PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=502112}

Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 122 tys. ocen
7,7 10 1 122118
5,5 4 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów

Wyobrażałam sobie trochę inaczej sprawę znalezienia Eleny ale .ok

Odcinek fajny pod względem Damon'a... Wiele emocji. Końcówka extra.

ocenił(a) serial na 10
CoeurDor

Moim zdaniem w tym odcinku jest kilka niescislosci. Ale to tylko moja sugestia i mam nadzieje ze mnie z niej wyprowadzicie.

Po pierwsze. Jak ten wampir wzsyedl y tej krzptz skoro ciazzl na niej urok?

Po drugie. Elena zostala pogryziona przez Anne a po kilku chwilach robila zamieszanie jakby nigdy nic. Biegala, przytulala sie z bracmi. Przeciez to wampiry i powinny wyczuc krew a oni nic. Dziwne troche.

I tak na marginesie. Oczywiscie szkoda mi Damona i mam mala nadzieje ze w najblizszych odcinkach zlapie Katherine i rozszarpie ja albo zlamie kark za to co mu zrobila. Bylabym usatysfakcjonowana takim zakonczeniem tego watku :D

ocenił(a) serial na 10
shape26

oh, raczej wątpie że skończą ten watek tak szybko choć w równym stopniu co Ty też tego pragnę , Elena musi byc najpierw wampirem żeby to skonczyli.

co do wampira wychodzącego z krypty to fakt chyba im się cos pomieszało , albo czarownice spaprały jakoś zaklęcię czy coś , albo nie wiem

poza tym ( nie wiem czy tak dokładnie było bo zacinał mi się wtedy cholernie odc.) to Anna powiedziała że do ożywienia jej matki jest potrzebna krew Gilbertów czy coś i że miała juz przygotowanego jeremy'ego a wykorzystała Elenę która nota benne nie jest prawdziwym Gilbertem bo jest adoptowana , no ale dobra może coś źle zinterpretowałam , mniejsza

a co do najlpeszej sceny w odc. to cxhyba sam koniec , Damon przed kominkiem , to bylo straszne patrzec jak cierpi , i Bonnie , to z kolei było tak strasznie prawdziwe , że aż samej mnie zachialo sie płakać , ale odzyskanie Eleny zmarali , tez to sobie innaczej wyobarażałam nie tak banalnie no ale trudno . byle do 25 .03

almettex33

Według mnie jeden z lepszych odcinków.
Biedny Damon i Bonnie, naprawde mi ich szkoda...
Damon przy kominku i śmierć babci Bonnie to po prostu był wodospad....
Kocham <333333

ocenił(a) serial na 5
_Hayley_Williams_

powiedziała, że aby ożywić wampiry potrzebna krew Gilbertów, więc z jakiej paki krew z torebki, którą D. roztrzaskał ich ożywiła...?
nie czytałam książek, więc mam pytanie. czy Elena zostanie przemieniona w wampira?

rainbowarrior

nie chodziło o to że konkretnie ta krew jest potrzebna, tylko Anna sobie ustaliła że skoro Gilbertowie wpakowali jej matkę do grobu, to ich krew ją ożywi.

Dodo140

ja tak to zrozumiałam

ocenił(a) serial na 10
Dodo140

no właśnie też mnie to zastanawiało z tą krwią Gilbertów skoro Elena nie
jest tak naprawdę z ich rodziny , ale nie chcę się czepiać vbo wtedy
zacinał mi się odcinek więc mogłam coś przeoczyć , no chyba że faktycznie
było tak że Anna tylko to sobie ubzdurała ;p

co do pytania rainbowarrior , tak w książce Elena została wampirem , i
niestety zginęła zabijając Katherin , a potem nawet została jakimś anioło-
duchem xD

almettex33

Anna była przekonana o tym ze Elena jest z Gilbertów. Nic nie wiedziała o adopcji :P a podobienstwo jej i Katheriny uznała jako czysty przypadek. Dlatego bylo jej obojetne kto - Elena czy jej brat - ożywi jej matkę.

