PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=502112}

Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 122 tys. ocen
7,7 10 1 122201
5,5 4 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów

Muszę dodać nowy wątek, bo w tym morzu tematów nie sposób znaleźć odpowiedzi na pytanie,
które mnie dręczy :) Nie ogarniam za bardzo tego wątku z Silasem i jego nieśmiertelnością. Po
co on wgl tworzył to zaklęcie nieśmiertelności, skoro potem chciał umrzeć? Chyba po to się
tworzy nieśmiertelność, by żyć wiecznie, a nie by gdy najdzie kaprys wziąć lekarstwo i umrzeć. I
skoro to Silas je stworzył, a nie na wiedźma na Q to znaczy że przed zostaniem wampirem
musiał być jakimś czarownikiem, tak?
I najważniejsze: skoro Silas sam chciał umrzeć, to do cholery dlaczego oni tego nie chcieli i
zwyczajnie go nie zabili? i po kłopocie. Rozumiem, że chcieli mieć lekarstwo dla siebie, ale w
końcu w ostatnich odc nikt jakoś go nie chciał, więc czemu nie dali go Silasowi i go nie zabili?
Przecież każdy z nich widział jakich szkód może on narobić i ilu ludzi zabić. A mimo to wybrali
większe zło, zamiast dać mu jedyną rzecz jakiej pragnął.
I jeszcze jedno: patrząc na ostatni odc 4 sezonu wydawało mi się, że Silas w końcu już nie
chce umrzeć, gdy tak gadał ze Stefanem przy wodospadzie. To czego on w końcu chce? 4
sezon był już dla mnie totalnie pokręcony i niezrozumiały.

ocenił(a) serial na 1
Morganville_filmaniak

Silas miał ukochaną, z którą chciał spędzić wieczność - po to mu było zaklęcie nieśmiertelności, które stworzył z wiedźmą "Q" :D
Wiedźma Q bujała się jednak w Silasie, to też dowiedziawszy się że on już ma ukochaną, ukatrupiła ją. Ukochana Silasa trafiła "do Nieba", bo była człowiekiem. Silas był już wtedy nieśmiertelny, więc nawet gdyby umarł, trafiłby tam gdzie idą wampirki i inne złe potworki (Q stworzyła taki jakby "czyściec" dla istot nadprzyrodzonych), a nie do Nieba.
Wiedźma Q wiedziała, że Silas będzie chciał sobie łyknąć lekarstwo na wampiryzm i umrzeć, to go z nim uśpiła na wyspie. W 4 sezonie na wyspę pojechały matoły z MF, Siasa zbudziły, lekarstwo zarąbały - plan poszedł się...

Plan Silasa nie zakładał jednak tylko śmierci. Oprócz tego, Silas chciał jeszcze zniszczyć granicę między światem zmarłych istot nadprzyrodzonych, a naszym światem, bo tylko tak mógł się połączyć z ukochaną (Gdyby nie zniszczył tej granicy, zamiast trafić do Nieba, do ukochanej, trafiłby właśnie tam gdzie reszta duchów zmarłych wampirów - do tego "czyśćca").
A na powrót tych wszystkich wampirów już raczej mu nie mogli pozwolić i właśnie dlatego woleli próbować go znów uśpić.

Silas nadal chce umrzeć - tyle, że Katherine dostała lekarstwo. W 5 sezonie zobaczymy czy Silas ma plan B :)

ocenił(a) serial na 8
Slutty_Pumpkin

A już teraz wsio rozumiem :) dzięki :)

Morganville_filmaniak

Slutty_Pumpkin troszkę się zamotala tylko w szczególach. (albo nie dopowiedziala). Q specjalnie zamknęla Silasa z lekiem w miejscu z którego by się nie mógl wydostac, bo CHCIALA by je wychlal. Wtedy by umarl i trafił do niej do "czyśćca". --- i tu nadmienmy - nawet jakby Silas wychlal lek i stalby się smiertelny - to nadal by byl czarownikiem (czyli istotą nadprzyrodzoną) i "niebo" by bylo dla niego zamknięte. Silas najwyraźniej wolal spędzic 2 tys. lat w samotnosci z nadzieją ze kiedys się wydostanie i zrealizuje swój plan, niz spędzic wiecznosc z Q - niezly hardcore :d

Dlatego tez jego plan byl dwustopniowy - 1) rozwalic "czysciec - other side" by się upewnic ze tam nie utkwi po wypicu leku i wlasnym zgonie 2) po rozwaleniu czyśćca dopiero wypic lek, umrzec i trafic do Nieba do swojej ukochanej.

ocenił(a) serial na 1
robb264

:((
A już myślałam, że błysnęłam wiedzą. Zawsze mnie na ziemię sprowadzasz :((

Taaa... wiedziałam to, ale pisałam tego posta po północy i już mi się nie chciało wchodzić w detale :d

ocenił(a) serial na 8
Slutty_Pumpkin

Błysnęliście wiedzą znacznie bardziej niż ja :D