Jak to możliwe, że Stefan i (krótko ale byl) Damon żyli w mieście 15 lat temu (gdzie już żyli ludzie z
obecnych czasów) i wracają po 15 latach i Stefan nagle udaje ucznia.. Co nikt go nie rozpoznał, czy
zahipnotyzował całe miasto, żeby go nie pamiętało? Rozumiem 50/60 lat, gdzie zmieniają się
pokolenia ale 15... Ktoś mi to wytłumaczy?
Zapewne byla tam krotko i nie wychodzil do ludzi. Pewnie spedzal caly czas w domu, ktory jak wiadomo jest na uboczu.
A osoby z którymi miał kontakt zachipnotyzował... np. widzieliśmy w retrospekcji jak zachipnotyzował szeryf Forbes by ich nie pamiętała... inna sprawa że mija się to trochę z faktem, że podobno rodziny założycieli były na werbenie więc nie byłby w stanie kazać jej tego zapomnieć ale takie błędy w tym serialu chyba nauczyliśmy się już ignorować ;P
W 1994 rodziny założycieli chyba ,,zapomniały'' o wampirach bo Stefan powiedział, że dopiero po wyskoku Damona przypomnieli sobie i przywrócili radę. Ciekawe jest to że Szeryf Forbes nie przypomiała sobie tego spotkania gdy miasto satoło się bez magii. Może uznała to za nieważne.
I nie tylko Szeryf Forbes. Przecież w Mystic Falls musi być tyle osób, które zostały zahipnotyzowane przez wampira - więc teraz, gdy miasto jest pozbawione magii, powinni sobie wszystko przypomnieć..
Z tych retrospekcji wynikało, że urządzili sobie jakieś przyjęcie, na którym było sporo osób więc chyba nikogo nie unikał. Zresztą czemu miałby to niby robić, przecież nie wiedział, że za 15 lat tam wróci i będzie chciał zostać.
No cóż, może byli tam bardzo krótko. Zresztą w pierwszym sezonie Stefana poznali jakiś starszy człowiek i mama Bonnie. (Chociaż pamiętali go z dużo wcześniejszego okresu niż 15 lat). I mnie bardziej zastanawia to, że w tym odcinku Stefan wypomniał Damonowi, że ten zmusił go do picia krwi po czym Stefan stał się Ripperem. Z tego co pamiętam Damon w pierwszym sezonie nie wiedział o tym, że Stefan nie może pić krwi ludzi bo staje się Ripperem. (I wielokrotnie go namawiał do picia ludzkiej krwi nie rozumiejąc dlaczego Stefan jest taki uparty) Poza tym w pierwszym sezonie kiedy Damon zaczął pić krew zwierząt "odkrywał" efekty tej diety (np. większą podatność na ból itp.) a w tym odcinku pokazano że już kiedyś był na diecie ze zwierząt. (chociaż w sumie jej nie przestrzegał, więc może dlatego).
Mi to się w ogóle wydaje, że Stefan mówił kiedyś Elenie, że nie był w Mystic Falls od stuleci, ale mogło mi się tylko wydawać.
Tak mówił . I Damon chyba mówił do Stefana ze ni widzieli się z pół wieku czy półtora .. Nie jestem pewna ale tak mi sie wydaje