JEsli chodzi O Vampire diaries jest on najlepszym serialem o vampirach , lecz Królowa potępionych to klasyk filmowy o vapirach??
podobnie uważacie.... ? polecie rowniez inne filmy pokroju K potepionych ;]]
Vampire diaries to nie najlepszy serial o wampirach, a królowa potępionych, to nie najlepszy film o wampirach. Mało w życiu widziałeś/widziałaś.
królowa potępionych to bardzo dobra książka, ale fim został ZRYTY
a co do VD to dopiero zaczynam je oglądać, podobają mi się, ale też nie można mówić o arcydziele...
a jeśli chcesz zobaczyć coś dobrego o wampirach, to zobacz "wywiad z wampirem" albo "draculę"
Powiec mi lepszy serial Anita?? jedynie T blood moze sie równać oraz Blood ties
alee jednak wole VD
a co do filmu krolowa potepionych nie sadze ze jest najlepszy jest poprostu malo popularnym filmem i polecam go na forumm dla ludzi ktorzy lubia filmy o wampirach
A moim ulubionym filmem jest zmierch i a co do wilkolakow to krew jak czekolada i
underworld ;)
wiec nie mow ze nie ogladam filmow bo podejrzewam ze ogladlaem wiecej filmow od ciebie Anito!!!
Szczerze watpię.
True Blood i Blood Ties nie równają się z VD - są lepsze.
A moim ulubionym jest "Dracula" Francisa Forda Coppoli.
Co do wilkołaków, to oczywiście klasyka gatunku "Wilkołak' z 1941 roku.
A w "krew jak czekolada" nie było wilkołaków tylko zmiennokształtni gwoli ścisłości - ciagle te dwie kwestie są mylone, więc chyba już wiem o czym założę następny temat na blogu.
To prawda - nie napisałeś, że jest najlepszy, ale napisałeś, ze to klasyk. Dla mnie to pojęcia bliskoznaczne.
Wilkołak przybiera kilka postaci: od ludzkiej przez pół-człowieka, pół-wilka do samego wilka, więc nazywanie '-łaków' z 'Blood&Chocolate' wilkołakami ma sens i jest naukowo uzasadnione.
@kambro151:
Wolisz VD od True Blood? Hm... Najwyraźniej wolisz wampiry w wersji "lajtowej". Przyznam, że ja wolę wampiry takie jak Eric z True Blood, przy nim Damon to słodki chłoptaś ;)
Wg mnie Królowa Potępionych zdecydowanie ustępuje Draculi Coppoli (10/10). Tez mi sie podobała i to bardzo ale Dracula jest o wiele lepszy. Także od Królowej Potępionych fajniejsze sa wszystkie Underworldy (10/10). Dopiero po nich plasuje sie KP (9/10), a na końcu Wywiad z wampirem (8/10) i Zmierzch (7,5/10). Zmierzch jest najsłabszy i nie umywa sie do reszty. Za bardzo przesłodzony i ugrzeczniony. A w porównaniu do Vampire Diaries wypada naprawdę słabo. Miejmy nadzieję że New Moon będzie trochę lepszy. Chociaż i tak nie był zły. Widziało sie gorsze filmy.
Co do seriali o wampirach to żadnego, poza Vampire Diaries nie oglądałam więc nie będę porównywać. jak na razie jest super a z każdym odcinkiem jest coraz lepszy. I oby tak dalej. Dlatego VD daje na razie 10/10.
Jedyną dobrą rzeczą w Królowej Potępionych był soundtrack, gdyby nie fantastyczna muza to ten film miałby u mnie tylko 3/10, a ma 6/10.
a moim zdaniem Królowa potepionych to świetny film, a co do Vampire diaries to najlepszy serial o wampirach ;dd
bo z Królową Potępionych ludzie mają ten problem, że właściwie całkowicie odbiega od książki - to wszystkich boli. Cóż, muszę przyznać, że mnie również to trochę dotknęło, lecz zaczęłam patrzeć na ten film innym okiem - jako dzieło odrębne od Kronik. I strasznie mi się spodobało:) Podoba mi się kreacja Townsenda i sam film. OST jest najlepszym soundtrackiem z jakim chyba się spotkałam... Pamiętam, że kilka lat miałam na niego fazę xD
Co do serialów, to ja jestem najbardziej za TB, Moonlight i BT (choć mogło być tam troszkę więcej wątków Vicky-Henry xD). VD to tylko miły serialik pod podusie, który, przyznaję, ma nawet ciekawy klimat (szczególnie podobają mi się początki i końcówki odcinków)
Biedronka ile ty w ogole masz lat??
jak zauwazylem na kazdym watku z VD oceniasz wszytskich jak by mieli po 10lat
wiec ogarni sie i pierw pomysl zanim cos dodasz na forum
Mlodzi ludzie tez maja prawo do komentowania serialu wiec nie wywyzszaj sie!!!
