Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 123 tys. ocen
7,7 10 1 122877
6,0 5 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów

Witam. Piszę na forum tego serialu bo pomyślałam sobie że trafię tu na fanów i fanki książek o wampirach , tych nowych. Przeczytałam sagę Zmierzch i teraz zamierzam się zabrać za kolejną serię. Natrafiłam na następujące : Pamiętniki Wampirów właśnie , Dom Nocy i Wampiry z Morganville. Co polecacie ?Warto przeczytać wszystkie ? Która najlepsza ?

ocenił(a) serial na 8
Eliza90

Pamiętniki fajne, chociaż pierwszy raz w życiu serial bardziej mi się podoba:)
Dom nocy to dla mnie totalna chała...
Wampirów z Morganville nie czytałam więc nie wiem.
Jest jeszcze Mroczna Noc, ale też taka sobie:) No i możesz przeczytać Martwego aż do zmroku, na podstawie tej książki kręcą True Blood.

LadyRebel

Dziękuję :) Martwego aż do zmroku przeczytałam , ale tak średnio mnie wciągnął , może jednak dalsze części mi się spodobają :)Teraz wezmę się za pamiętniki

ocenił(a) serial na 8
Eliza90

No mnie Martwy też średnio wciągnął:) ale jestem dopiero na 3 tomie a podobno tom 4 jest super:)
I pomyliłam się to nie Mroczna, tylko Wieczna Noc :) ale jest średniawa.
Najlepsza i jedyna w sowim rodzaju jest Ann Rice (chociaż nie czytałam:P) , to ona zaczęła pisać o wampirach. No a wiadomo, że Wywiad z wampirem to hit:)

ocenił(a) serial na 6
Eliza90

Pamiętniki są bardzo fajne, ale kompletnie inne od serialu. To zaskakujące jak alternatywnie pociągnięto fabułę w serialu, oczywiście moim zdaniem świetnie. Wampiry z Morganville jakos mnie nie przekonaly. A może skusisz się też na coś niekoniecznie o wampirach mam na myśli książke ,,Wizje w mroku'' autorstwa L.J.Smith czyli cudownej twórczyni pamiętników. Coś paranormalnego z równie ciekawym wątkiem ,,trójkąta'' jak w PW.

ocenił(a) serial na 8
BlackDiamond

No właśnie fajna ta książka? Paranormalna w jakim sensie? Czarownice, zmiennokształtni, wampiry?
Wiecie co uwielbiam PW ale autorka czasem nie wychodzi poza swoje myśli, tzn. pisze coś co nie jest do końca jasne dla czytelnika ale tylko dla autorki:) Fajnie, że L.J. żyje swoimi opowieściami, ale szkoda, że czytelnik czasem nie wie o co kaman:)

Eliza90

A wiec tak- Ja z PW przeczytałam pierwsza część pierwszej księgi i neistety mnei rozczarowała- miałam nadzieję, ze skoro książkowa Elena zapowiada się jak wredna i popularna dizewczyna, to będzi eniekonwencjonalna i oryginalna na tle ułożonych i miłych bohaterek, ale niestety, była po prostu dla mnie nudna. Stefcio też strasznie przymulony, w serialu znacznie lepszy. Jedynie dla Damona byłabym w stanie dalej czytać (ale serial jest super)
Dom Nocy- tj. Naznaczona, Zdradzona etc.? Pierwsza część kupiłam więc przeczytałam do końca, drugą miałam z biblioteki i nie doczytałam- bohaterka trochę płytka, fatalny styl pisarski, dużo nawet powtórzeń i sztucznych dialogów.
Za to wampirów z Morganiville nie czytałam, więc nie wiem.
Dodam jeszcze, że od Błękitnokrwistych też lepiej trzymać się z dala: niby styl pisarski całkiem dobry, ale akcja spowolniona i zamiast nad kluczowymi aspektami fabuły, to autorka koncentruje się na rzeczach nieistotych.
Ale to wszytsko moja opinia, z którą pewnie woększość się nie zgodzi- proszę, nie bierzcie sobie tego do serca, jeśli nie zgadzacie się z moim zdaniem.

ocenił(a) serial na 10
aka13

A wie ktoś kiedy będzie wydana "północ"?

ocenił(a) serial na 8
Krzycho39

Niestety nie wiem, ale chyba nieprędko:( Wiem tylko, że podobno ma się w niej wyjaśnić z kim wreszcie będzie Ellena (mam nadzieje, że z Damonem) i Bonnie podobno zna przyczynę całego zamieszania w Fell's Church:)

ocenił(a) serial na 10
LadyRebel

ja też mam nadzieje że będzie z Damonem