PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=502112}

Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 122 tys. ocen
7,7 10 1 121965
5,0 3 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów
ocenił(a) serial na 8
anik756

Do Ani :DD
No już mam :D Co dalej? :D

anik756

masz na dole klatki? ile ich masz?

ocenił(a) serial na 8
annab93

Wyszło ich 10 :)

anik756

ok, zaznacz na dole wszystkie, i kliknij w ten czas, gdzie masz zapewne 0,04s, zmień na 0,2 tak żeby wszystkie klatki się zmieniły na szybkość 0,2 s

ocenił(a) serial na 8
annab93

Już mam :D Co dalej? :D

anik756

ok, jak masz \na dole klatki zaznaczone to w tym okienku z klatkami w prawym dolnym roku jest taki prostokąci z dwiema, nazwę to gwiazdkami, jak najedziesz pojawia sie napis "konwertuj na oś czasu" kliknij na to

ocenił(a) serial na 8
annab93

mam :D

anik756

jeśli już to zrobisz, to zaznacz po prawej wszystkie warstwy, kliknij na górze na filtr-> konwertuj na inteligentne filtry

ocenił(a) serial na 8
annab93

zrobione :D

anik756

teraz filtr -> wyostrzanie -> inteligentne wyostrzanie
najlepiej ta opcja na górze, mocno w prawo
a ta opcja niżej ustaw blisko lewej strony, dopasuj, sobie, jak wolisz

anik756

weż na dole w oknie animacji kliknij play, strzałeczkę, żeby sprawdzić czy gif się rusza i czy jest ok :)

ocenił(a) serial na 8
annab93

rusza się i już sobie wyostrzyłam :D

anik756

ok, spoko
teraz zaznacz sobie po prawej te warstwy (one są jako jedna teraz, po tym jak je przekonwertowałaś)
i na dole kliknij na to pół czarne, pół białe kółeczko i krzywe
pojawi Ci się taka linia, kliknij na nią po środku i lekko pociągnij do góry, tak na pół centymetra, nawet mniej, albo więcej zaleźy co to za scena, jakie jest oświetlenie.. gif się trochę rozjaśni ale nie przesadz, (i nie kombinuj na razie bardziej z tą krzywą, żeby nie wyszło coś dziwnego :D)
teraz znowu na kółeczko i jasność/kontarst popraw jedno i drugie

ocenił(a) serial na 8
annab93

To też już zrobione :D W tym filmiku, z którego robię gifa na górze i na dole były takie czarne pasy da się je jakoś usunąć? :D

anik756

jeszcze zanim zmienisz rozmiar gifu, czekaj
już pisze, nie rób tego niżej

ocenił(a) serial na 8
annab93

Dobra cofnęłam :D

anik756

po lewej stronie, 5 przycisk od góry, pod taką różdżką i nad skraplaczem jest takie coś, przekreślone, nie wiem jak to nazwać, kliknij to
i później na gifie zaznacz obszar, który chcesz żeby został, jak już wybrałaś , kliknij po prawej u góry na haczyk :)

ocenił(a) serial na 8
annab93

OK dzięki wielkie bo wkurzały mnie te paski :D

anik756

wiadomo, teraz zmień rozmiar, na szerokość 245, tam gdzie już pisałam
nie chcesz tekstu dodawać, czy chcesz?

ocenił(a) serial na 8
annab93

chcę się nauczyć wszystkiego od razu :D
Żeby później już Cię nie męczyć :DDD

anik756

potem wejdź w obraz -> rozmiar obrazu..
w pikselach, ustaw szerokość 245 (takiej szerokości muszą być gify na tumblrze kiedy są układane 2 koło siebie, bo inaczej tumblr je zniekształca i tracą na jakości), wysokość sama się dostosuje
na samej górze ustaw 100% to jest widoczność, jak gif wygląda na prawdę, rzeczywista wielkość bo prawdopodobnie photoshop Ci pomniejszył trochę, żeby łatwiej było nad gifem pracować

ocenił(a) serial na 8
annab93

ok to też już mam :D

anik756

poprostu nie chcę, żeby się okazało, ż enie równo przytniesz i gif nie będzie miał szerokości 245, chociaż nie szerokość się tu zmienia, ale można przypadkiem uciąć więcej

ocenił(a) serial na 8
annab93

już mam szerokość 245 :D

anik756

chcesz tekst dodać?