ocenił(a) serial na 10
xAlice_16

no czyli wychodzi na to że o tylko widzi misie Anny , bo gdyby to naprawdę
musiała byc krew Gilbertów , to Pearl by nie ożyła xD

almettex33

Wampir, który opuszcza grobowiec to SPOILER Frederick, grany przez Stephena Martinesa.

almettex33

ale właśnie Dodo 140 może mieć racje, ponieważ może reżyser właśnie o tym myślał w taki sposób, że jeśli Gilbert uwięził ją, więc i Gilbert będzie musiał pomóc jej wyjść,
no albo jeszcze w ogóle reżyser i scenarzyści się pomylili i poplątało im się z tą całą pieczęcią etc

ocenił(a) serial na 8
almettex33

Krew była obojętna, ale ona postanowiła ozywić matkę krwią Gilbertów, zeby zemścić się na Johnatanie Gilbercie i jego potomkach - on przeciez zamknął tą matkę w grobowcu.

rainbowarrior

powiem szczerze, ze wg mnie byl to najlepszy odcinek jak dotychczas [zaraz
przed 1x06, czyli lost girls]
damon jest wg mnie poprostu najlepszy, a ian somerhalder poprostu
przechodzi sam siebie w grze aktorskiej.
najlepszy moment = damon przed kominkiem na koniec / kiedy elena go
przytula

rainbowarrior: tak jak już bylo wspomniane, elena zostala wampirem, ale tak
naprawde serial nie wiele ma wspolnego z ksiazka. poczynajac od tego ze
elena byla blondynka + bogini seksu, przez to, ze bracia salvatore mieli
pochodzic z piętnastowiecznych wloch, a konczac na tym, ze elena wcale nie
byla adoptowana. oczywiscie pomijajac takie blahostki jak brak niektorych
postaci takich jak meredith, czy wzbogacenie elene o brata. no, ale z
drugiej strony, moze to lepiej? przynajmniej tak naprawde, my, ktorzy
przeczytalismy ksiazke, ciagle mozemy zadziwiac sie ogladajac kolejny
odcinek:)

ocenił(a) serial na 8
iluvfame

iluvfame ale musisz przyznać, że książki w porównaniu z serialem są po prostu żałosne. Czytała wszystkie i muszę powiedzieć, że mimo iż po 3 część akcja robi się nieco ciekawsza to i tak jest to przykre kiedy się je czyta. Zainspirowana świetną ekranizacją sięgnęłam po serię i pierwszy raz w życiu spotkałam się z sytuacją, że książki są o wiele gorsze od seriale/filmu. Dlatego jestem bardzo wdzięczna twórcom VD za wszystkie zmiany i innowacje.

czarnula06

Jak najbardziej zgadzam się z czarnula06 , chociaż nie przeczytałam wszystkich książęk ale już po pierwszych 3 stwierdzam, iż bardziej podoba mi się serial ;dd

czarnula06

dobrze że poruszyłaś ten temat, ja też się zgadzam, że książki nie mają tego 'czegoś'... musze przyznać że momentami wciągają, ale nie powalają na kolana ;) najpierw zaczęłam oglądać serial, po książki sięgnęłam z ciekawości, mimo iż słyszałam niezbyt pochlebne opinie ;) w sumie to ciesze się że serial wygląda właśnie tak i że tyle pozmieniali :) jak już tu ktoś wspomniał przede mną-dzięki temu nie da się przewidzieć na podstawie książek co będzie w kolejnym odc i możemy być stale zaskakiwani :D

a tak nawiasem mówiąć to mnie ciekawi ta adopcja Eleny, jak to się wyjaśni, jak ona jest spokrewniona z Katherine...? ;>
no bo Elenę urodziła dziewczyna o imieniu Isabel, ale nie wydaje mi się żeby to ta zabita żona Alarica (też Isabel) była jej matką. no bo przecież musiałaby być spokrewniona z Katherine i, logicznie rzecz biorąc, podobna do Eleny/Katherine. a jak pokazywali te wspomnienia Alarica to ona jakoś nie wydawała mi się do niej podobna...

ocenił(a) serial na 10
fisia_mt

Zgadzam się co do tego , że książki są o wiele, wiele, wiele gorsze od serialu. Też przeczytałam je niedawno po wpływem serialu i pierwsze trzy części nawet mi się podobały,a le reszta....określiłabym to jako dziwna...