Ps. mam 18lat wiec nie bierz mnie za gówniarza z podstawówki
Biedronka
A wracaja do popularności KP ma ona 5700 glosow a na ekranach kin pojawiła sie w 2002 a Zmierzch jest z 2008 i ma juz grobo ponas 25000 glosow wiec powiec mi te statystyki nie mowia same za siebie?
Anita
Załóz temat o tych istotach z krew jak czekolada ciekawy jestem ile osob wie o takim czyms :P
divine
Denerwuje mnie aktorzy w TB szczegolnie Bill i sookie !! a co do erica jestem zaskoczony ze jest on tylko 2planowym aktorem, przeciesz on jest swietny ;]
Hmmm Moonlight wydaje mi się, że podchodzi pod tą samą kategorię co Vampire Diaries. Oba ogląda się lajcikowo. True blood jakoś mnie nie urzekł. Co prawda oglądałąm chyba tylko z 2 lub 3 odcinki, ale nie przypadł mi do gustu. Co do " Wywiadu z Wampirem" dokładnie nie pamiętam już tego filmu, ale wiem, że wywarł na mnie ogromne wrazenie. Fakt byłam wtedy sporo młodsza i to była moja pierwsza stycznosć z tego pokroju filmami.
ferrari, wywiad z wampirem po raz pierwszy oglądałam, gdy miałam 7 lat (moja mama stwierdziła, ze "będę mieć koszmary" :p) i strasznie mi sie podobał, potem przez niemal 10 lat go nie widziałam i gdy znów obejrzałam go w zeszłym roku wywarł na mnie takie samo wrażenie. Jestem ciekawa, ile osób będzie miało to samo z filmem Zmierzch.
Moonlight- bardzo fajny, ale cytując "bardzo lajtowy".
taki CSI na luzie z dowalonymi wampirami, aczkolwiek jedna z lepszych tego typu produkcji w ostatnich kilku latach.
właśnie, to taki "powiew świeżości":) Szkoda tylko, że jest 1 sezon...
TB uwielbiam, szczególnie 2 sezon (choć ostatni odcinek był niezbyt... xD). Patrząc tak teraz, to jest coś mało serialów o wampirach, nie w czym wybierać^^
właśnie - jeśli ktoś nie widział, polecam Let the Right One in.
Anito, widziałaś ten film?
Anita czy przypadkiem Sam z TB nie jest jednym z zmiennoksztaltnych ??
tylko ciekawi mnie to czemu zmienia sie w psa a nie w wilka
zamiana w psa jak dla mnie malo efektywne !! ;(
JAk sadzisz?
On zmienia się w cokolwiek - psa, muchę, buhaja, gołębia (tyle było w filmie), jest faktycznym zmiennokształtnym.
Czemu tak wiele osob ocenia podobnie zmierch i pozwol mi wejsc?
czym w ogole sa do siebie porownywane?
Dlaczego Sam nie zmienia się w wilka być może (oby) zostanie wyjaśnione w 3 sezonie serialu, bo właśnie w 3 książce jest to wytłumaczone. Jeśli tylko wyrazisz taką wolę to mogę strzelić spojler i wyjaśnić czemu.
No ba, ze obejrzałam - przecież mówiłam, że seans na weekend.
Będę bardzo nieobiektywna, bo oglądałam około pierwszej w nocy. Cicho, ciemno, spokojnie, prawie jak w kinie (nie chodzi mi o Kinepolis ale np poznańska Muzę). Mój brat zasnął po 10 minutach bo stwierdził że nudny, ale on jest fanem kina sensacyjnego. Co takiego było w tym filmie? Klimat, świetna muzyka, zimowa sceneria, cały czas nastrój grozy... I w końcu znalazłam aktorkę, która dorównała Kirsten Dunst (Claudia). Mam nadzieję, że Lina Leandersson zrobi karierę. Jeśli nie światową, to chociaż w swoim kraju.
Właśnie, wyśmienicie wcieliła się w postać, którą przypadło jej zagrać.
Widziałaś Near dark?
Niet. Nawet nie słyszałam o tym. Wiele już widziałam, ale jeszcze więcej przede mną. Muszę dodać do tych, które chcę obejrzeć.
A czy ktoś widział to?
http://www.filmweb.pl/f175125/Lemora+A+Child%27s+Tale+of+the+Supernatural,1975
Nikt nic nie wie, a to mój plan B na ten weekend.