ocenił(a) serial na 8
annab93

tak :DDD

anik756

dobra
to wybierz po lewej T, wiadomo.. i zaznacz jakiś fragment na gifie, możesz, go presuwać,
wpisujesz, coś.. wybierasz czcionke rozmiar.. ja zazwyczaj tekst daję biało a później
wchodzę (gdy mam zaznaczonoą warstwę z tekstem... po prawej stronie pojawi Ci sie warstwa z tekstem, musi, być nad warstwami z gifem, koniecznie.. żeby pokryła gif)
warstwa-> styl warstwy-> obrys,
ustawiam na 1 px obrys, i jakiś kolor, albo większy rozmiar, różnie.. możesz też wybrać -styl warstwy-> blask zewnętrzny.. i różne inne efekty

ocenił(a) serial na 8
annab93

Ok to też już mam :DDD

anik756

moment, zaciął mi sie photoshop
ale jeśli wszystko gotowe wejdz już w plik
-> zapisz dla internetu i..
zaraz Ci powiem jakie opcje wybrać, żeby gif nie stracił na jakości ;)

ocenił(a) serial na 8
annab93

ok :D

anik756

dobra i wybierasz takie opcje zawsze:
pod tym "GIF" jeśli jest jakiś inny format to zmień
wybierasz
selektywna
dyfuzja po prawej, kolory 256, roztrząsanie 100%
przy przezroczystości haczyk
na dole opcje powtarzania "na zawsze"
i zapisujesz i gotowe :DDD

ocenił(a) serial na 8
annab93

przy roztrzęsieniu co mam mieć dyfuzja, wzorek czy szum?

anik756

dyfuzja

anik756

tylko gdybyś chciała to opublikować, pojedynczy gif, to on Ci się rozciągnie na jeden duży na tumblrze.. jak chcesz robić kolejny obok, to pisz, muszę CI coś doradzić

ocenił(a) serial na 8
annab93

nie na razie nie będę go publikować bo chcę z tej sceny zrobić minimum 4 gify i dopiero wtedy opublikować :DDD Jasne, że chcę robić kolejny obok :DDD

anik756

to posłuchaj teraz..sprawdź jaką wysokość ma ten Twój pierwszy i mi powiedz
i czy szerokość jest na pewno 245

annab93

i nie wychodź z tego 1 gifu, tego pliku
zapisz jako .psd jako dokument programu

ocenił(a) serial na 8
annab93

Cały czas mam go włączonego tak ma 245 szerokości i 141 wysokości

anik756

teraz jak będziesz robić kolejny, on też musi mieć na koniec wysokość 141, musisz go odpowiednio przyciąć .. jeszcze zanim ustawisz jasność kontast i te innse sprawy, sprawdzić rozmiar obrazu wpisać 245, i zobaczyć czy wysokość będzie 141
możesz też wejść obraz -> rozmiar obaszru roboczego i wybrać piksele.. i wtedy można zmienić rozmiar obrazu na tej zasadzie, że zostanie on przycięty, a nie ściśnięty albo rozciągnięty

ale rozmiar obrazu ostatecznie najlepiej na koniec zmieniać po tych wszystkich ustawieniach, najlepsza jest wtedy jakość :)

ocenił(a) serial na 8
annab93

Ok :D zabieram się za robienie drugiego :*
Dzięki wielkie za pomoc Kochana :**********

Kiedyś jeszcze Cię pomęczę żebyś mnie nauczyła robić dwa gify w jednym :DDD

anik756

i dodawać różne tekstury i inne rzeczy.. ale to już innym razem, na początku rób proste gify

anik756

jak czasmi widzisz, niektórzy mają gify ściśnięte albo rozciągnięte przez tumblr, bo mają złe rozmiary

anik756

jaki to jest kształt gifu? prostokąt? ma być takiej wielkości jak są dwa gify koło siebie, czy jeden szeroki, na całą szerokość dashu?

ocenił(a) serial na 8
annab93

prostokąt, lepiej taki na 2 gify koło siebie :D

użytkownik usunięty
anik756

Kate: http://manatopia.org/post/21857001669/tags-page-01-links-preview-install-credits kopiujesz kod, wchodzisz na customize ---> add a page --> wybierasz 'custom layout' ---> wklejasz kod. I już masz stronę;) Potem to już tylko zabawa w wpisywanie w odpowiednie kolumny. Przykład: &rarr; <a href="tagged/arrow">Arrow</a><br /> Wyjdzie w praniu, najpierw załóż stronkę a potem najwyżej ci dokładniej wytłumaczę:)

ocenił(a) serial na 9

http://www.avril-lavigne.pl/index.php?function=show_all&no=6310

użytkownik usunięty
anulka88

Hm.. sama nie wiem co o tym myśleć. Najbardziej chciałabym ją z Demi, ale zmiażdżyłaby Av głosem, niestety;) Do Taylor Swift by pasowała. Czemu nie nagra czegoś z Edem Sheeranem, właśnie przeczytałam że ją uwielbia:D

ocenił(a) serial na 9

Nie mam pojęcia kto to może być :p A szczerze powiedziawszy to nie jestem w temacie obecnych nastoletnich piosenkareczek, więc tym bardziej nie wiem :D
Też czytałam, fajne info :)

użytkownik usunięty
anulka88

A kto powiedział, że to będzie nastoletnia piosenkareczka?:p Może jeszcze będziemy zaskoczone:D

ocenił(a) serial na 9

Avril stara nie jest a może właśnie zgodnie z płytą nie chce dorastać i uderzy w "nastolatkę"? :) Cały czas podkreśla, że płyta właśnie w takim stylu będzie, ale możemy się właśnie też zaskoczyć, zobaczymy niedługo :)