czarnula06

wiesz czarnula, mi sie ksiazki nawet podobaly. najlepsza wg mnie byla ta,
kiedy elena umarla i nie bylo ja cala ksiazke.. [to chyba dowod na to ze
ksiazkowa elena byla wkurwiajaca..XD] jednakowoz kiedy bodajze w 4 czesci
UWAGA SPOLIERY I WGL
elena wraca jako ten pol aniol, pol niewiadomo co moja mina z kazda strona
wygladala mniej wiecej tak O___________________________o
serial jest dobry, naprawde, jedyna rzecz ktora mi przeszkadza - ale to
pewnie kwestia gustu, to to ze stefano nie jest przystojniejszy. i ze ci od
castingu wybrali go jakby mial byc kopia edwarda [ z przetrącona szczeka]

kasia_angel2007

Końcówka jest świetna ale smutna a ogólnie cały odcinek jest fajny. A do tych co chcą wiedzieć jak wyszedł wampir to napisała o tym wyżej minako21. Bonnie i jej babcia cofnęły blokadę aby Stefan i Damon mogli wyjść ale nie przywróciły jej spowrotem bo nie były dość silne więc tej blokady nie było juz potem. I sądze że śmierć jej babci nie była przyczyną. A ten 'nowy' wampir jest... eh nie zdradzajmy tajemnic zobaczycie w następnych odcinkach :P:P nie będzie jedynym 'nowym'. A Anna i Jeremy... wątek dalej będzie ciekawy :P poza tym pisze to 8 kwietnia więc już każdy napewno oglądał następne odcinki :P:P

ocenił(a) serial na 10
Neff

nie sądzę, żeby Anna kłamała co do Kathrine, chociaż na pewno jak Kathrine będzie miała możliwość to spróbuje pomanipulować Damonem; świetny odcinek swoją drogą, Anna niby wykorzystała Jeremego, ale widać, że zaczeło jej na nim zależeć; smutne zakończenie z babka Bonnie, ale w kazdym odcinku ktos musi zginac, poza tym bylo by za łatwo gdyby mieli tak doświadczona czarownice, teraz Bonnie bedie miala mozliwosc uczenia sie swojego fachu:P watek Elena-Stefan-Damon genialny, łacznie z ta slaboscia Damona do Eleny i na pewno to nie tylko ze wzgledu na podobienstwo do Kathrine:P czekam az sie wyjasni sprawa rodowodu Eleny, bo jesli faktycznie jest spokrewniona z Kathrine to ich spotkanie byloby interesujace...:) Oczywiscie ciekawe bedzie ustosunkowanie sie do tematu wampirow przez Jeremego - czy zaakceptuje jak Elena czy potepi jak jego przodek.

alternatywa000

bardzo podoba mi sie twoje spostrzezenie pt. - w kazdym odcinku musi ktos
zginac:). ale nie uwazacie tego za pewna przesade? tzn, dla mnie wszystko
byloby okej wylaczajac smierc lexi, to byla wg mnie przesada. nie wiem,
pokazuja damona z coraz lepszej strony, a nagle jeb. to dziwne ze stefano
mu to tak.. no w pewnym sensie latwo wybaczyl, prawda?

ocenił(a) serial na 10
iluvfame

dla mnie też śmierć Lexi jest przesadą, wybaczenie Stefana to wynik jego poczucia winy,jemu sie wydaje ze to przez niego Damon jest ten zly i że Damonowi od początku nie było łatwo przez konflikt z ojcem, a Damon jak to Damon, jego moralnośc jest typowo wampirza, tylko nabiera cech ludzkich;P bo gdyby Stefan wiedział o tej zabitej wiedzmie, co nasłała na Damona chłopaka Lexi, to może Stefano miałby większe opory.
Mnie zastanawia inna kwestia - czym Damon sie aktualnie żywi?? bo przecież nie chciał przejść na dietę Stefano

ocenił(a) serial na 10
alternatywa000

hmm najprawdopodobniej swoimi kochankami ;D jak był z Caroline to ją gryzł