni i niezdecydowania, ale czy dalej serial się posuwa, tym te postacie dojrzewają.
5. Bonnie = Tara- przyjaciółki głównych bohaterek, nie zgadzające się na początku z miłością swoich przyjaciółek. te postacie również w późniejszych odcinkach dojrzewają;
6. Caroline = Sam- obydwoje są nadnaturalnymi Sam już od początku serialu, Caroline troszkę później, przyjaciele głównych bohaterów( przede wszystkim bohaterek) trudno pogodzić im się z ich naturą, ale myślę że z czasem im się to udaje ( przede wszystkim widać to u Caroline)
Myślę, że takich podobieństw jest o wiele więcej. Uważam, że mimo iż te seriale mają inną trochę fabułę, inną mentalność, to one naprawdę są bardzo do siebie podobne. Pytanie który ' ściąga' od którego? Wiemy, że TB powstało prędzej, więc jak to jest? ;-)
Oglądałam TB i jakoś podobieństwa między tymi postaciami które wymieniłaś nie zauważyłam. Oba seriale to zupełnie inna bajka.
Przede wszystkim Stefan-Bill ?? Stefan to chłop idealny, ciągle jest przy Elenie, wierny, lojalny, zrobi wszystko żeby ją ocalić. Bill też gotów jest do poświęcenia dla Sookie, może świadczyć o tym chociażby spalenie się na słońcu, ale generalnie denerwuje mnie jego postać gdyż żyje dłużej niż Stefan a odnoszę wrażenie iż nie wie nadal jakim wampirem chce być. A najbardziej denerwował mnie gdy siedział jak sierota z swoją stwórczynią.
Sookie również niezdecydowana, pasuje do niego. Elena to zupełnie inna dziewczyna, ona wie czego chce.
Jason - Jeremy --> wybacz, ale to już w ogóle jakieś nieporozumienie :P
I dlaczego ciągle każda produkcja o wampirach musi być posądzana o plagiat?
Stefan jest tak samo nudny i niezdecydowany jak Bill. Też do końca nie wie jakim chce być wampirem, na początku pił tylko krew zwierząt, teraz już jednak pije normalną (z woreczka + krew Eleny i werbena) wiec jednak nie jest już tym zagorzałym porządnym 'wegetarianinem wampirzym' jakim był na początku, jeśli chodzi o Billa to owszem zdradził Sooki, ale Stefan też zawiódł Elenę gdy nie mógł poradzić sobie z chęcią pici krwi, oszukiwał ją. Może to nie co zdrada ale zawsze. Zresztą obydwoje chcą poznać główne bohaterki ze swoich własnych pobudek" Bill - po pierwsze miał rozkaz od królowej, po drugie, zasmakowała mu jej krew i jej niezwykłość; Co do Stefana chciał poznać Elenę, bo była podobna do Katherine. Także nie było od razu wielkiej miłości. Elena znowu też nie wie do końca czego chce- jak dowiaduje się że Stefan to wampir, to nie chce go znać, potem jednak chce. Później też ma różne zawirowania.
Co do braci głównych bohaterek, to proponuję naprawdę dobrze przyjrzeć się ich rolom (obydwoje mają zawirowania z alkoholem i narkotykami, owszem Jason to dupek i mega kobieciarz który nie grzeszy inteligencją, Jeremy więcej ogarnięty, ale do dziewczyn też ma pewną słabość. Vicky, Anna, teraz Boonie,
I nie mówię że każda produkcja to plagiat, ale próbuję pokazać moje spostrzeżenia dotyczące podobieństw obu seriali. Że mimo iż fabuła filmu jest inna jest pewien schemat postaci, który się powiela... owszem nie jest kropla w kroplę identyczny ale bardzo podobny i idzie to wychwycić.
Nie, nie i jeszcze raz nie, oba seriale uwielbiam, ale one są totalnie różne. TOTALNIE! Atmosfera, świat wampirów, bardzo się różną od siebie niemalże wszystkim. Co do podobieństwa postaci jakie próbuje założycielka tematu dokonać, są dla mnie nieprzekonywujące, przecież wiadomo, że w każdym serialu jest jakaś przyjaciółka, brat, sąsiad, jakiś potencjalnie zły czy dobry charakter itp. ale to nie oznacza że są do siebie podobne, a już na pewno nie w tych dwóch serialach. Seriale jeśli od kogoś ściągają - to na pewno nie od siebie nawzajem... To jak twierdzenie, że jamnik i bernardyn są do siebie podobni bo mają 4 nogi ....
Żaden od żadnego. Oba seriale są na podstawie książek. Co prawda Pamiętniki Wampirów zostały wydane wcześniej, ale w książkach różnice między tymi historiami są znacznie większe, np. Elena nie miała brata, lecz siostrę. Taka jest obecnie specyfika historii o wampirach, że są do pewnego stopnia podobne. Zwracam uwagę - do pewnego stopnia. Między tymi serialami jedynym podobieństwem jest wg mnie motyw rywalizacji między Stefanem i Damonem o Elenę. Pomijam kwestie istnienia wampirów i wilkołaków, bo to oczywistość i podstawa obu seriali.
Podobne rzeczy można powiedzieć np. na temat seriali o lekarzach, których jest cała masa i jakoś nie spotkałam się jak do tej pory z oskarżeniami, że np. twórcy dr House ściągnęli z Ostrego dyżuru. Albo seriale kryminalne - większość na jedno kopyto. Przy nich te o wampirach są bardzo oryginalne.