Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 123 tys. ocen
7,7 10 1 122877
6,0 5 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów

Przedział czasowy

ocenił(a) serial na 10

Zastanawiam się w jakim przedziale czasowym dzieje się akcja serialu? Wiem, że w pilocie
była mowa o 2010roku, był to pierwszy dzień szkoły. Ile czasu minęło od pierwszego
odcinka?

użytkownik usunięty
Cziczi

w 1 sezonie był 2009 rok bo rodzice Eleny zginęli w maju 2009

ocenił(a) serial na 10

uhm;) potem było Halloween...;p czyli koniec października

użytkownik usunięty
Cziczi

no tak

ocenił(a) serial na 7
Cziczi

oni w tym serialu mają tyle imprez, że łatwo się pomylić ;P

użytkownik usunięty
Vikiii

Według Caroline Stefan jest z pod znaku bliźniąt więc odcinek 162 świece powinien być na przełomie maja i czerwca

ocenił(a) serial na 10

racja. ;)

ej w ogóle co do tego znaku bliźniąt, to z niego totalnie NIE SĄ BLIŹNIĘTA. w ogóle jakoś o tym nie pomyśleli;)

Cziczi

Czas jest najbardziej tajemniczą rzeczą w Mystic Falls. Faktycznie, wiadomo, że wszystko rozpoczęło się 1 września 2009 roku, że było już Halloween, a drugi sezon trwał przynajmniej 3 miesiące (pełnia księżyca, gdy mason się przemieniał; pierwszy raz, gdy spotkało to Tylera i pełnia przy rytuale. Co do urodzin Stefana mógł podać fałszywą datę, dlatego, że gdyby to było prawdziwe, to czas by nam się niesłychanie wydłużył, bo jak dotąd w Mystic High nie było wakacji :)
Widziałam gdzieś wywiad z Candice, która mówiła, że scenarzyści traktują te dwa sezony czasowo od 6 m-c do roku.

aivia

Julie Plec mówiła, że nie trzymają się realnej chronologii, bo to utrudnia kręcenie serialu.
Dlatego lepiej do takich drobiazgów nie przywiązywać wagi ;)

ocenił(a) serial na 10
Evarini

Dzięki za info;)

ocenił(a) serial na 10
Cziczi

w drugim sezonie ten festyn co robi elena jak Caroline jest w szpitalu to Damon mowi ze to rocznic jak Stefan zakolkowal Vicki (historia lubi sie powtarzac) a wtedy mialo to miejsce na balu halloweenowym wiec minal rok i jest koncowka 2010 roku.

andariel16

Owszem, Vicki została zabita na imprezie halloweenowej, ale w 2 odcinku 2 sezonu nie ma Halloween! Po prostu Damon mówi, że wtedy też była impreza szkolna, nie konkretyzuje jaka. Nie minął rok, to na pewno. Myślę, że można spokojnie założyć, że minęło mniej więcej pół roku czasu serialowego.