Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 123 tys. ocen
7,7 10 1 122860
6,0 5 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów

Przeczytałam właśnie powieść George`a R.R. Martina pt. '"Ostatni rejs FEVRE DREAM" i znalazłam w niej taki oto opis jednego z bohaterów - wampira : "Podszedł do Emily przez całą długość sali. Poruszał się z miękkością i gracją kota. (...) Szedł jak przepływający mrok, jak rwąca fala, niepohamowana i nieuchronna. Pomimo bardzo bladej cery był mrocznym mężczyzną o kędzierzawych, czarnych włosach, ubranym w elegancki, ciemny strój; jego oczy wyglądały jak dwa lśniące krzemienie. Przystanął przed nią i uśmiechnął się. Miał czarujący, olśniewający uśmiech.
- Wyborna - rzekł krótko".
Czy ten opis Wam kogoś nie przypomina ?
Dodam jeszcze, że wyżej opisany wampir miał na imię DAMON i nosił na palcu srebrny pierścień.
Powieść pochodzi z roku 1982, więc jest starsza niż książki pań Smith i Meyer.

Kalina1710

Zastanawiające, czy sa jeszcze jakies podobieństwa? Sądzę, że gdyby to był plagiat to daawno już by to odkryli. Pamiętam co było z Harrym Potterem, analizowali wszystkie książki żeby szukac podobieństw żeby wyciagnąc kasę od Rowling. Ale zbieg okoliczności ciekawy że książka z 1982 roku gdzie mamy wampira, który ma na imię Damon i gdzie zgadza się w sumie opis.

ocenił(a) serial na 8
Kalina1710

może i opis się zgadza, ale jeżeli nie ma innych podobieństw to raczej plagiatem nie można tego nazwać :)

errorowa

Pierścień. Imię. Opis wyglądu. Sam fakt, że jest wampirem. I to, że był czarujący.
No i Emily xD
Trochę dużo.

Sawyer

No ale wampiry przeważnie są blade, mroczne, tajemnicze i pięknie się uśmiechają. Mnie ciekawi imię i pierścień. I czy sa jeszcze jakies podobieństwa. Jak są to sama tą książkę przeczytam:D

alien_2

Sądzę, że od niego zaczerpnęła pomysł na postać Damona, rozbudowując go u siebie, po swojemu.
W tym biznesie nie ma przypadków :P Większość pisarzy się na kimś/czymś wzoruje.

ocenił(a) serial na 9
Sawyer

Zgadzam się z Tobą, że być może z cytowanej przeze mnie książki został zaczerpnięty tylko pomysł na postać Damona i to tylko jeśli chodzi o wygląd. Akcja powieści koncentruje się na zupełnie innej tematyce niż VD. A Damon z "Ostatniego rejsu FEVRE DREAM" to prawdziwy kawał drania i skurczybyka. Aż strach się bać ! :)

alien_2

Zerknęłam na wszechwiedzącą Wikipedię, która twierdzi, że postać w tamtej książce jest "evil and amoral", więc chyba nie ma więcej podobieństw xD

użytkownik usunięty
Kalina1710

No dobra, fakt, sporo podobieństwa, ale powiedzcie mi, czy imiona są zarezerowane tylko dla jednej książki? No błagam... przecież to normalne że imiona mogą się powtórzyć. Ja tam nie wiem, nie czytałam ani tej książki, ani książki Smith, ale uważam, że męczące jest to posądzanie o plagiaty.
Patrzcie ile teraz jest wydawanych książek o wampirach/czarownicach/wilkołakach/aniołach i innych tego typu. Rzekłabym kolokwialnie, że księgarnie są teraz nasrane tym wszystkim i szczerze mówiąc już nawet ochoty nie mam ich przeglądać na półkach.
Jednak z pewnością gdyby je wszystkie przeczytać i porównać to znalazłyby się setki podobieństw..
I to nie tylko literatura tak działa, teraz nawet piosenki nagrać spokojnie nie można bo zaraz ci będą przedstawiać dowody na kradzież..

Oj nikt już nie mówi o kradzieży, gdyby to była kradzież to ktos inny juz by to zauważył. Poczytałam o tej książce i może byc fajna, chętnie przeczytam, z recenzji wynika że ten Damon (nazywa się Damon Julian) to mroczny facet, który lubi zabijac kobiety. Miło będzie przeczytac coś co nie jest kolejnym Zmierzchem, liczę na coś w stylu Anny Rice

alien_2

Żaden plagiat, po prostu w szoł-biznesie każdy podbiera coś od innych. Proste.
Są podobieństwa, Smith mogła co nie co zaczerpnąć (skoro pisze o wampirach, to interesują ją - więc pewnie czytała inne dzieła traktujące o nich) i dostosować do swoich potrzeb, wykreować na nowo :D

ocenił(a) serial na 9
Sawyer

Jeśli chodzi o literaturę wampiryczną, to "dzieci nocy" świetnie i przezabawnie zostały sportretowane w jednym z tomów Terry`ego Pratchetta o Świecie Dysku pt. "Carpe jugulum". Są tam takie sceny i teksty, że kulałam się ze śmiechu. I jest przystojny wampir Vlad (z zabójczą rodzinką), czujący niepohamowany pociąg do pewnej pulchnej czarownicy... Świetna lektura ! POLECAM.