Dodaj sobie jeszcze do "do obejrzenia" Uzależnienie, jeśli nie znasz :)
http://www.filmweb.pl/f10134/Uzale%C5%BCnienie,1995
---- SPOILER dotyczący 3 książki z serii o Sookie Stackhouse ---
Według książki zmiennokształtni, którzy nazywają się wilkołakami zmieniają się tylko i wyłącznie w wilki, a jednocześnie ta grupa uzurpuje sobie wyłączność do przemieniania się w to zwierzę. Co prawda w serialu przedstawili to w ten sposób, że Daphne była pierwszą zmiennokształtną, jaką Sam spotkał, więc mógł nie wiedzieć o tym iż ma "zakaz" zmieniania się w wilka. Jednak zmienianie się w psa było dla Sama dużo bardziej logiczne niż przemiana w wilka. Wilk biegający po miasteczku Bon Temps wywołałby niemałą sensację, czyż nie? Pierwszy raz widzimy Sam'a jako psa, gdy Sookie uratowała Bill'a przed "Szczurami", gdy chciał sprawdzić czy z Sookie wszystko w porządku, wyobrażasz sobie aby tak po prostu podbiegł do nich jako wilk? Oczywiście przez całe 11 odcinków pierwszej serii ma to sens, dopiero przy 12 odcinku można by się zastanawiać, dlaczego u licha znowu zmienił się w sympatycznego pieska. I tutaj dopiero można spekulować, że może wtedy jeszcze nie miał zapamiętanego "wzorca" żadnego groźnego zwierzęcia.
jestem w 11 odc ;d i jest ekstra wiec jutro powiem co sadze o 12odc ;))
i sadze ze dobrze ze zmienia sie w psa a nie w jakeigos kreta czy kota:P haha
VD jeszcze nie oglądałam, ale właśnie się przymierzam do pierwszego odcinka. Wielbię filmy/seriale o wampirach. Nie wszystkie są udane, ale przynajmniej można się pośmiać ;d
A co do postaci wampirów również preferuję tych bardziej męskich, a nie pokroju Edzia ze "Zmierzchu", z niego to pipa była, nie wampir. Wampir musi być seksowny i pociągający, a nie wywoływać odruch wymiotny. Tzn. odruch wymiotny może czasem, jak się upaćkają krwią czy mięskiem ofiary *haha*
No coz kroniki vampirow Anne Rice zupelnie odbiegaja od Zmierzchu i Pamietnikow te ostatnie sa adresowane chyba wylacznie dla mlodych widzow nie ma w nich nic tajemniczego i urzekajacego mimo ze lubie owe filmy . Natomiast kroniki maja to do siebie ze urzekaja, opowiadaja historie vampirow od ich powstania az do czasow obecnych, ksiazki sa po prostu wciagajce nie tylko dowiadujemy sie z nich o vampirach ich zyciu przetrwaniu jak to radzili sobie na przelomie wiekow ale rowniez mozemy poznac zycie owych wiekow oczywiscie pisze o ksiazkach gdyz w filmie trudno cokolwiek wyrazic:|
Co do Krolowej no coz fakt fanow ksiazek boli ze film zupelnie nie ma powiazania z ksiazka w zasadzie wg mnie nie mozna nawet stwierdzic ze jest na motywach ksiazki bo nie jest. Totalnie poplatane wszystkie wydarzenia nie wspomne ze wiekszosci brak no ale coz ksiazka ma ok 600 stron a film 90 minut? Moze jakby zrobili serial kroniki wampirze wtedy mieliby pole do popisu a tak no coz.
W latach 80 tych bylo bardzo duzo roznych filmow o wampirach ktore utkwily mi w pamieci jednak teraz ciezko je znalezc pamietam ze krolowal Salem czy Straceni chlopcy. Jest jeden dosc dobry choc trudny film szwedzki "Pozwol mi wejsc" jest dosc ciekawy.
Wogole te nowe wampiry sa przereklamowane jak to moga chodzic w dzien, nie mozna ich zabic jak to w Moonlight ... Vampir jest vampirem to stworzenie nocy wiec tak jak opisala Anne Rice nie moze wychodzic na slonce bo sie spali, nie moze jesc pic a te nowe wampiry pala pija (np w serialu Buffy) nie maja w sobie nic z tajemniczosci niestety.
Mimo ze lubie te seriale jak Pamietniki czy Buffy jednak zawsze powracam do kronik gdyz tak jak powiedzial Armand Wampir musi byc potezny piekny i bez zalu...
Obejrzyj sobie jeszcze brytyjski serialik 'Being human' - tam wampir łazi w dzień, pije (nie tylko alkohol) i je jedzenie śmiertelników.
mnie tez wkurza z chodza w dzien wampiry i pija alkochol!!
ze niby Sygnet daje mu czesc nocy i moze chodzic w dzien......achh :(
Nosferatu - Symfonia Grozy
przypomnial mi sie ten klasyk grany przez Grafa orloka
nieme ale 3majce w nerwach do konca kino ;] polecam :))
tylko bedzie problem z wyszukaniem tego na necie polecam wypozyczalnie
a mi sie podoba że wampiry mogą pic alkohol i jeść :] i ten motyw z pierścieniem tez jest super. lepszy niż błyszczenie w slońcu :p A poza tym Dracula tez mógł chodzić w dzień po świecie u Coppoli.