PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=502112}

Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 122 tys. ocen
7,7 10 1 121920
5,0 3 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów

Spoiler !!

ocenił(a) serial na 10

Omówienie książek :

Przebudzenie [edytuj]

Pierwsza książka przedstawia czytelnikom Elenę Gilbert, ładną i popularną uczennicę liceum, mieszkającą w małym miasteczku Fell's Church w stanie Virginia, oraz jej przyjaciół: Bonnie, Meredith, i Matt'a. Na początku ich ostatniego roku szkoły, Elena poznaje nowego tajemniczego chłopaka w mieście, Stefana Salvatore. W wyniku swojej determinacji Elena ostatecznie odkrywa jego sekret: Stefan okazuje się być 500-letnim wampirem. Kiedy Elena i Stefan zakochują się w sobie, w mieście zaczynają się pojawiać dziwne ataki, a Elena poznaje mrocznego i uwodzicielskiego nieznajomego. Elena ostatecznie dowiaduje się, że ten nieznajomy ma na imię Damon i jest starszym bratem Stefana. Dawno temu podczas włoskiego Odrodzenia, bracia zakochali się w młodej wampirzycy, Katherine, która później popełniła samobójstwo po tym jak bracia stanęli przeciwko sobie, kiedy dowiedzieli się, że Katherine postanowiła wybrać ich obu jako ukochanych i wymieniła z nimi krew. Napędzeni wściekłością bracia pozabijali się, ale później obudzili się jako wampiry. Przebudzenie kończy się w momencie, kiedy Elena szuka Damon'a, bo uważa, że jest on głównym podejrzanym o zniknięcie Stefana, po tym jak ludzie z miasta zaczęli podejrzewać, że Stefan stoi za ostatnim morderstwem i dziwnymi atakami. Historia kontynuowana jest w drugiej książce, Walka.

Walka [edytuj]

Druga książka zaczyna się tam gdzie skończyło się Przebudzenie i zagłębia się w nieustannych próbach Damona by zdobyć Elenę, podczas gdy Stefan walczy o przeżycie. Po tym jak Stefan zniknął, Elena szuka Damona i stawia mu czoła na cmentarzu. Elena i jej przyjaciele znajdują Stefana w studni, bliskiego śmierci, a Elena ratuje go dając mu trochę swojej krwi. Elena również wymienia krew z Damonem, aczkolwiek niechętnie, wiążąc siebie z obojgiem braci tak samo jak to zrobiła Katherina sto lat temu. Pewnej nocy Elena czekając na Stefana, czuje że coś po nią idzie, więc szaleńczo próbuje uciec przez most nad rzeką. Jadąc samochodem, który pożyczyła od Matt'a, gwałtownie skręca, zjeżdża z drogi, wpada do rzeki i tonie. Walka kończy się na tym, że Elena staję się wampirem po swojej śmierci, ponieważ wzięła wystarczająco dużo krwi od obydwu braci.

Szał [edytuj]

Trzecia książka przedstawia przystosowywanie się Eleny do jej wampiryzmu, jak również jej zmieszanie wynikające z miłości do obydwu braci. Trzymając się z daleka od miasta nowi łowcy, Stefan, Damon, Elena i jej przyjaciele szukają źródła mrocznej obecności, która zawładnęła miastem i która na podstawie ich podejrzeń przyczyniła się do śmierci Eleny. W końcu, odkrywają że moc pochodzi od Katherine, która udała swoją śmierć sto lat temu. Jest teraz zdeterminowana by się zemścić, bo bracia zapomnieli o niej i zakochali się w Elenie. Katherine planuje zabić Elenę i braci Salvatore, jak również zniszczyć Fall's Church i wszystkich jej mieszkańców. Jednakże, Elena ratuje wszystkich wyciągając Katherine na światło słoneczne i zabierając jej ochronny naszyjnik. Zarówno Katherine jaki i Elena umierają od naświetlenia.

Mrok [edytuj]

Czwarta książka zaczyna się pół roku po śmierci Eleny. Książka przede wszystkim przedstawiona jest z punku widzenia Bonnie. Na urodzinowym przyjęciu niespodziance dla Meredith, Bonnie i Meredith (razem z trzema innymi dziewczynami ze szkoły) kontaktują się z Eleną przy użyciu tablicy do kontaktu z duchami. Elena ostrzega ich o złu, które jest z nimi w mieście i o tym, że wszyscy są w niebezpieczeństwie. Mówi im, że muszą wezwać kogoś, ale przerywa jej zły duch, zanim Elena mówi dziewczynom, żeby uciekały. Zanim wszystkim dziewczyno udaje się wydostać z domu, jedna z nich zostaje wyrzucona z balkonu na drugim piętrze i umiera. Z kolei inna dziewczyna wariuje po tych wydarzeniu. Z pomocą Matt'a, Bonnie i Meredith wypowiadają zaklęcie na wezwanie Stefana, który wrócił do miasta z Damonem. Ich piątka pracuje nad znalezieniem źródła zła w mieście, które w końcu okazuje się pochodzić od Klausa, wampira, który stworzył Katherine. Na końcu po bitwie, która doprowadziła do tego, że Stefan znalazł się na krawędzi śmierci, Bonnie wzywa Elenę na pomoc. Duch Eleny przybywa z armią ożywionych żołnierzy Wojny Secesyjnej, którzy zabierają Klausa do świata duchów. Przez zniknięciem, duch Eleny leczy Stefana i resztę jej rannych przyjaciół. Po ogromnym błysku światła, pojawia się Elena, wskrzeszona do jej poprzedniej ludzkiej postaci.

Powrót o zmierzchu [edytuj]

Piąta książka zaczyna się powrotem Eleny do świata żywych. Elena powraca z zaświatów z nadludzką siłą, która sprawia że tętno jej krwi posiada przytłaczającą i wyjątkową moc, która jest nie do powstrzymania przez żadnego wampira. Stefan ma za zadanie opiekować się Eleną i chce opuścić Fall's Church. Damon chce aby Elena została z nim i rządziła jako jego księżniczka. Kiedy Stefan zostaje wyrzucony z Fell's Church, Damon próbuje przekonać Elenę, że to on jest tym bratem, z którym powinna być... ale ciemność pojawia się w mieście i teraz Damon, wieczny łowca, tym razem staje się zwierzyną łowną. Zaczyna gnębić wrogo nastawione stworzenia, które mogą go opętać bez stresu, o to kto nie tylko pożąda krwi Eleny, ale również jej śmierci.

The Return: Shadow Souls (jeszcze nie wydane) [edytuj]

Skruszony Damon, razem z Eleną i Matt'em idą za Stefanem w ciemny wymiar z zamiarem uwolnienia go z więzienia, który znalazł zamiast wybawienia. Bonnie i Meredith przyłączają się do Eleny i wszystkie trzy są zmuszone do stania się niewolnicami, przywiązanymi i trzymanymi na smyczy jako własność wampira – Damona.

The Return: Midnight (jeszcze nie wydane) [edytuj]

Grupa ocalałych przyjaciół z Fell's Church powraca by zobaczyć swoje miasto w chaosie. Meredith dokonuje przerażającego odkrycia w swoich poszukiwaniach, a Bonnie ma coś co może wytłumaczyć cały chaos, który dzieje się w mieście. Matt stawia czoło Caroline, podczas gdy Elena musi stanąć w obliczu najważniejszego pytania w jej życiu: do kogo tak naprawdę należy? Do Stefana czy Damona?

Trzy pierwsze części to istny klimat Zmierzchu a kolejne to już Buffy- postrach wampirów.

ocenił(a) serial na 8
patryks83

Czytam i czytam i się cieszę, że serial jednak nie powiela całej historii, bo jaaś dziwna jest. O wiele bardziej wolę fabułę przedstawioną w serialu

ocenił(a) serial na 8
karolina53

Serial o niebo lepszy. ^
dobrze że odbiega od książki.

ocenił(a) serial na 10
NaomiClark_

Zgadzam się.
Choć przeczytałam wszystkie 7 części jestem zadowolona że nie jest taki sam.

katherine17

Jeśli mam być szczera - czytałam wszystkie części. Dla jak dla mnie są one momentami tak zagmatwane, że nawet jak kilka razy przeczytam to, co nie rozumiem: dalej nie rozumiem xD
Jednak fakt - bardzo dobrze, że serial aż tak drastycznie odbiega od książki. Inaczej byłaby to rzeź niewiniątek xD

patryks83

olaboga.... "wszystkie trzy są zmuszone do stania się niewolnicami, przywiązanymi i trzymanymi na smyczy jako własność wampira – Damona."

no comment....

Ramiel

Autentycznie ;d Chociaż teoretycznie to był ich wybór, to mimo wszystko było przymusowe, bo inaczej nie dostałyby się za Wrota Czegoś-Tam. Jednak w rzeczywistości nie wiem, może z jeden dzień na kilkadziesiąt posiedziały na sznureczkach w lektykach ;d
I wiem, jak to brzmi. Dość perwersyjnie jak na książkę dla nastolatek xD
Więc dla mnie to jest trafne określenie, co zostało napisane ;d

patryks83

'SHADOW SOULS' JUŻ ZOSTAŁO WYDANE! POLSKI TYTUŁ TO 'DUSZE CIENI'. WYSTARCZY WEJŚĆ NA STRONĘ WYDAWNICTWA AMBER.

paulinakopczynska

A wie ktoś z was kiedy będzie premiera "Północy" :P

beeti95

Polska premiera "Północy" jest jeszcze chyba nieznana. Tym bardziej, że "Dusze cieni" zostały wydane dopiero w 2010 roku w Stanach, no i później w naszym kraju. Nie wiem, czy to potwierdzone informacje, ale czytałam na jakiejś stronie, iż ma powstać kolejna trylogia - The Hunters. Dziwne, zważając na fakt, że "Północ" miała być ostatnią częścią ,,Pamiętników wampirów"...

ocenił(a) serial na 10
Neff

a ja sie nudze jak mops i zaczelam czytac dalej :) jestem na etapie Mroku :) ale jak ma znowu cos powstac to sie nie dowiemy zapewne kogo wybiera Elena w ostatniej czesci

fifi1516

No, to jest właśnie dziwne, bo wszystko miało się zakończyć w "Północy" i podczas czytania tej - ostatniej - części mieliśmy się dowiedzieć, kogo wybierze Elena... i to już miał być koniec. Chyba, że informacja o kolejnej trylogii "The Hunters" była fałszywa.

ocenił(a) serial na 10
Neff

no miejmy nadzieje :) bo juz bym wolala sie szybciej dowiedziec niz czekac az wyjdzie nowa trylogia :) a co do tej ostatniej potwierdzonej ksiazki to ona sie w stanach ukazala juz ?

fifi1516

W Stanach raczej została już wydana ;) Na polską premierę trochę sobie jeszcze poczekamy... Też chcę się dowiedzieć, jak autorka rozegrała to wszystko, jeśli rzeczywiście była to ostatnia część.

użytkownik usunięty
patryks83

hej, mam pytanie, czy te książki które podałaś to już wszystkie z serii czy jeszcze jakieś będą?

ocenił(a) serial na 10

ale to myslisz ze nie byloby o tym informacji jakiejs na stronach albo forach :P ??